Recul serios al pieţei imobiliare: Vânzările de locuinţe în Iaşi au scăzut cu 36%
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Recul serios al pieţei imobiliare: Vânzările de locuinţe în Iaşi au scăzut cu 36%

GALERIE
imobiliare
  • imobiliare
- +

Piaţa imobiliară ieşeană a înregistrat anul trecut una dintre cele mai mari scăderi de după criza economică. Date furnizate de autorităţile din domeniu şi prelucrate de „Ziarul de Iaşi” arată o scădere de 36% a vânzărilor de apartamente (noi şi vechi) în judeţul Iaşi.

Tendinţa de scădere se manifestă la nivel naţional, iar Clujul, Iaşul, Bucureştiul, Constanţa, Argeşul şi Bacăul sunt cele mai afectate din acest punct de vedere. Analiştii imobiliari consultaţi de „Ziarul de Iaşi” au declarat că piaţa a scăzut brusc, începând cu toamna anului trecut.

O explicaţie care ne-a fost furnizată de către un analist nu vizează lipsa de resurse financiare a clienţilor, ci mai degrabă reticenţa lor în a achiziţiona locuinţe într-un context în care în spaţiul public se vorbeşte tot mai mult despre o nouă posibilă criză economică.

Analist: „În Iaşi încă este nevoie de locuinţe”

Din informaţiile puse la dispoziţie de Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) rezultă că piaţa imobiliară a început să scadă semnificativ în a doua jumătate a anului 2018, aşa cum au precizat şi analiştii imobiliari.

„Asistăm la un blocaj, nu vreau să spun că a fost creat artificial, dar piaţa a scăzut brusc în ultimele trei luni ale anului trecut. La Iaşi încă este nevoie de locuinţe, potenţialul nu a fost atins, avem industria software de unde vin foarte mulţi cumpărători, dar cred că se manifestă o anumită reticenţă, sunt prea multe mesaje publice în care se invocă o potenţială criză economică, inclusiv mass-media contribuie la această stare. Situaţia de acum nu este comparabilă cu cea din 2007-2008, atunci era o supraevaluare a pieţei care a explodat”, a declarat Tudor Stoica, unul dintre consultanţii imobiliari intervievaţi de „Ziarul de Iaşi”.

La menţinerea tendinţei de scădere a pieţei ar putea contribui şi desfiinţarea Programului „Prima Casă”, o măsură vehiculată la nivelul guvernului. Din datele prelucrate de „Ziarul de Iaşi” rezultă că în primul semestru al anului trecut scăderea faţă de perioada similară a anului 2017 a fost de doar 8,24%.

În schimb, în intervalul iulie – decembrie 2018, vânzările de apartamente s-au prăbuşit, iar procentul de scădere faţă de 2017 a ajuns la 54%. De remarcat că la Iaşi a fost şi o situaţie atipică în luna septembrie 2017: atunci s-au vândut circa 1.700 de apartamente într-o singură lună, de cel puţin trei ori mai mult faţă de media lunară din ultimii doi ani.

Pe tot parcursul anului trecut, în judeţul Iaşi au fost vândute 5.407 de apartamente faţă de 8.422 de apartamente în anul 2017, astfel că scăderea pe întreg anul 2018 a fost de 35,8%: în judeţ au fost vândute în 2018 cu 3.015 apartamente mai puţin faţă de 2017.

Din acest punct de vedere, Iaşul este pe locul trei în ţară, după judeţul Cluj (s-au vândut cu 5.214 apartamente mai puţin) şi Bucureşti (cu 4.173 apartamente mai puţin în 2018). Dacă luăm în considerare toate tranzacţiile înregistrate la ANCPI (terenuri extravilane – agricole şi neagricole, terenuri cu/fără construcţii, unităţi individuale), atunci scăderea în judeţ ajunge la 24% în 2018 faţă de 2017.

Scăderea semnificativă a vânzărilor de apartamente vine în contextul în care aproape în fiecare cartier din Iaşi există un şantier pentru blocuri cu locuinţe colective, iar noi proiecte imobiliare apar în mod regulat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.