Regizorul Alexander Nanau refuză Medalia "Meritul Cultural" din partea preşedintelui Iohannis
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Regizorul Alexander Nanau refuză Medalia "Meritul Cultural" din partea preşedintelui Iohannis

GALERIE
Alexander Nanau
  • Alexander Nanau
- +

Regizorul Alexander Nanau a anunţat pe Facebook că nu poate primi Medalia "Meritul Cultural", acordată cu ocazia Zilei Culturii Naţionale de către preşedintele Klaus Iohannis, "din cauza crizei fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România" şi ar fi "cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României".

"Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi şi propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susţinere a culturii sever ameninţate de faliment în timpul crizei Covid-19, reacţia şi intervenţia concretă a statului român la toate nivelurile instituţionale a fost zero", a scris regizorul. 

Alexander Nanau este regizorul filmului "colectiv", propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2021.

El a precizat în răspunsul oficial: "Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi şi propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susţinere a culturii sever ameninţate de faliment în timpul crizei Covid-19, reacţia şi intervenţia concretă a statului Român la toate nivelurile instituţionale a fost zero. Fac public răspunsul meu către Administraţia Prezidenţială care dorea să mă decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele în susţinerea culturii naţionale pe timp de criză".

"Ca cineast care în momentul acesta atrage cea mai mare atenţie internaţională asupra culturii şi cinematografiei române, consider că ar fi o ipocrizie din partea mea să accept această decoraţie, având în vedere că domeniul cinematografic şi structurile statului responsabile pentru el se află în moarte clinică", adaugă Nanau.

El subliniază în răspunsul său că "propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susţinere simbolică a unui lucru esenţial, cultura acestei ţări". El acuză "instituţiile statului responsabile că din martie 2020 şi până astăzi au agravat situaţia cinematografiei, prin lipsa de acţiune şi indiferenţă".

Nanau vorbeşte şi despre criza în care se află cinematografia şi consecinţele inacţiunii autorităţilor. "Cea mai optimistă perspectivă pentru un student român este aceea de a părăsi ţara, în speranţa că-şi va găsi locul într-o ţară care îşi respectă cultura şi care a implementat deja scheme de stat care să o ţină în viaţă", subliniază el şi speră la un dialog din partea preşedintelui Iohannis aşa cum s-a întâmplat în Franţa, unde preşedintele Emmanuel Macron "a avut dezbateri pentru susţinerea diferitelor scheme de ajutor de stat pentru cultură care au fost implementate". 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.