Redesenarea tabloului bugetar al UE pe fond pandemic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Crochiuri economice

Redesenarea tabloului bugetar al UE pe fond pandemic

GALERIE
buget UE
  • buget UE
- +

Next Generation EU, instrumentul relansării economiei UE, se bazează pe împrumuturi făcute de Comisia Europeană în numele UE, cu termen de rambursare integrală până cel mai târziu la 31 decembrie 2058. Implementarea imensului pachet financiar presupune revizuirea mecanismului bugetar al UE, ca şi a anumitor norme care îl reglementează. Contribuţia României la formarea bugetului UE va creşte progresiv (pentru anul 2021 a fost fixată la 2,36 mld. EUR), media pentru intervalul 2021-2027 urmând a se situa în jurul sumei de 2,70 mld. EUR/an, în concordanţă şi cu evoluţia PIB.  

 

Încă de când s-a lansat ideea implementării la nivelul tuturor Statelor Membre (SM) a unui pachet financiar menit să ţintească efectele crizei sanitare şi să asigure relansarea economică, era de aşteptat să se revizuiască mecanismul bugetar al UE, ca şi anumite norme care îl reglementează. De altfel, Consiliul UE nu a stat prea mult pe gânduri, în materie de asigurare a resurselor proprii (pentru bugetul UE), în decembrie trecut venind prompt cu o decizie specială. Prin aceasta se propun (deocamdată, pentru că definitivarea presupune ratificare de către toate Parlamentele SM) mai multe măsuri, vitale instituirii instrumentelor de relansare economică.

Între acestea, împuternicirea CE de a împrumuta fonduri de pe pieţele de capital (750 mld. EUR), în numele UE, dar ”exclusiv în scopul finanţării măsurilor de abordare a consecinţelor crizei provocate de COVID-19” (Decizia Consiliului no. 2053/14 decembrie 2020). O condiţie care apare aici: CE trebuie să gestioneze respectivele fonduri de o manieră care să nu presupună împrumuturi nete noi după anul 2026. Rambursarea ar urma să înceapă înainte de finalizarea exerciţiului 2021-2027, dar obligatoriu, până cel mai târziu la 31 decembrie 2058, această imensă datorie ar trebui stinsă (rambursată integral). Decizia menţionată vine şi cu majorarea plafoanelor resurselor proprii (ale bugetului UE): la 1.40% din VNB/UE pentru creditele de plată şi 1,46 % din VNB/UE pentru creditele de angajament. Pentru garantarea împumutului excepţional susamintit, se instituie ”un compartiment dedicat temporar în cadru marjei de garanţii/headroom, prin creşterea temporară a plafonului de resurse proprii cu 0,6% din VNB/UE”.

Alte măsuri decise în aceeaşi direcţie: (i) creşterea costurilor de colectare reţinute de SM, de la 20% la 25%; (ii) resursa bazată pe TVA va presupune aplicarea unei ”cote de apel uniformă de 0,30%, pentru toate SM, la valoarea totală a încasărilor din TVA (...), împărţită la cota medie ponderată de TVA, calculată pentru anul calendaristic relevant”; (iii) se vor vira bugetului UE sumele care rezultă din aplicarea unei cote de apel uniforme (0,80 EUR/kg) greutăţii deşeurilor de ambalaje din plastic generate şi nereciclate. Evident, redesenarea bugetară în discuţie va duce la recalcularea contribuţiilor SM (atribuţie a CE). Mai concret, odată ratificată Decizia Resurselor Proprii de către toate Parlamentele SM (termen 31 Martie 2021), ar urma ca CE să recalculeze contribuţiile SM pentru lunile aferente anului 2021, solicitându-le să plătească diferenţele în cadrul unui Buget (UE) Rectificativ pe anul 2021 (Cf. Expunerii de motive la Legea pentru ratificarea Deciziei UE, EURATOM no. 2020/2053...).

Referindu-ne la România, aşa cum se prezintă calculele astăzi, contribuţia la formarea bugetului UE pentru anul 2021 a fost fixată la 2,36 mld. EUR (Cf. Scrisorii rectificative a bugetului UE pe 2021). Suma ca atare are caracter de ”cheltuială obligatorie” şi se aprobă prin legea bugetară anuală. Lucru cât se poate de previzibil, în următoarea perioadă contribuţia respectivă va creşte în mod progresiv, în concordanţă şi cu evoluţia PIB. Din Expunerea de motive la Legea susmenţionată se desprinde clar faptul că media contribuţiei pentru intervalul 2021-2027 urmează a se situa în jurul sumei de 2,70 mld. EUR/an. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.