Refacerea pasajului de la Gara Internaţională înaintează cu viteza melcului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Refacerea pasajului de la Gara Internaţională înaintează cu viteza melcului

GALERIE
pasaj gara nicolina2refacere, peron, cfr, gara, nicolina
  • pasaj gara nicolina2
  • refacere, peron, cfr, gara, nicolina
- +

Pasajul subteran pietonal din zona Gării Internaţionale va fi refăcut de către CFR. În acest sens, Regionala de la Iaşi vrea să lanseze o licitaţie de proiectare şi execuţie. În proiect mai sunt incluse lucrări de reabilitare la peroanele şi copertinele din staţia Nicolina. 

În decembrie 2020, CFR a atribuit o licitaţie pentru elaborarea expertizei tehnice şi a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI) pentru obiectivul de investiţii. Licitaţia a fost câştigată de o asociere de firme formată din Pro Ami’s Consulting (Iaşi) şi Baicons Impex (Bucureşti) pentru o sumă de 57.000 lei, fără TVA. Contractul a fost încheiat la sfârşitul lunii decembrie 2020 şi, în mod normal, documentaţia trebuia predată în 45 de zile. Dintr-o adresă a Ministerului Transporturilor (MT), datată 30 martie 2021, rezultă că termenul iniţial din contract nu a fost respectat. Adresa a fost publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, fiind un răspuns către deputatul Alexandru Muraru (PNL) care a interpelat autoritatea pe tema stării avansate de degradare a tunelului pietonal.

Citiți și: Mai aşteptaţi! Pasajul horror de la Gara Nicolina nu va fi amenajat prea curând

Una dintre întrebările deputatului a vizat termenul de execuţie a lucrărilor de refacere a pasajului. "Durata necesară pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor va fi estimată de către proiectant, prin documentaţia DALI aflată în curs de elaborare", se arată în adresa MT. Tunelul pietonal de la Gara Nicolina este în stare de degradare de mai mulţi ani, dar CFR nu a intervenit până acum cu reparaţii. La un moment dat, Primăria Iaşi a solicitat pasajul pentru a finanţa lucrările, dar CFR a refuzat oferta municipalităţii ieşene.

Citește și: FOTO: Gara Nicolina, locul în care aștepți trenul cu ochii închişi de câtă mizerie este

În ceea ce priveşte peroanele de la Gara Internaţională, acestea au elemente de beton lipsă sau denivelate, bordurile sunt deteriorate sau au dispărut complet, iar covorul asfaltic este degradat. "Sunt degradări normale ce apar în timpul exploatării din gările CF şi care necesită remedierea lor de urgenţă pentru îmbunătăţirea aspectului staţiei cât şi pentru creşterea gradului de confort al publicului călător", se arată în documentaţia de atribuire a contractului pentru realizarea expertizei tehnice. Lucrările care vor fi efectuate la Gara Nicolina vor avea în vedere şi adaptarea infrastructurii feroviare în cazul persoanelor cu deficienţe.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.