
Personajul din imagine a fost un mare care era înrudit cu Ion Creangă. A devenit faimos încă de la 25 de ani și a devenit unul dintre numele emblematice ale teatrului și filmului românesc. A fost căsătorit de trei ori, iar pe 20 iulie se împlinesc 8 ani de la dispariția sa.
Personajul de astăzi a fost un mare actor înrudit cu genialul povestitor Ion Creangă. A devenit celebru încă de la 25 de ani, a fost căsătorit de trei ori și a murit acum opt ani, pe 20 iulie 1016.
Figura personajului din fotografia de mai sus a fost, aproape toată viața, destul de ușor de recunoscut.
A păstrat o bună parte din trăsăturile fizice care l-au făcut celebru încă de la 25 de ani, de la primul rol de televiziune, în nemuritoarea producție „O noapte furtunoasă”, din 1943, când l-a întruchipat cu strălucire pe Rică Venturiano.
Peste mulți, mulți ani, șapte decenii mai târziu, el a intrat în „Cartea Recordurilor” drept cel mai longeviv actor aflat în activitate.
Probabil că știți deja că este vorba de Radu Beligan, una dintre personalitățile emblematice ale teatrului și filmului românesc, în cazul ultimului mai ales prin rolurile din tinerețe.
Marele actor s-a născut la 14 decembrie 1918, în satul Gălbeni, Filipești, judeţul Bacău, fiind, pe linie maternă, grec de origine, iar pe linie paternă, descendent al lui Ion Creangă, deci urmaș de sânge al genialului povestitor.
El însuşi explica într-un interviu acordat revistei „Teatru” din 1959 această onorantă legătură de rudenie cu autorul „Amintirilor din copilărie”, dezvăluind că bunica lui paternă fusese verișoară primară cu Creangă.
„Eu sunt un descendent al lui Ion Creangă, bunica mea dinspre tată era vara primară a lui Creangă, bunicul meu dinspre tată era preot — adică tot un fel de actor. Iar tatăl meu a fost actor, e adevărat, numai vreo doi-trei ani, între 1909 și 1912 la Teatrul Naţional din Iaşi. Era elevul lui State Dragomir”, spunea Beligan în acel interviu, conform lovendal.ro.
Pasiunea pentru teatru și actorie s-a manifestat încă din copilărie, după cum a rememorat în același interviu.
„De mic copil nu mi-am dorit altceva decât să fiu actor. Nicio clipă nu m-aş fi putut gândi că voi fi altceva. Aici nu e vorba numai de vocație; la mine era mai degrabă o „intoxicație”.
De când mă știu am fost atras de teatru; încă de când eram elev am copiat zeci și zeci de piese în caiete scrise de mâna mea. Eram mereu în teatru, cunoșteam bine actorii”, spunea Beligan, potrivit sursei citate.
Ulterior, talentul său fenomenal a fost demonstrat în sute de roluri clasice sau moderne, maestrul dând viaţă unor personaje ale dramarturgiei române şi universale create de Tudor Mușatescu, William Shakespeare, Carlo Goldoni, George Bernard Shaw, Eugen Ionescu sau Umberto Eco, pentru a da doar câteva exemple
A urmat studiile liceale la Iaşi, între anii 1929 şi 1937, ca intern la Liceul „C. Negruzzi”. A urmat cursurile Academiei Regale de Muzică şi Artă Dramatică de la Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1939. Aici a avut şansa de a lucra cu Lucia Sturdza Bulandra.
A debutat în teatru la vârsta de 20 de ani, în spectacolul „Crimă şi pedeapsă”, după Dostoievski, după care au urmat încă peste 80 de roluri pe scenă.
La sfârşitul anilor ’40, a înființat chiar și propria companie de teatru, care se numea, firește, Compania „Radu Beligan”. La Teatrul Naţional din Bucureşti a venit pentru prima dată în 1945. Citește articolul complet pe newsweek.ro.
Publicitate și alte recomandări video