Recul serios al pieţei imobiliare: Vânzările de locuinţe în Iaşi au scăzut cu 36%
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

Recul serios al pieţei imobiliare: Vânzările de locuinţe în Iaşi au scăzut cu 36%

GALERIE
imobiliare
  • imobiliare
- +

Piaţa imobiliară ieşeană a înregistrat anul trecut una dintre cele mai mari scăderi de după criza economică. Date furnizate de autorităţile din domeniu şi prelucrate de „Ziarul de Iaşi” arată o scădere de 36% a vânzărilor de apartamente (noi şi vechi) în judeţul Iaşi.

Tendinţa de scădere se manifestă la nivel naţional, iar Clujul, Iaşul, Bucureştiul, Constanţa, Argeşul şi Bacăul sunt cele mai afectate din acest punct de vedere. Analiştii imobiliari consultaţi de „Ziarul de Iaşi” au declarat că piaţa a scăzut brusc, începând cu toamna anului trecut.

O explicaţie care ne-a fost furnizată de către un analist nu vizează lipsa de resurse financiare a clienţilor, ci mai degrabă reticenţa lor în a achiziţiona locuinţe într-un context în care în spaţiul public se vorbeşte tot mai mult despre o nouă posibilă criză economică.

Analist: „În Iaşi încă este nevoie de locuinţe”

Din informaţiile puse la dispoziţie de Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) rezultă că piaţa imobiliară a început să scadă semnificativ în a doua jumătate a anului 2018, aşa cum au precizat şi analiştii imobiliari.

„Asistăm la un blocaj, nu vreau să spun că a fost creat artificial, dar piaţa a scăzut brusc în ultimele trei luni ale anului trecut. La Iaşi încă este nevoie de locuinţe, potenţialul nu a fost atins, avem industria software de unde vin foarte mulţi cumpărători, dar cred că se manifestă o anumită reticenţă, sunt prea multe mesaje publice în care se invocă o potenţială criză economică, inclusiv mass-media contribuie la această stare. Situaţia de acum nu este comparabilă cu cea din 2007-2008, atunci era o supraevaluare a pieţei care a explodat”, a declarat Tudor Stoica, unul dintre consultanţii imobiliari intervievaţi de „Ziarul de Iaşi”.

La menţinerea tendinţei de scădere a pieţei ar putea contribui şi desfiinţarea Programului „Prima Casă”, o măsură vehiculată la nivelul guvernului. Din datele prelucrate de „Ziarul de Iaşi” rezultă că în primul semestru al anului trecut scăderea faţă de perioada similară a anului 2017 a fost de doar 8,24%.

În schimb, în intervalul iulie – decembrie 2018, vânzările de apartamente s-au prăbuşit, iar procentul de scădere faţă de 2017 a ajuns la 54%. De remarcat că la Iaşi a fost şi o situaţie atipică în luna septembrie 2017: atunci s-au vândut circa 1.700 de apartamente într-o singură lună, de cel puţin trei ori mai mult faţă de media lunară din ultimii doi ani.

Pe tot parcursul anului trecut, în judeţul Iaşi au fost vândute 5.407 de apartamente faţă de 8.422 de apartamente în anul 2017, astfel că scăderea pe întreg anul 2018 a fost de 35,8%: în judeţ au fost vândute în 2018 cu 3.015 apartamente mai puţin faţă de 2017.

Din acest punct de vedere, Iaşul este pe locul trei în ţară, după judeţul Cluj (s-au vândut cu 5.214 apartamente mai puţin) şi Bucureşti (cu 4.173 apartamente mai puţin în 2018). Dacă luăm în considerare toate tranzacţiile înregistrate la ANCPI (terenuri extravilane – agricole şi neagricole, terenuri cu/fără construcţii, unităţi individuale), atunci scăderea în judeţ ajunge la 24% în 2018 faţă de 2017.

Scăderea semnificativă a vânzărilor de apartamente vine în contextul în care aproape în fiecare cartier din Iaşi există un şantier pentru blocuri cu locuinţe colective, iar noi proiecte imobiliare apar în mod regulat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.