anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Rectorul UMF îl ia în braţe pe principalul adversar: prof.dr. Norina Forna

GALERIE
Norina Forna
 • Norina Forna
- +

După un tăvălug de scandaluri şi atacuri, Forna rămâne decan la Medicină Dentară. "Vă daţi seama că poate sunt lucruri care nu îmi convin, dar asta este. Nu este o cedare. Ce a ţinut de mine am făcut", a fost replica rectorului, prof.dr. Viorel Scripcariu.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi-a completat ieri echipa administrativă, decanii fiind desemnaţi în urma interviului susţinut în faţa rectorului şi ulterior validaţi, în unanimitate, în Senat. Între numele noilor decani se numără şi o surpriză: continuarea la cârma Facultăţii de Medicină Dentară a prof.dr. Norina Consuela Forna.

Aceasta a fost desemnată în detrimentul colegei sale, prof.dr. Monica Tatarciuc, cei doi candidaţi fiind validaţi anterior de Consiliul Facultăţii. O surpriză a avut loc şi la nivelul Facultăţii de Medicină Generală. Acolo, prof.dr. Lăcrămioara Şerban a câştigat în faţa prof.dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi, în timp ce la Facultatea de Farmacie noul decan va fi prof.dr. Lenuţa Profire, iar la Facultatea de Bioinginerie Medicală - prof.dr. Anca Galaction.

Prof.dr. Noria Forna a candidat anul acesta şi pentru funcţia de rector, pierzând în faţa actualului conducător al universităţii, prof.dr. Viorel Scripcariu. În timpul şi după încheierea campaniei electorale, cei doi s-au înţepat cu mai multe ocazii în cadrul unor mesaje destinate electoratului. Norina Forna a declarat, imediat după ce au fost făcute publice rezultatele alegerilor, că principiul democratic fundamental al voinţei majorităţii a fost viciat de un sistem de cuantificare a voturilor care „premiază neimplicarea, fuga de răspundere, frica de dezbatere (calificate fals şi ipocrit drept «spirit de moderaţie»), eschiva, camuflajul, dublul limbaj, aranjamentele pe sub masă şi jocurile de culise“, făcând trimitere la faptul că actualul rector nu a dorit să participe la nicio dezbatere între candidaţi.

Prof.dr. Viorel Scripcariu a răspuns într-un mesaj pe blogul său personal, în care a precizat că de acelaşi sistem contestat a beneficiat şi contracandidata sa. „Acest sistem de vot a generat, între altele, şi alegerea colegei mele, prof. Norina Forna, ca decan în 2008 şi ca membră a Senatului Universităţii, în 2011. Este fascinant cum acelaşi sistem de vot este bun atunci când candidatul Norina Forna câştigă şi «nociv» atunci când candidatul Norina Forna pierde“, a răspuns atunci rectorul pe blogul său.

Contactat telefonic aseară, rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a precizat că legea a fost aplicată în totalitate cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de decan şi că este conştient de faptul că prezenţa prof.dr. Norina Forna că decan va ridică semne de întrebare.

"Alegerea mi-a aparţinut, şi mi-o asum în totalitate.A fost un concurs, dar am analizat şi activitatea lor în general. Sunt oameni competenţi, profesionişti, şi sper că ceea ce le cer eu, performanţă, să realizeze. Există semne de întrebare legate de prezenţa doamnei Forna, dar eu nu am avut nimic să reproşez din punctul de vedere al corectitudinii concursului, al legalităţii şi respectării Cartei UMF şi metodologiei concursului. Am aplicat exact rezultatul acestuia. Vă daţi seama că poate sunt lucruri care nu îmi convin, dar asta este. Nu este o cedare. Ce a ţinut de mine am făcut", a declarat rectorul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.