Rectorul USAMV: Ploile din ultima lună anunță că anul agricol care vine va fi mult mai bun
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Specialiştii USAMV Iaşi spun că agricultorii văd o rază de speranţă

Rectorul USAMV: Ploile din ultima lună anunță că anul agricol care vine va fi mult mai bun

GALERIE
curcubeu
  • curcubeu
- +

Specialiştii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi spun că anul agricol 2020 - 2021 va da o şansă suplimentară agricultorilor din Moldova, după ce în anul care tocmai se încheie a fost cel mai secetos din ultimul secol.

Rectorul USAMV Iaşi, prof.dr. Gerard Jităreanu, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că ploile din ultima lună au avut trei mari beneficii: au fost într-o cantitate semnificativă, circa 100, chiar 115 litri pe metru pătrat, au fost uniforme, acoperind multe dintre suprafeţele agricole ce nu pot fi irigate şi au fost temperate, plouând încet, pe o perioadă îndelungată de timp. Astfel, explică rectorul, s-a completat rezerva de apă din sol care nu e încă la 100%, dar e mult mai bine faţă de anul trecut, când în septembrie 2019 era instalată deja seceta pedologică severă.

„Ploile au ajutat la culturile de toamnă, la grâu, la orz, la rapiţă s-a cam terminat sezonul, dar şi la furajere, lucernă sau trifoi. Anul trecut agricol rămâne unul foarte rău, dar este un punct de plecare foarte bun pentru anul următor, 2020 - 2021. Rezerva de apă e în sol, sunt anunţate ploi viitoare şi poate şi la iarnă vom avea zăpadă astfel încât culturile nou înfiinţate vor avea condiţii bune. Începutul acestui an agricol este mult mai bun, incomparabil, cu anul precedent“, a declarat prof.dr. Gerard Jităreanu.

Acesta a explicat că seceta de anul trecut a afectat inclusiv culturile USAMV de la Ezăreni sau din câmpurile de mai la nord de Copou, fiindcă nu erau zone irigabile, în ciuda tehnicilor moderne folosite pentru cultivarea plantelor.

„Facem planuri pentru ce mai avem de amenajat. Nu a fost prea grozav ultimul an, faţă de anul anterior, când s-a înregistrat un record de producţie în toată ţara, a fost mai slab. Nu avem suprafeţe irigate şi am fost afectaţi, dar într-un final nu am ieşit pe pierdere“, a conchis prof.dr. Gerard Jităreanu.

Reamintim faptul că datele oficiale au scos în evidenţă, aşa cum a scris şi „Ziarul de Iaşi“ în vară, că seceta din anul agricol anterior a fost una record. În mai multe ţări din estul Europei, inclusiv în România, nu s-a înregistrat în ultima sută de ani o perioadă mai secetoasă precum cea care a fost în intervalul septembrie 2019 - mai 2020, iar iarna trecută a fost a doua cea mai călduroasă din ultimul secol şi cea mai secetoasă din ultimii 100 de ani. Iar dacă fenomenul va continua şi în anul viitor, specialiştii spun că riscăm o criză majoră nu doar în agricultură, ci la nivel social, fiindcă peste 40% din populaţia României încă mai este legată de agricultură, de producţia de acolo, de locurile de muncă, de veniturile obţinute din agricultură.

Practic, în toată Moldova, inclusiv în Iaşi, media precipitaţiilor a fost sub pragul de 50% din media multianuală (care este de circa 550 de litri pe metru pătrat pe an). Pe Moldova, 65% din cele 1,8 milioane de hectare suprafaţă arabilă au fost afectate de o secetă severă; ar mai fi fost nevoie să plouă circa 350 de litri pe metru pătrat ca să se ajungă la media ultimilor ani. S-a ajuns, astfel, la situaţii cu culturi complet compromise.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.