Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Regele astfaltului din Iaşi a rămas fără coroană, tron şi bani în buzunare!

GALERIE
euroconstruct group6
  • euroconstruct group6
- +

Firma Euroconstruct Group, deţinută de omul de afaceri Costică Pricop este foarte aproape de faliment. Costică Pricop, acţionarul companiei şi administratorul special în acelaşi timp nu a plătit nici un leu creditorilor aşa cum se angajase anterior. Societatea era abonată la bani publici în timpul în care primar al municipiului Iaşi era Gheorghe Nichita.

Fostul „asfaltator al Primăriei”, compania Euroconstruct Group, deţinută de omul de afaceri Costică Pricop, se apropie cu paşi repezi de faliment. La sfârşitul anului trecut, judecătorul sindic a stabilit un nou termen pe data de 8 martie, când se va discuta propunerea de intrare în faliment a companiei de construcţii, după ce planul de reorganizare aprobat în luna martie s-a dovedit a fi un fiasco. Concret, potrivit ultimului raport publicat de administratorul judiciar, aferent trimestrului al III-lea din primul an de reorganizare, administratorul Costică Pricop nu a respectat graficul de plăţi asumat şi nu a plătit niciun leu către creditori, acelaşi tratament fiind aplicat şi în trimestrul doi de reorganizare.
 
Bunurile la vânzare
 
„În cadrul şedinţei de judecată din 4 decembrie 2015, instanţa de judecată i-a reamintit administratorului special Pricop Costică obligaţia sa de a se conforma planul de reorganizare al SC Euroconstruct Group SRL, de a colabora cu administratorul judiciar în vederea punerii la dispoziţie a actelor financiar contabile ce reflectă activitatea debitoarei. Până la data întocmirii prezentului raport, administratorul special Pricop Costică nu ne-a pus la dispoziţie actele care să reflecte activitatea debitoarei pentru perioada octombrie – decembrie 2015 privind executarea obligaţiilor asumate prin planul de reorganizare, prin îndeplinirea criteriilor de performanţă şi rentabilitate, obţinerea resurselor de finanţare şi plata datoriilor societăţii şi prezentarea situaţiei financiare a veniturilor şi cheltuielilor efectuate pentru trimestrul al III-lea de reorganizare”, potrivit raportului administratorului judiciar. Din document reiese că în primul an de reorganizare, Costică Pricop trebuia să achite către creditorii firmei circa un milion de lei, iar în ultimele trei luni ale anului trecut circa 250.000 lei din această sumă, dar administratorul judiciar nu deţine documente din care să reiasă plata sumei, acesta fiind şi motivul pentru propunerea de intrare în faliment. Planul de reorganizare prevedea doar lichidarea parţială a activelor societăţii, însă în cazul în care sumele din plan nu vor fi achitate şi falimentul va fi admis, tot patrimoniul Euroconstruct va fi vândut. La începutul acestei săptămâni, creditorii firmei au aprobat o nouă strategie de valorificare a unei proprietăţi imobiliare din Mirosloveşti şi trei bunuri mobile nefuncţionale (utilaje şi un mijloc de transport), conform planului de reorganizare. Astfel, în perioada următoare vor fi scoase la vânzare bunurile respective, în serii de câte trei licitaţii, cu preţuri de pornire de 85%, 80% şi 75% din preţurile de evaluare.
 
Cui datorează bani
 

Prin aprobarea propunerii de a implementa un plan de reorganizare, în martie 2015, Costică Pricop a primit şansa de a-şi salva afacerea care i-a adus cele mai multe succese financiare. Euroconstruct a primit numeroase contracte de asfaltare de la Primăria Iaşi în anii trecuţi şi a câştigat licitaţia de modernizare a drumului judeţean Iaşi - Botoşani, un proiect pe care nu l-a putut finaliza, contractul fiind reziliat de Consiliul Judeţean. Datorită contractelor cu statul, Pricop a fost numit „regele asfaltului de la Iaşi”, valoarea afacerilor crescând în anii 2008- 2009 până la peste 30 milioane lei. În perioada 2010 - 2012, Euroconstruct Group a continuat să aibă contracte de peste 10 milioane lei, însă anul 2013, următorul după rezilierea contractului de la CJ şi începerea unui şir de procese prin care era contestată decizia preşedintelui Cristian Adomniţei, a culminat cu prăbuşirea afacerilor firmei, cifra de afaceri ajungând la 620.000 lei şi pierderile la 8,6 milioane lei. Potrivit tabelului definitiv al creanţelor, publicat în noiembrie 2014, Pricop are de returnat celor peste 90 de creditori 10 milioane de euro. Printre creditori se numără Banca Carpatica, acceptată la masa credală cu o sumă de peste 15 milioane lei, Administraţia de Finanţe cu circa 3,8 milioane lei, Consiliul Judeţean Iaşi cu 1,86 milioane lei, Direcţia de Finanţe Publice Locale cu peste 2,1 milioane lei, dar şi firma Eurostrade Development, aparţinând familiei Pricop, cu 3,1 milioane lei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri