Refacerea esplanadei Teatrului Național, în linie dreaptă. În câteva zile se alege executantul lucrării
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Refacerea esplanadei Teatrului Național, în linie dreaptă. În câteva zile se alege executantul lucrării

GALERIE
esplanada teatrul national refacuta
  • esplanada teatrul national refacuta
- +

Proiectul de modernizare a esplanadei Teatrului Național „Vasile Alecsandri” a intrat în etapa alegerii executantului de lucrări. În cursul acestei săptămâni, municipalitatea a finalizat evaluarea ofertelor primite în cadrul licitației pentru realizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a esplanadei. Cea mai bună ofertă a fost depusă de Grup Construcții Est SA Iași, cu o sumă de 14.661.526,47 lei, fără TVA, respectiv 17.447.216,5 lei, cu TVA, este anunțat pe pagina de Facebook Primăria Iași.. 
 

Licitația a avut o prevedere bugetară de 22.312.977,15 lei, fără TVA și a atras patru oferte. Lucrările vor fi executate în maxim 18 luni.
„Esplanada Teatrului Național nu arată foarte bine în momentul de față. Ultima ei modernizare a fost făcută înainte de 1989. Între timp, a crescut o vegetație foarte dezordonată, nu foarte valoroasă. Prin noul proiect încercăm să conservăm în special arborii înalți, cum este cazul aliniamentului de platani foarte valoroși. De asemenea, este vorba de câteva specii protejate de lege. Vrem să punem în valoare și cele două clădiri importante: Catedrala Mitropolitană și Teatrul Național. Va fi nu doar o zonă de traversare, ci și una de meditație și de relaxare. Sperăm să semnăm contractul de lucrări săptămâna viitoare”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă susținută vineri, 9 aprilie.

Pe de altă parte, edilul a anunțat că va iniția un studiu privind transformarea zonei centrale a Iașului într-o arie rezervată exclusiv pietonilor.
„În paralel, vom face un studiu asupra întregii zone centrale, pe care îl vom supune spre analiză și Consiliului Local. Este vorba de un studiu privind mobilitatea urbană pietonală, în care să cuprindem tot arealul, plecând din partea de jos a Mitropoliei și până spre strada Cuza Vodă, respectiv bulevardul Independenței, și, desigur, dinspre Palatul Culturii spre Piața Unirii. Vom extinde zona pietonală, astfel încât centrul orașului să fie accesat doar de vehicule electrice, biciclete, riverani și pietoni”, a arătat primarul Mihai Chirica.

Ce lucrări vor fi făcute pe esplanada Teatrului Național

Lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe care să fie în conformitate cu normele și exigențele actuale în construcții și care să îndeplinească în totalitate cerințele funcționale și de confort. Totodată, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral.


De asemenea, axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente floricole, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax. În zona dinspre pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în ax un bazin decorativ, de formă circulară, cu jocuri de apă și lumini. Forma circulară a băncilor perimetrale aleii care înconjoară bazinul vor asigura vizibilitate atât spre catedrală, cât și spre teatru. Proiectul prevede păstrarea sistematizării verticale și poziției zidurilor de sprijin existente care traversează axul central.

În dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central. Pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud, iar pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea, vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber.

În zona dinspre teatru, în locul fântânilor existente, se propun un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, și o grupare florală spațială, ambele însoțite de mici fântâni decorative. De o parte și alta a axului central, deschis, vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte.

De remarcat faptul că în proiectul de peisagistică s-a păstrat ideea dispunerii celor două masive vegetale către limitele laterale, anume strada I. C. Brătianu, respectiv aleea de acces la Casa de Oaspeţi „Sfântul Nicolae” și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă.
Obiectele de mobilier urban propuse în cadrul spațiilor amenajate sunt bănci, buvete, coşuri de gunoi; corpuri de iluminat montate în finisajul aleilor, încastrate în gazon, corpuri de iluminat pitice, corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului, pentru iluminarea statuilor; plăci comemorative, plăci cu istoricul zonei, panouri de expunere a picturilor; pavilioane și pergole. 

Citește și: Începe proiectarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a esplanadei Teatrului Naţional

Pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități se propune accesul la teatru se va realiza și prin trepte, dar și prin rampe, racordul dintre diferitele niveluri ale scuarului teatrului să se realizeze prin scări, dar și prin rampe cu panta de 8%, iar accesul în parcul teatrului se se facă prin alei în pantă sau la acelaşi nivel.
Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, sistemul de afişaj al istoricului zonei și plăcile comemorative vor fi scrise şi în sistem Braille.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.