anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, în plină formă, sărbătoreşte 91 de ani

GALERIE
Regina Elizabeth a II-a
 • Regina Elizabeth a II-a
- +

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, în plină formă, sărbătoreşte vineri împlinirea vârstei de 91 de ani. La fel ca în fiecare an, evenimentul va fi marcat prin 41 de salve de tun în Hyde Park şi 62 salve trase din Turnul Londrei, informează lepoint.fr.

În restul zilei, suverana britanică îşi va petrece ziua de naştere cu discreţie, într-un cadru privat.  Născută pe 21 aprilie 1926, regina britanică obişnuieşte să îşi marcheze aniversarea în ”doi timpi” - în ziua naşterii propriu-zise, în intimitate, şi apoi printr-o ceremonie oficială în luna iunie, potrivit unei tradiţii seculare. 

Regina Elizabeth a II-a, deşi a început să delege unele dintre vizitele şi activităţile sale oficiale membrilor familiei regale, continuă să afişeze în public o stare de sănătate excelentă. În 2016, la cea de-a 90-a aniversare, suverana a făcut o veritabilă baie de mulţime, ultramediatizată, în faţa castelului Windsor, urmată de petreceri şi spectacole în întreaga ţară.
 
Deşi are o sănătate de fier, regina Elizabeth a II-a, care a urcat pe tron în 1952 la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, acceptă constrângerile vârstei şi a început de câţiva ani să îşi relaxeze, treptat, programul vizitelor de stat şi al angajamentelor sale oficiale.
 
Potrivit cifrelor prezentate de Tim O'Donova, un istoric specializat în regalitate, Elizabeth a II-a a trecut de la 393 de angajamente oficiale în 2014 la 341 în 2015 şi la 332 în 2016.  Agenda ei de lucru a rămas destul de încărcată, suverana având astfel, în medie, într-un an un angajament public pe zi.  Tendinţa se va menţine şi în 2017, întrucât Palatul Buckingham a anunţat în decembrie să suverana va renunţa la patronajul aferent unui număr de 25 de organizaţii şi asociaţii de caritate în favoarea altor membri ai familiei regale britanice. ”Va împărţi această muncă cu familia sa”, a explicat Palatul Buckingham, dezvăluind că suverana a ales să urmeze exemplul soţului ei, prinţul Philip, duce de Edinburgh, care, ajuns la vârsta de 95 de ani, a decis să îşi reducă şi el numărul angajamentelor publice. Moştenitorul tronului britanic, prinţul Charles, o reprezintă tot mai des pe regina Elizabeth a II-a în cadrul unor vizite în străinătate, alături de fiii lui, prinţul William şi prinţul Harry. 
 
Deşi apariţiile în public ale reginei Elizabeth a II-a au devenit mai rare, ea refuză să abdice, potrivit specialiştilor în istoria monarhiei britanice. Fidelă jurământului pe care l-a depus la încoronare, regina a spus că îşi va consacra întreaga viaţă ”indiferent dacă va fi lungă sau scurtă” în serviciul supuşilor ei. Această rezistenţă şi determinare au contribuit, de altfel, la popularitatea urişă de care se bucură în prezent Elizabeth a II-a în rândul cetăţenilor din Regatul Unit al Marii Britanii. Suverana, care a evitat întotdeauna să se implice în disputele politice, se afirmă în prezent ca unul dintre ultimii factori de coeziune în Marea Britanie, un stat ”minat” de atitudini regionaliste şi profund divizat după votul pentru Brexit.
    

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.