anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Recunoașteți strada? A fost în centrul Iașului și s-a numit Podul Gunoiului

GALERIE
strada iasi
  • strada iasi
- +

Ieșeanul Gheorghe Spatariu a publicat pe Facebook o imagine veche din centrul Iașului. În ultimii 50 de ani, străduța a fost schimbată din temelii, dispărând absolut toate coșmeliile, strada a fost lărgită, doar linia de tramvai a rămas ca parte a trecutului. Recunoșteți zona? (întrebarea se adresează seniorilor ieșeni, dar și celor mai tineri, dornici să știe cum arăta orașul odinioară)

Postarea lui Gheorghe Spatariu :

Imagine cu strada Palat undeva prin 1973 inainte de lărgirea carosabilului pe ambele sensuri. Făcând un scurt istoric asupra acestei străzi,aflam ca a fost deschisă după anul 1740 conform unor planuri vechi ale Iasului si a purtat numele inițial de Podul Gunoiului pe timpul domnitorului Scarlat Calimachi,care a și podit-o cu bârne de lemn pana in dreptul podului de peste Bahlui( cursul vechi),pod care va purta denumirea de Podul Roș ceva mai tarziu. S-a numit așa mult timp deoarece gunoiul provenit de la grajdurile domnesti se depozita in afara zidurilor cam pe toata distanta pana la Podu Roș, nume pe care mai tarziu avea să-l și poarte o perioadă numindu-se Ulița Podului Roș împărțind zona in doua mahalale ale Iașului cunoscute ca Mahalaua Feredeilor sau Tiganeasca pe partea stângă cum cobori si Mahalaua Brostenilor sau Lipovenilor mai tarziu pe partea dreaptă cum cobori. In unele carti de istorie a orasului Iasi apare si cu denumirea de Podul Spanzuratorilor deoarece existau spanzuratori in fata Curtii dar ulterior s-a demonstrat ca aceste spanzuratori se aflau ceva mai jos pe ulita Podului Lung inspre Crucea lui Ferencz peste un pod care traversa Nicolina Veche. Mai tarziu s-a numit ca si acum Str.Palat cu exceptia perioadei 1948-1962 cand regimul socialist a hotarat schimbarea strazii in Str.Mareșal Malinovschi in cinstea celui care a condus trupele sovietice in timpul bombardamentelor asupra Iasului in 1944.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Duşmanii democraţiei

Alexandru CĂLINESCU

Duşmanii democraţiei

„China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

opinii

Sateliţi

Neculai SEGHEDIN

Sateliţi

Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

pulspulspuls

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.