Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Regruparea

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Iată că slugile lui Dragnea s-au lepădat de stăpânul lor şi încearcă să facă uitate mârşăviile pe care ei le-au comis şi minciunile pe care ei le-au răspândit. Încearcă să ne facă să uităm că au fost nişte slugi. Ei bine, eu sper că votul din 26 mai este şi un vot împotriva uitării.

Scena se încadra perfect în categoria "pupat piaţa Endependenţi": noul preşedinte al Camerei deputaţilor era înconjurat de colegii de partid care îi strângeau mâna, îl îmbrăţişau cu putere, îi aplicau săruturi tandre pe amândoi obrajii, se fotografiau cu el, totul într-o exuberanţă care a durat minute bune, până când toţi deputaţii pesedişti (plus câţiva simpatizanţi de la alte partide) au îndeplinit ritualul, marcând jurământul de credinţă faţă de noul om forte. Faptul că PSD l-a desemnat pe Marcel Ciolacu mi se pare în cel mai înalt grad simptomatic: acest partid nu ne poate propune decât personaje mediocre, rudimentare, dubioase, cu "studii" făcute pe sponci, la universităţi improvizate, inşi incapabili să treacă dincolo de limbajul de lemn. Uitaţi-vă pe cine trimite PSD în Parlamentul European: pe Rovana Plumb, cu dreptate asemuită Anei Pauker, pe un traseist ce pare căzut de pe altă planetă, Tudor Cihodaru, (ce ruşine pentru Iaşi!), pe o marionetă de la Antena 3, Carmen Avram, cunoscută pentru ieşirile ei isterice, pe un popă răspopit, Chris Terheş, specialist în delaţiuni şi recomandat de Aurelian Pavelescu, megalomanul care a reuşit performanţa să transforme agonia unui partid istoric într-o farsă. Şi să nu o uităm pe Maria Grapini, patrioata care stâlceşte limba română şi care a fost prinsă încercând să fure voturi chiar la Parlamentul European! Astea sunt, prin urmare, "vârfurile", persoanele menite a ne reprezenta la cel mai înalt nivel. Ar fi putut partidul să găsească altceva, are o "rezervă de cadre" ofertantă? Nici vorbă. Toată nomenklatura pesedistă e alcătuită pe acelaşi calapod, baronii locali sunt fie săraci cu duhul, fie ticăloşi, fie şi una, şi alta. PSD e un partid al nulităţilor agresive şi e un partid nereformabil.

Dar secvenţa de după alegerea lui Ciolacu arată capacitatea de regrupare a partidului. Năuc după rezultatul europarlamentarelor şi după arestarea lui Dragnea, partidul şi-a revenit, cel puţin aparent, imediat. Ciolacu a produs o mică perlă în prima lui intervenţie publică în noua calitate, spunând că partidul lui Macron a avut în Franţa acelaşi scor ca PSD în România şi că totuşi nimeni n-a cerut demisia lui Macron. Interesant: eu ştiam că Dăncilă e prim-ministru, nu preşedintele României. La Paris s-ar fi putut eventual cere demisia premierului Edouard Philippe, iar Macron nu doar nu avea nici un motiv, dar el e, cu siguranţă, încântat de rezultatele alegerilor, întrucât dreapta tradiţională s-a prăbuşit, iar el o va avea adversară pe Marine Le Pen, care nu va ajunge niciodată la palatul Elysée. PSD se cramponează de putere şi va face orice ca să o păstreze. Aşa cum au procedat toate partidele comuniste în situaţii similare, vina a fost aruncată în spatele fostului lider: doar Stalin a fost găsit vinovat, de complicii săi de la putere, pentru crimele comise, lui Gheorghiu-Dej i s-au reproşat "abuzurile" ş.a.m.d. Marian Oprişan, al cărui tupeu este siderant, a declarat că partidul n-are nicio vină, că toate relele se datorează lui "P.S.Dragnea"! Uluitor! Un articol (însoţit de înregistrări video) publicat de Alex. Livadaru pe site-ul Republica ne reaminteşte ce declaraţii publice au făcut, în ultimul an, Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Gabriela Firea (în chip de Ana Ipătescu la mitingul pesedist din 9 iunie 2018). Toţi aceştia vorbeau ca Dragnea, minţeau ca Dragnea, calomniau ca Dragnea, ba chiar plusau şi mai puneau şi de la ei. Iar acum complicii pozează în victime!

Da, regrupare, regruparea slugilor. E un cuvânt pe care Dragnea l-a folosit insistent pentru a lovi în duşmanii politici şi în toţi cei care îl contestau: "slugile lui Iohannis", "slugile celor de la Bruxelles", "slugile lui Soros" etc. Iată că slugile lui Dragnea s-au lepădat de stăpânul lor şi încearcă să facă uitate mârşăviile pe care ei le-au comis şi minciunile pe care ei le-au răspândit. Încearcă să ne facă să uităm că au fost nişte slugi. Ei bine, eu sper că votul din 26 mai este şi un vot împotriva uitării.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri