Reguli de utilizare a artificiilor
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial (P)

Reguli de utilizare a artificiilor

GALERIE
iasisting_artificii
 • iasisting_artificii
- +

Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă îndeamnă la respectarea unor reguli privind utilizarea articolelor pirotehnice de divertisment în perioada sărbătorilor de iarnă!

Artificiile sunt substanțe chimice capabile să genereze reacții de explozie și să producă efecte primare precum lumină, zgomot, fum și materiale plutitoare.

Artificiile sunt folosite pentru evenimente și sărbători, mai ales pentru efectul vizual/sonor ce este adesea amplificat de ambient. Materialul pirotehnic din care sunt realizate artificiile este considerat exploziv, drept urmare transportul și folosirea sunt reglementate de Legea nr. 126/1995 și se supun unor norme severe de siguranță.

Articolele pirotehnice de divertisment pot fi:

Cu risc foarte scăzut, cu destinația utilizării în spații restrânse si un nivel de zgomot neglijabil, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință;

Cu un risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut, destinate utilizării în exterior, în spații restrânse, și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;

Care prezintă un risc mediu, destinate utilizării în exterior în spații deschise, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni;

De mare risc, cunoscute sub numele de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

 • Între orele 24:00 și 6:00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
 • La o distanță mai mică de 50 m de construcții de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
 • La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
 • La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
 • În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
 • În mijloacele de transport de orice fel (terestre, aeriene, navale și feroviare);
 • Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații cu aglomerări de persoane;
 • În zonele unde există riscuri de producere a incendiilor, exploziilor, căderilor de roci sau de alte obiecte și producerii avalanșelor;
 • La o distanță mai mică de 500 m față de păduri;
 • În clădiri, indiferent de destinația acestora;
 • În stațiile mijloacelor de transport, pe drumurile publice și aleile pietonale;
 • În piețe, târguri, oboare, adunări și manifestări publice de orice fel și în cadrul grupurilor de persoane.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. Nu uitați siguranța voastră și a celor dragi este pe primul loc!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.