anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Regina Elizabeth II consideră că decizia cu privire la independenţă le aparţine scoţienilor

GALERIE
regina
  • regina
- +

Regina Elizabeth II nu a spus nimic oficial despre referendumul pe tema independenţei care are loc joi în Scoţia, dar nimeni nu se îndoieşte că eventuala pierdere a acesteia nu o lasă indiferentă.

Într-un gest excepţional, Buckingham Palace a reamintit săptămâna trecută rezerva Majestăţii Sale.

"Imparţialitatea constituţională a suveranei este un principiu stabilit prin democraţia noastră, iar regina l-a respectat pe toată durata domniei. Potrivit acestui principiu, monarhul este deasupra politicii şi responsabilii guvernamentali au datoria de a face în aşa fel încât acest lucru să rămână astfel", a subliniat un purtător de cuvânt al palatului regal.

O actualizare considerată necesară după informaţiile apărute în presă potrivit cărora oameni politici, între care premierul David Cameron, sub şocul avansului înregistrat recent de intenţiile de vot în favoarea independenţei, i-ar fi cerut să intervină în campanie.

Dar la un de doborârea recordului de longevitate al reginei Victoria pe tronul britanic, suverana în vârstă de 88 de ani, care domneşte în Marea Britanie din 1952, nu poate fi decât preocupată de perspectiva unei eventuale separări a Scoţiei.

"Legăturile de lungă durată dintre Elizabeth II şi această regiune a regatului său pe care o preferă în mod deosebit vor fi rupte irevocabil în cazul unui vot în favoarea independenţei. Acest lucru i-ar frânge cu siguranţă inima", aprecia miercuri cotidianul Daily Telegraph.

Mama reginei era scoţiană, iar Elizabeth II îşi petrece mai multe luni pe ani la reşedinţa sa de vară din Balmoral, în nord-vestul Scoţiei.

În faţa impasibilităţii sale afişate, specialiştii îşi amintesc o declaraţie de natură foarte politică, referitor la integritatea Marii Britanii. Era în 1977 în faţa Parlamentului, cu ocazia jubileului de argint. Şi se referea la Scoţia şi Ţara Galilor, care cereau un transfer de putere.

"Nu pot uita că am fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord", a declarat ea, insistând asupra "beneficiilor pe care le-a adus uniunea pe plan intern şi internaţional tuturor locuitorilor din toate părţile Marii Britanii".

"Dacă totul merge prost săptămâna viitoare, cât va regreta că nu a făcut mai mult", consideră Daily Telegraph.

"Votul este extrem de strâns şi intervenţia sa ar putea face diferenţa", a declarat la rândul său un deputat pentru cotidianul The Independent.

Alex Salmond, liderul separatiştilor, a promis că o scoţie independentă ar păstra-o pe regină ca şef al statului, aşa cum este cazul Marii Britanii şi altor 15 state din Commonwealth, între care şi Canada. Dar pentru cât timp, devreme ce numeroşi naţionalişti nu îşi ascund înclinaţiile republicane, se întreabă între altele Guardian.

Acest cotidian, care citează experţi constituţionali, explică de altfel că regina va trebui să numească un guvernator general pentru a o reprezenta în Scoţia în caz de independenţă.

Unii subliniază totuşi că regina Elizabeth II a ştiut perfect să îşi sugereze părerea în presă. Astfel, potrivit The Times ea a ştiut să îşi arate "îngrijorarea" cu privire la această situaţie. "Sper că oamenii se vor gândi serios la viitor", ar fi declarat ea duminică după ce a asistat la un serviciu religios în apropiere de castelul Balmoral.

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.