Regele Ferdinand va veghea din fața Primăriei. Se pregătește soclul statuii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Regele Ferdinand va veghea din fața Primăriei. Se pregătește soclul statuii

GALERIE
ferdinand-randareferdinand
  • ferdinand-randare
  • ferdinand
- +

Palatul Roznovanu a fost reşedinţa familiei regale la începutul anilor 1900.

Construirea soclului pentru statuia Regelui Ferdinand I va costa aproape un milion de lei. În acest sens, Primăria a lansat licitaţia de execuţie, iar amplasamentul ales este în faţa Palatului Roznovanu, sediul Primă­riei. Municipalitatea vrea ca lucrările să fie finalizate cel târziu la sfârşitul lunii octombrie.

La începutul anilor 1900, Palatul Roznovanu a fost reşedinţa familiei regale, iar în perioada 1916 - 1918, când Iaşul a fost capitală de război, clădirea a găzduit „numeroase şedinţe şi consfătuiri cu caracter militar conduse de rege“, după cum se arată într-un document-suport în care se arată oportunitatea amplasării statuii.

„În amintirea acelor clipe de mare încercare, la îm­plinirea a 100 de ani de la săvârşirea Marii Uniri ar fi potrivit ca statuia Regelui Ferdinand I Întregitorul să fie amplasată în faţa fostului Palat Regal din Iaşi, reşedinţă care i-a purtat numele. Acest gen de recu­noaştere istorică este îndreptăţit şi de realizarea la Iaşi a Fundaţiei Regele Ferdinand I, prin care a fost impulsionată viaţa culturală a Iaşilor în perioada interbelică“, se arată într-o notă de fundamentare istorică semnată de Bobi Apăvăloaei.

Statuia a fost deja executată şi, în prezent, este amplasată pe pietonalul Ştefan cel Mare. În total, costurile pentru realizarea statuii şi construirea soclului trec de 1,1 milioane lei (fără TVA).

O copie a statuii va fi am­plasată la Chişinău, Primăria primind finanţare în acest sens prin programul naţional dedicat Centenarului.

Monu­mentul va ocupa aproape 20 metri pătraţi din curtea Palatului Roz­novanu. În paralel cu lucrările la soclu, municipalitatea va reabilita aleile din jurul fostului Palat Regal, pentru acest proiect fiind o licitaţie în desfăşurare.

Un alt proiect în relaţie cu Palatul Roznovanu vizează construirea unui nou sediu administrativ al municipalităţii, în curtea interioară a monumentului istoric. În acest caz, deocamdată este o licitaţie în curs pentru proiectarea lucrărilor. Primăria intenţionează să mute în noul sediu aproape toată activitatea instituţiei, în condiţiile în care în Palatul Roz­novanu vor rămâne doar primarul, viceprimarii, secretarul municipiului şi mai mulţi consilieri ai edilului-şef al Iaşului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.