Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Refugiaţii se alătură traficanţilor de fiinţe umane pentru a-şi plăti călătoria spre Europa

GALERIE
refugiati
  • refugiati
- +

Refugiaţii şi imigranţii din Grecia au început să se alăture în număr foarte mare reţelelor de traficanţi de fiinţe umane, încercând să câştige suficienţi bani pentru a-şi plăti călătoriile spre Europa, de când graniţele au fost închise pentru ei, în virtutea Acordului UE-Turcia.

În încercarea de a câştiga suficienţi bani pentru a ajunge în nordul Europei, unii imigranţi blocaţi în Grecia au început să lucreze ca “intermediari” pentru traficanţii de fiinţe umane, în timp ce grupuri mai mici, majoritatea din Afganistan, au început să îşi organizeze propriile rute pentru transportarea imigranţilor prin anumite zone din Balcani, potrivit Middle East Europe.

Abdi, care a spus că a fugit din Somalia, a afirmat că a plătit 200 de dolari unui “ghid“ afgan, care l-a transportat din oraşul Mytilene situat pe insula greacă Lesbos spre localitatea Idomeni, pentru a evita să fie înregistrat şi trimis înapoi.

“Eu şi un prieten l-am plătit pe un bărbat pe care l-am cunoscut în Lesbos şi care ne-a adus în siguranţă la Idomeni, pentru a evita să fim înregistraţi. Am plătit 200 de dolari fiecare şi am schimbat des mijloace de transport. Bărbatul nu era grec, ci era din Afganistan“, a spus Abdi.

“Nu am unde sau pentru ce să mă întorc“, a spus Abdi. “Dacă graniţele nu se deschid, îmi voi continua călătoria chiar dacă asta ar însemna să dau toţi banii pe care îi am traficanţilor“, a adăugat el.

Salman, originar din Yemen, a spus că a plătit 900 de dolari unui traficant afgan de fiinţe umane care l-a ajutat să ajungă din Idomeni în Serbia, după ce a decis că situaţia din comuna greacă este atât de gravă încât a trebuit să îşi asume riscul.

“Am avut noroc că am putut plăti afganilor, pentru că nu mi-aş fi permis preţul cerut de greci. Am traversat graniţa pe jos, iar o camionetă ne aştepta la frontiera macedoneană. Vehiculul era plin şi nu l-am putut vedea pe şofer, dar dimineaţă eram în Serbia”, a spus Salman.

Karam, un refugiat sirian care i-a plătit pe traficanţii de fiinţe umane pentru a-l ajuta să ajungă în Germania anul trecut, s-a întors în Grecia, spunând că preţurile au crescut şi că el a plătit doar 2.700 de dolari pentru a ajunge în Germania, cu mult mai puţin faţă de cât ar costa acum o astfel de călătorie pentru imigranţii clandestini.

“Când am călătorit spre Germania, traficanţii nu ne-au privit ca pe nişte oameni, ci ca pe nişte mărfuri. Ne-am aflat de multe ori în situaţii riscante, iar lor nu le prea păsa. Singurul lucru important pentru ei era să ne transfere cât mai curând posibil şi să se întorcă pentru a prelua alţi oameni”, a spus Karam.

"Cred că astăzi, în această situaţie, aş alege să rămân în Grecia", a mai spus el.

În faţa unui hotel din Idomeni pot fi văzute corturi ale refugiaţilor şi maşini scumpe. Mulţi dintre cei care doresc să ajungă în nordul Europei vin aici pentru a negocia preţul.

Traficanţii greci aplică un tarif între 670 şi 900 de dolari pentru a transporta un imigrant în Macedonia, între 2.750 şi 3.200 de dolari pentru a-l transporta în Italia şi 4.000 de dolari pentru a-l transporta în Austria prin Ungaria.

Din cauza noilor restricţii, mulţi imigranţi rămâni blocaţi la Idomeni timp de mai multe săptămâni sau luni.

Unii dintre ei găsesc singuri drumul pentru a ajunge la destinaţie, în timp ce alţii lucrează pentru traficanţi ca translatori sau asistenţi, pentru a strânge bani pentru călătorie.

Cea de-a treia variantă abordată de imigranţi este implicarea în afacerile de contrabandă cu ţigări.

Ţigările sunt mult mai ieftine în Macedonia decât în Grecia, iar în tabăra de la Idomeni sunt vândute ţigări provenind de peste graniţa cu statul macedonean.

Ali, un refugiat sirian în vârstă de 25 de ani, a spus că unii dintre prietenii lui s-au implicat în afaceri de contrabandă cu ţigări pentru a câştiga sificienţi bani astfel încât să-şi poată continua călătoria.

“Prietenii mei se întâlnesc în afara taberei, de unde cumpără ţigări provenind de pe partea macedoneană a frontierei”, a spus acesta. “Din vânzarea ţigărilor ei pot supravieţui în tabără, deoarece mâncarea pe care o primim nu este suficientă. Trebuie să cumpărăm atât de multe lucruri aici, iar mulţi dintre noi nu au bani. Când nu este altceva de făcut, apelăm la asta”, a adăugat Ali.

El a mai spus că un “intermediar” arab s-a oferit să îl transporte în Austria contra sumei de 2.750 de dolari, pe care nu şi-o permite şi că prin urmare, este blocat la Idomeni, aşteptând deschiderea graniţei. El a adăugat că nu s-ar întoarce în Turcia nici dacă ar trebui să-şi dea viaţa în schimb.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri