Regizorul Radu Jude duce la Berlin rezistența anticomunistă și Pogromul de la Iași
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Regizorul Radu Jude duce la Berlin rezistența anticomunistă și Pogromul de la Iași

GALERIE
Radu Jude
  • Radu Jude
- +

Radu Jude revine în secțiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie 2020) cu Tipografic majuscul, o adaptare a spectacolului omonim de teatru documentar, scris și regizat de Gianina Cărbunariu, și Ieșirea trenurilor din gară, coregizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.

Tipografic majuscul reconstituie povestea eroului Mugurel Călinescu, adolescentul care în 1981 a scris mesaje anticomuniste pe pereții Botoșaniului natal. A făcut obiectul a două dosare care stau la baza spectacolului și a filmului. Jude a montat fragmente din aceste dosare, interpretate de actori ca și cum ar fi citite de pe prompter, cu fragmente din reportaje TV din perioada respectivă, punând în relație istoria mică cu istoria mare și realitatea cu reconstituirea ei. Tipografic majuscul intră pe ecranele din România în 21 februarie 2020, îna­intea proiecțiilor de la Berlin.

Ieșirea trenurilor din gară – a cărui premieră mondială are loc la Berlin și care în sălile de la noi ajunge la toamnă – folosește toate fotografiile găsite cu victimele Pogromului de la Iași din iunie 1941, pe care le montează împreună cu scurte texte citite (de actori sau colaboratori ai lui Jude) despre detaliile morții, pentru ca în ultimele minute să arate fără nici un fel de comentariu sau text fotografii (multe inedite și toate răscolitoare) din timpul pogromului.

Filmul are aproape trei ore, din care cea mai mare parte e dedicată fotografiilor victimelor, lucru care nu plictisește, spectatorul înțelegând importanța ca aceste victime să primească o identitate chiar și 79 de ani mai târziu.

Continuarea. pe suplimentuldecultura

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.