Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Regulamentul de decongestionare a traficului din Iași, supus astăzi votului

GALERIE
sedinta
  • sedinta
- +

53 de proiecte de hotărâre se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal. Printre acestea se numără cel de majorare a taxei de salubritate - cu cel mult 60 de bani pentru fiecare ieşean, în funcţie de numărul de membri ai unei gospodării.

Consilierii locali se reunesc astăzi ca să se pronunţe asupra a 53 de proiecte de ho­tărâre. Conform ordinii de zi, ei vor începe cu un „aperitiv“ ce constă în înfrăţirea mu­nicipiului cu oraşele Palermo (Italia) şi Ku­taisi (Georgia), apoi vor acorda câteva ti­tluri de cetăţean de onoare unor persona­lităţi, inclusiv post-mortem.

Urmează două proiecte care vizează reabilitarea a două monumente istorice: clă­direa Şcolii Normale „Vasile Lupu“, pentru care se vor aproba indicatorii tehnico-economici şi devizul general al proiectului (52,6 milioane de lei - bani ce vor trebui împrumutaţi), şi Palatul Braunstein, cu un deviz general reactualizat.

Alte propuneri sunt menite să comple­teze Consiliile de Administraţie ale Eco­piaţa şi Serviciilor Publice, societăţi aflate în subordinea primăriei, dar şi aparatul de specialitate al primarului municipiului.

Pe fondul nivelului mare de poluare din oraş şi al micşorării suprafeţei de spaţiu verde pe cap de locuitor, alte două proiecte sunt menite să-i mulţumească pe ecolo­gişti.

O iniţiativă se referă la aprobarea unei scheme de minimis (ajutor), respectiv o reducere a impozitelor pe clădiri pentru proprietarii de locuinţe în „clasă energetică A“ care deţin o certificare oficială recunoscută la nivel naţional şi internaţional de „clădire verde“. Reducerea e de până la 20.000 de euro pe an pentru orice investitor care construieşte o asemenea clădire, iar schema însumează două milioane de lei până la sfârşitul anului viitor, a precizat pri­marul Mihai Chirica într-o conferinţă de presă.

Un proiect similar impune ca suprafeţele transferate din extravilan în intravilanul oraşului să păstreze spaţiul verde pe cel puţin 30 la sută din întindere. 

Consilierii se vor pronunţa apoi pe noul Regulament de descongestionare a traficului şi reducere a poluării, care, aşa cum am mai relatat, impune restricţii circulaţiei maşinilor şcoală, celor de marfă şi utilajelor de construcţii să meargă în orele de vârf pe anumite artere din oraş. Proiectul nu exclude însă prezenţa unor utilaje de intervenţie pentru lucrări care nu sunt urgente, precum schimbarea becurilor de iluminat stradal sau toaletarea stâlpilor sau copacilor ori montarea de bannere şi instalaţii luminoase în preajma unor sărbători.

De menţionat că, tot pe anumite străzi, urmează să fie demontate ultimele rămăşiţe ale reţelei de troleibuz - în zona Pasajului Nicolina - precum şi ale celei de tramvai, între Podul de Piatră şi Podu Roş.

Se scumpeşte gunoiul

Singura scumpire anunţată pentru şedinţa de azi e cea a serviciilor de salubritate. Taxa lunară pentru o persoană ar urma să se majoreze de la 7,14 la 7,44 de lei fără TVA, respectiv de la 8,50 la 8,90 de lei cu TVA. Pentru colectarea selectivă, „saltul“ e de 60 de bani cu TVA pentru o gospodărie cu o persoană, de la 14 lei la 14,60 lei. O familie de două persoane va plăti în total cu un leu mai mult, 25 în loc de 24, iar una formată din trei persoane va avea de plată 34,40 lei în loc de 33 de lei. În fine, o gospodărie cu patru persoane va plăti 41,70 în loc de 40 de lei, iar de la cinci persoane în sus majorarea va fi de la 45 la 46,90 de lei.

La „desert“, consilierii vor avea de aprobat sau de respins peste 20 de proiecte imobiliare. Printre acestea se numără două schimburi de terenuri, unul menit să deblocheze construirea bazinului de înot din zona Tudor Vladimirescu/ Metalurgie, iar celălalt destinat să salveze 523 mp de spaţiu verde între blocurile situate pe strada Han Tătar.

Pe de altă parte, consilierii liberali au soli­citat suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de hotărâre de abrogare a PUZ-urilor de pe Esplanada Oancea, elaborat de ei încă din data de 8 iunie a.c. Amintim că intenţia de a construi trei noi blocuri în zonă - care ar distruge ireversibil Esplanada Oancea, după cum afirmă liberalii - a provocat proteste în stradă ale locuitorilor.

„De două luni avem o tăcere mormântală din partea Municipalităţii cu privire la sesizãrile cetăţenilor care locuiesc pe Esplanda Oancea şi care se opun cu vehemenţă mutilării zonei şi distrugerii oazei de verdeaţă din parc“, motivează liberalii necesitatea promovării proiectului lor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri