Fondul clasei sau fondul școlii reprezintă o practică veche și cunoscută în unitățile de învățământ, dar este, însă, legală, numai dacă reprezintă decizia asociației de părinți cu personalitate juridică.
Contribuția fiecărui părinte nu este obligatorie, în cazul în care comitetul de părinți hotărăște întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a școlii şi a grupei sau a clasei.
Ce spune legea despre fondul clasei
Potrivit Ordinului Ministerului Educației nr. 5726 din 6 august 2024 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), art. 165, al. 1: „Comitetul de părinți poate decide să susţină, inclusiv financiar prin asociaţia de părinţi cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a unităţii de învăţământ şi a grupei/clasei. Hotărârea comitetului de părinţi nu este obligatorie”.
De partea financiară se pot ocupă, însă, doar părinții, întrucât în ROFUIP 2024, art. 165, al. 3, este amintită interzicerea implicării „copiilor sau personalului din unitatea de învățământ în strângerea și/sau gestionarea fondurilor”.
IȘJ vine cu precizări suplimentare în privința fondului
În ceea ce privește fondul clasei, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, Antonina Bliorț, a explicat pentru „Ziarul de Iași” că reprezintă tot un fond al asociației părinților, decis de aceștia.
„Clasa face parte din școală, iar părinții care fac parte din asociația clasei fac parte și din asociația părinților pe școală. Asociația pe școală este alcătuită din reprezentanți din toate clasele. Vorbim despre un fond al asociației părinților. Nu se numește nici fondul clasei, nici fondul școlii. Este un fond pe care îl decide asociația de părinți din comunitatea școlară. Nici nu este obligatoriu, întrucât el este decis la nivelul acestei asociații și apoi părinții își asumă sau nu participarea. Depinde de scopurile pe care le au aceste asociații, pentru că ele au niște obiective, niște priorități și în funcție de toate acestea stabilesc”, a transmis Antonina Bliorț, purtătoare de cuvânt a ISJ Iași.
Publicitate și alte recomandări video