anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Pe ce îşi cheltuiesc refugiaţii banii, de la transport până la şcoala copiilor

Refugiaţii cu bani mulţi plătesc mii de euro taximetriştilor ieşeni să-i ducă în Germania sau Italia

GALERIE
taximetrist1
 • taximetrist1
- +

Dispeceratele firmelor de taximetre din Iaşi au avut cereri pentru transport în Germania, Italia sau Bulgaria. Cei care rămân cheltuiesc banii pe chirii care sunt în jur de 1.000 de euro pentru trei luni. Un copil înscris la grădiniţă sau şcoală privată înseamnă peste 200 de euro pe lună.

Serviciile căutate de ucrainenii refugiaţi la Iaşi se împart, aparent, ca după un titlu de film: "Om bogat, om sărac". În prima categorie, cerinţele pornesc de la taxiuri rezervate pentru deplasarea în alte colţuri ale Europei, până la închirieri de apartamente la tarife exorbitante sau înscrierea copiilor direct în învăţământul privat. Pentru ceilalţi, un acoperiş sigur, curat, o mâncare caldă şi un eventual un job, oricare, în pofida supercalificării, este suficient.

Refugiaţii: “care vin şi pleacă, care au stat în subsoluri, care vor să se întoarcă"

Anna, refugiat ucrainean din Odesa şi psiholog voluntar în Vama Sculeni, spune că, până acum, au intrat în România, prin Iaşi, trei categorii de conaţionali. “Din prima categorie fac parte oameni care au bani, mulţi bani, au rude sau cunoscuţi, departe, ştiu unde să ajungă, iau banii cu ei şi pleacă mai departe. Din această categorie, care nu stau mai mult de o zi două în Iaşi, sunt din Nicolaev, Kiev, Odesa, Harcov. O altă categorie este a celor care au bani, poate nu atât de mulţi. Ei au stat în subsoluri, ceea ce este foarte greu şi traumatizant, dar au reuşit să scape, au făcut sute de kilometri, iar aici ajung cu lacrimi în ochi când ne văd. Din a treia categorie fac parte oamenii săraci, disperaţi care au plecat pentru a nu fi bombardaţi. Odată ajunşi pe teritoriul României se simt în siguranţă şi plâng de stres, oboseală, de disperare. Aproape toţi cred că războiul se termină, cred în gloria Ucrainei şi că se vor reîntoarce acasă", spune Anna.

3.500 de euro pentru un taxi Iaşi-Munchen

Frica generată de război, dar şi condiţia materială, îi face pe o anumită parte dintre refugiaţi să aibă cerinţe "excentrice", chiar imediat ce ajung pe teritoriul românesc. Unii au bani şi îi dau "fără număr", alţii îşi folosesc ultimele economii doar pentru a ajunge într-o ţară absolut sigură pentru familia lor, dar şi raportată la competenţele profesionale pe care le au.

"Am avut apel pentru cursă de la Aeroportul Iaşi la Munchen, sau în Italia, chiar şi pentru Varna astăzi. Nu ştiu ce se întâmplă cu oamenii ăştia! Parcă nu mai gândesc! De la Iaşi la Munchen a fost 3.500 de euro. Cât jumate din maşină! Şi banul cash, da?! ", a spus un taximetrist. Pentru o cursă spre nordul Italiei, se cer cam 2.000 de euro, iar până la Varna, Bulgaria, 1.000 de euro, cel mai puţin. Cererile vin, pentru că nu mai există locuri la cursele de pe Aeroport .

Dacă o cursă de la Iaşi la Munchen costă 3.500 de euro, înseamnă că, pe kilometru parcurs, dus-întors (3.000 km), se plăteşte în jur de 1,15 euro. “De regulă, există două situaţii: se pleacă cu maşina firmei şi se dă jos caseta de pe cupolă sau, cel mai des, se folosesc maşinile proprii, de acasă. Dar tot prin dispecerat afli de cursă, deci, cotizezi", spune alt taximetrist. Totul este la mica înţelegere. Se anunţă comanda externă prin staţie, după care se lasă tăcere. Doritorul comunică cu dispeceratul pe canalul 2. Firmele de taxi însă neagă că ar exista astfel de curse.

Grădiniţe şi şcoli private, de la 200 de euro/lună

Cei din a doua categorie descrisă de Anna, psihologul din Vama Sculeni, sunt refugiaţi care au un anumit status social, cu studii superioare, care majoritatea închiriază apartamente pe termen mediu, adică 3-4 luni, cu posibiltatea de prelungire. Preţul acestor apartamente variază între 300 şi 500 de euro pe lună. Închirierile acum la apartamente se fac pe cel puţin trei luni. O parte dintre ei, angajaţi în diverse corporaţii, îşi continuă jobul online. În plus, aceeaşi categorie de refugiaţi caută să îşi înscrie copiii la şcoală. Nu se înghesuie la şcolile de stat, pentru că ştiu că nu sunt adaptate, ci la cele private, cu un efectiv redus de elevi în clasă şi cu predare în engleză. Mulţi dintre cei care şi-au depus cererile de înscriere provin de la şcoli private din Ucraina. Primele asaltate de solicitări venite din partea familiilor refugiate la Iaşi, au fost grădiniţele. La nivelul judeţului Iaşi, există deja 20 de solicitări pentru ca cei mici să poată participa la cursuri, deocamdată ca audienţi. În sistem privat, taxa lunară este de 200 de euro.

"Primele au fost solicitări pentru învăţământul particular, respectiv pentru clasele de intesiv engleză, dar acum avem solicitări din partea unor elevi care vor să urmeze şi învăţământul de stat. Cel mai mic copil din Ucraina înscris în reţeaua de învăţământ ,la Iaşi, are puţin peste doi ani, iar cel mai mare are 15 ani“, a declarat Antonina Bliorţ, purtător de cuvânt la ISJ Iaşi. Reprezentanţii ISJ Iaşi spun că se aşteaptă ca în viitorul apropiat să fie despuse mai multe cereri de înscriere din partea familiilor de refugiaţi şi că pentru a evita bariera ligvistică vor apela la specialişti, şi vor găsi soluţii. La Şcoala Seven Hills, de exemplu, au fost deja înscrişi patru copii ucraineni.

“Avem un copil înscris care vorbeşte foarte bine Limba engleză. Ceilalţi trei au o profesoară care vorbeşte foarte bine limba rusă şi copiii înţeleg forte bine limba chiar dacă nu o vorbesc. Din discuţiile cu familiile lor, trei au inteţia de a rămâne pe termen mai lung în România, la cel de-al patrulea nu ştim încă sigur. Copiii şi părinţii noştri, care sunt extrem de implicaţi în aceste demersuri, i-au primit cu braţele deschise", a spus Liviu Ursachi, directorul Şcolii Seven Hills.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.