anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Rectorul UMF comentează lupta dintre „Cuza“ și TUIAȘI: „Pseudo-litigii ruşinoase“

GALERIE
viorel scripcariu
 • viorel scripcariu
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI) a organizat în cursul zilei de ieri ceremonia solemnă dedicată comemorării a 150 de ani de la moartea lui Gheorghe Asachi. Evenimenul a avut loc în Aula Magna „Carmen Sylva“ de la Palatul Universitar din Copou, cu această ocazie rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ arătându-şi suportul Politehnicii cu privire la litigiul dintre TUIASI şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, sugerând faptul că acest demers „nu ajută unitatea academică ieşeană“. La eveniment au participat şi rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV Iaşi), Vasile Vîntu, preşedintele Senatului USAMV Iaşi Gerard Jităreanu, primarul Municipiului Iaşi Mihai Chirica, dar şi prorectorii şi profesorii Universităţii Tehnice.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a organizat în cursul zilei de ieri o ceremonie solemnă dedicată celor 150 de ani de la moartea lui Gheorghe Asachi, manifestarea având loc de la ora 10.00 în Aula Magna „Carmen Sylva“ din Copou. Evenimentul face parte din seria de manifestări dedicate „Zilelor Universităţii“, manifestări care vor avea loc în perioada 8-16 noiembrie.

Prezent la întâlnire, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a condamnat decizia lui Tudorel Toader de a intenta proces Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ pentru „recuperarea“ păriţii din Corpul A a Palatului Universitar din Copou deţinută în acest moment de Politehnica ieşeană. Astfel, în discursul susţinut cu ocazia deschiderii evenimentelor dedicate Zilelor Universităţii Tehnice, rectorul UMF a afirmat că decizia rectorului Tudorel „nu ajută unitatea academică ieşeană“, iar solicitările sale nu sunt decât „pseudo litigii administrative vechi de secole şi rezolvate juridic de alţii“, fiind explicate în prezent „exclusiv prin umori personale, inacceptabile în aceste vremuri“.

„E nevoie de unitate şi în învăţământul superior ieşean de astăzi. Aceasta este mesajul pe care vreau să vi-l transmit, în numele celor 5 universităţi de stat ieşene. Nu e o lozincă bună de consumat timpul la tribună, ci un îndemn onest, fundamentat pe raţiuni cât se poate de pragmatice. Dacă dorim să fim relevanţi, să contăm în peisajul academic internaţional“, a menţionat Viorel Scripcariu.

Acesta a mai adăugat şi faptul că „în nici un caz nu ajută unitatea academică ieşeană invocarea intempestivă, astăzi, a unor pseudo-litigii administrative vechi de secole şi rezolvate juridic, de altfel. Cu atât mai puţin cu cât ele sunt explicabile exclusiv prin umori personale, ruşinoase şi inacceptabile la acest nivel. Universitatea Tehnică ieşeană este parte integrantă atât a istoriei, cât şi a fiinţei academice ieşene, în ciuda a ceea unii, mai nou, vor să creadă. Pentru că oricum ai evalua situaţiunea, istoric, moral sau pur juridico-administrativ, obţinem aceleaşi două rezultate: Primo, Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi este aici, în Aula Magna «Carmen Sylva», la ea acasă, şi secundo, mediul academic înseamnă, în egală măsură, performanţă intelectuală, dar şi conduită morală“, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu în discursul său.

În cadrul evenimentului de ieri au luat cuvântul, în deschidere, rectorul Politehnicii ieşene, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, dar şi preşedintele senatului TUIASI, conf. univ. dr. ing. Tania Mariana Hapurne, ambele cadre didactice vorbind despre istoria îndelungată a Politehnicii, dar şi despre dificultăţile depăşite în decursul timpului prin munca cadrelor didactice ieşene.

De asemenea, rectorul TUIASI a amintit de un citat dintr-un discurs al lui Gheorghe Asachi, care aminteşte de faptul că o naţiune care a pierdut încrederea în sine „a frânt bastonul în care se poate răzima“. Astfel, acesta a mai adăugat faptul că „Cred că tinerilor de astăzi le lipseşte încrederea, curajul de a avea încredere, încrederea că pot avea încredere în ei. Mi-aş dori ca această încredere, care nefiresc se pierde printre activităţi mai mult sau mai puţin virtuale şi „consumatoare“ doar de biţi şi timp, să fie canalizată către devenirea personală în contextul mai larg al dezvoltării comunităţii din care fac parte“, a menţionat Dan Caşcaval.

În cadrul evenimentului a luat cuvântul şi primarul Mihai Chirica, care a oferit o plachetă comemorativă Universităţii Tehnice.

Evenimentele din cadrul Zilelor Universităţii vor continua şi săptămâna viitoare, marţi, pe 12 noiembrie, de la ora 14.00, urmând să aibă loc festivitatea de premiere a celor mai interesante fotografii realizate de studenţi şi de profesori în cadrul concursului „Studenţia la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi“, miercuri, pe 13 noiembrie, de la ora 9.00, va avea loc cea de-a XI-a ediţie a „Simpozionului de Istoria Învăţământului şi Ştiinţelor Tehnice“, iar joi, pe 14 noiembrie, în Sala „Cristea Niculescu-Otin“ din Corpul T, Rectorat, TUIASI va semna Scrisoarea de intenţie privind afilierea Universităţii Tehnice la reţeaua Danube Transfer Center. Vineri, pe 15 noiembrie, de la ora 9.00, în Sala „Cristea Niculescu-Otin“, vor fi premiaţi cei mai performanţi cercetători ai universităţii, va fi decernat titlul de „Profesor Emerit“, vor fi omagiaţi Profesorii Seniori şi vor fi oferite titlurile de „Membru onorific al comunităţii academice“. Zilele universităţii se încheie sâmbătă, 16 noiembrie, cu activitatea „Treasure Hunt la TUIASI“, organizat de Fundaţia Universitară „Gheorghe Asachi“ din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se majorează premiile la olimpiadele naţionale: Premiul I va fi 1.000 de lei

Redacția

Se majorează premiile la olimpiadele naţionale: Premiul I va fi 1.000 de lei

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, joi, că în şedinţa de Guvern a fost adoptată o Ordonanţă privind majorarea premiilor pentru olimpiadele naţionale. Astfel, premiul I va fi 1.000 de lei, premiul 2 va fi de 700 de lei, premiul 3 de 500 de lei, iar menţiunea va fi de 300 de lei. În plus, se vor acorda burse de performanţă şi pentru elevii din sistemul privat care ajung să reprezinte România la olimpiadele internaţionale.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.