vineri, 26.02.2021
Focarul Covid apărut recent la Spitalul de Copii a creat disensiuni între conducere şi cadrele medicale. „Ziarul de Iaşi” publică astăzi mărturiile unui medic de aici, care face un adevărat „rechizitoriu” al greşelilor manageriale ce ar fi dus la apariţia unui astfel de focar într-un loc atât de sensibil: la un spital de copii, şi la blocul operator al acestuia. Una din cele mai grave acuzaţii: cadre suspecte şi testate munceau în continuare în blocul operator până soseau rezultatele, unele fiind apoi găsite pozitive. Interpelată de noi în legătură cu acuzaţiile, conducerea neagă parte din ele, şi spune că e vorba doar de „răutăţi”. Dar dacă lucrurile stau aşa cum acuză medicul? În acest caz, dacă într-un spital precum acesta nu se repectă regulile, ce pretenţii să mai avem în alte părţi?
Un focar de coronavirus apărut zilele trecute în Blocul Operator de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi scoate la iveală un conflict ce mocneşte în unitatea medicală: în timp ce un medic din spital susţine că focarul ar fi putut fi evitat dacă s-ar fi luat măsuri de protecţie la momentul potrivit, conducerea unităţii susţine că au fost respectate toate procedurile, şi că acuzele sunt doar „o serie de răutăţi”.
În Blocul Operator al spitalului au fost depistaţi opt angajaţi confirmaţi pozitiv cu SARS-CoV-2, din 50 de teste efectuate, primul caz, care era şi simptomatic, fiind depistat pe 2 octombrie. Deşi au fost testaţi toţi contacţii direcţi ai acestuia, testele lor au ieşit negative, iar după câteva zile au apărut alţi angajaţi cu simptome. Ieri au mai fost prelevate probe de la alţi trei angajaţi, iar rezultatele urmează să apară în cursul zilei de astăzi. Conducerea spitalului susţine că este vorba despre şase asistente medicale şi doi infirmieri. „Am testat toţi contacţii direcţi, aşa cum spune metodologia de caz, niciunul pozitivat din contacţii declaraţi; ulterior, pe 5-6 octombrie, au început câţiva să fie simptomatici, de atunci am început testarea întregului personal din bloc operator. Zilnic, de alaltăieri, facem dezinfecţie totală, dar nu putem opri activitatea din blocul operator, având în vedere că deservim întreaga Moldovă”, a precizat ec. Corneliu Mihai, managerul Spitalului de Copii. Opinia managerului nu este împărtăşită, însă, de tot colectivul. Un medic din spital, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, afirmă că prima greşeală a fost că nu s-a oprit imediat activitatea din Blocul Operator, şi că cei care au fost testaţi au rămas în continuare în activitate până la aflarea rezultatului, deşi aceştia erau consideraţi suspecţi. De asemenea, susţine medicul, de fapt numărul celor infectaţi ar fi mai mare, de cel puţin zece persoane, printre care şi medici. „S-a făcut doar o sterilizare sumară dimineaţa de la 7 la 10, în condiţiile în care era permisă circulaţia în Blocul Operator în continuare. Este o situaţie gravă, şi există riscul ca totul să se extindă. Nu este normal ca pe contacţi să îi testezi şi să rămână la muncă, mai ales că ulterior a reieşit că unii erau pozitivi. Trebuiau izolaţi la domiciliu până primeau rezultatul, şi dacă era negativ reveneau la locul de muncă. De asemenea, ar fi trebuit închis Blocul Operator timp de 24 de ore, să fie testată toată lumea, să fie păstrată o singură sală pentru urgenţe, cu personal minim”, a explicat medicul.
Medicul acuză şi stocuri puţine de măşti
Acesta mai expune că au existat mai multe chestiuni manageriate incorect, care au dus la acest focar. Astfel, relatează că până săptămâna trecută ar fi existat un protocol prin care pacienţii care aveau nevoie de intervenţie chirurgicală sub anestezie generală cu intubaţie oro-traheală erau testaţi PCR înainte de a ajunge în Blocul Operator, stăteau în zona tampon până când le venea rezultatul, şi mai apoi erau operaţi. În schimb, pacienţii cu afecţiuni minore, care necesitau anestezie fără intubaţie, sau cei care reprezentau urgenţe, nu erau testaţi decât cu teste rapide, teste care, deşi ieşeau negative, nu exista certitudinea că pacienţii nu erau purtători ai virusului.
„Când e o urgenţă majoră, se intră în sală cu echipamente, dar a fost o perioadă în care nu ne-au dat, noi nu eram protejaţi decât cu o mască simplă. Se făcea doar un test rapid, dar testul poate fi negativ în primele cinci zile, dovadă fiind că apoi s-au infectat o serie de colegi. Sunt mai multe greşeli manageriale, şi nu doar în blocul operator”, a completat medicul. Managerul spitalului neagă însă toate acuzaţiile aduse, şi spune că testele rapide nu se mai fac de aproximativ o lună în spital, fiind folosit aparatul PCR dat în folosinţă recent de unitatea medicală, iar pe lângă persoanele testate conform metodologiei de caz, se testează şi din bugetul spitalului.
„Am zilnic o situaţie a testărilor, de exemplu ieri (n.red. - miercuri) am avut 25 de testări din bugetul propriu şi încă 12 prin programul naţional. Deci noi am făcut un efort suplimentar tocmai ca să prevenim şi să protejăm personalul. Într-o singură lună, în septembrie, am făcut 500 de testări din banii spitalului. Pe de altă parte, conform metodologiei, pentru fiecare secţie, pentru fiecare sector se precizează ce echipament se poartă pe fiecare sector, spitalul nu duce şi nu a dus lipsă de echipamente de protecţie decât în primele săptămâni ale pandemiei. Cine spune altceva este o persoană de rea credinţă”, a mai declarat ec. Corneliu Mihai.
Se dau sau nu materiale suficiente?
Medicul care a reclamat neregulile de mai sus spune că zilnic primeşte de la spital o singură mască, chirurgicală, cu trei pliuri, pe care ar trebui să o poarte totată ziua, deşi ea trebuie schimbată la trei-patru ore, şi ca urmare îşi cumpără din buzunarul propriu mască de tip FFP2 pentru a se proteja. Directorul medical al spitalului, dr. Cătălina Ionescu, a precizat că în fiecare săptămână se fac referate de necesitate pe fiecare secţie, şi că există stocuri de echipamente suficiente în acest moment. „Avem stocuri de echipamente în fiecare zi în Blocul Operator câte zece măşti FFP2, iar în sală, la o intervenţie, intră maximum şase-şapte persoane, adică anestezist, asistentă de chirurgie, asistentă de anestezie şi doi chirurgi. Avem măşti chirurgicale în stoc în fiecare zi, 1.200-1.300 de măşti chirurgicale, sunt halate ranforsate, sunt combinezoane; avem chiar şi combinezoane care nu s-au utilizat”, a explicat dr. Cătălina Ionescu.
Cuvinte cheie: + spitalul de copii, focar de coronavirus, bloc operator, Cătălina Ionescu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Sucursala Iaşi a BNR sărbătoreşte luna viitoare 140 de ani de la înfiinţare
O localitate din judeţul Iaşi a intrat în scenariul roşu. Vezi aici lista completă
EXCLUSIV: Cine sunt cei doi hoți care au spart sala de jocuri din Nicolina. Ea are 24 de ani
Cazurile cu depresie şi tentativă de suicid din Iaşi au crescut pe fondul pandemiei
Soţul mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, suspect în cazul decesului artistei
Bruno Mars şi Anderson Paak au pus bazele unei trupe şi vor lansa primul single în martie
Majoritatea americanilor susţin ideea dublării salariului minim la 15 dolari pe oră
Ce credeţi? Twitter va lansa abonamente pentru accesarea anumitor postări
Mircea Lucescu, Tătăruşanu şi Stanciu în optimile Ligii Europa
De ce s-au plâns anul trecut turiştii ieşeni la Protecţia Consumatorilor
Zilnic, la Urgențe, este depistat câte un caz de cancer: "Este ceva fără precedent"
733 de mame minore în Iași. Medic: "Sunt amputate din punct de vedere psihic și psihologic"
Arhiepiscopia Iaşilor are un nou episcop-vicar: stareţul Mănăstirii „Trei Ierarhi”
Astăzi se discută din nou proiectul de amenajare a Bahluiului în zona de agrement
Au fost stabilite cele șapte centre unde cadrele didactice au prioritate la vaccinare
Bulgarii, buni de plată într-un accident cu un Mercedes şi un BMW la Pașcani
După începerea şcolii, mai mulţi copii testaţi pozitiv la noul coronavirus
Aveți un scris frumos? Concurs de caligrafie cu premii pentru trei secţiuni
Care sunt elementele cheie care fac ca valoarea unui apartament să crească în timp (P)
Un laborator al Facultăţii de Electronică, dotat cu aparatură de ultimă generaţie de firma Bitron
Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc
Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi
Proiect de un milion de euro la Tomeşti. Servicii sociale pentru cei năpăstuiți de soartă
Proces pentru un gard distrus: a cerut 1.000 de lei, dar a primit de 10 ori mai puţin
Alcoolul i-a dat aripi: fotografiat de radar şi probe de sânge la spital
O căruţă de bani pentru întreţinerea drumurilor judeţene în următorii doi ani
Codul Rutier a mai trimis un ieşean la puşcărie. Conducea fără permis
Ieșeanul Andrei Muraru va fi numit ambasador în Statele Unite ale Americii
UPDATE: Hoţul care a spart sala de păcănele din Nicolina, prins. Ce rol ar fi jucat iubita lui
Gigantul Lufthansa aterizează la Iaşi. Ce zboruri va opera compania
VIDEO: Iașul văzut dintr-o aeronavă ATR aparținând TAROM după decolare
Bilanţ DNA - Bologa: Primul an din 2015 când am înregistrat mai multe sesizări de la cetăţeni
Lituania va oferi Moldovei un lot de vaccinuri contra COVID-19
Statele Unite ar urma sa ajunga la imunitatea de grup in aprilie. Care este explicatia
Viktor Orban ar urma să fie vaccinat cu Sinopharm, produs de China
Contul de Facebook al Dianei Șoșoacă a fost blocat. Avocata se compară cu Trump
Nunțile în 2021. Mirii vor petrecere chiar și fără dans și cu testarea invitaților
Un fost jucător al celor de la CFR Cluj s-a sinucis la vârsta de 43 de ani
Mike Tyson câştigă 500.000 de dolari pe lună din vânzarea de marijuana
Christoph Daum, fost selecţioner al României, l-ar putea înlocui pe Erol Bulut la Fenerbahce
Moderna testează o versiune modificată a vaccinului său împotriva tulpinii sud-africane
Poliţia Animalelor este operaţională! Modalitățile prin care o puteți sesiza
Grampet, grup feroviar deţinut de Gruia Stoica, îşi extinde activitatea în Slovenia
Ieșeni, transmiteți consumul de apă pe 28 februarie pentru a plăti prețul vechi!
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că la Iaşi vor sosi 22.000 doze AstraZeneca
Jocuri istețe pentru copii fericiți, la Happy Color în Iulius Mall Iași
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Alexandru CĂLINESCUMituri şi inerţii |
Neculai SEGHEDINCel mai modest dintre pământeni (III) |
Nicolae CREŢU„Deşoşocizarea” AUR |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.