Controverse în comunitatea romă din Iași privind numirea noului inspector școlar pentru minorități
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Controverse în comunitatea romă din Iași privind numirea noului inspector școlar pentru minorități

GALERIE
isj-iasi
  • isj-iasi
- +

Partida Romilor Pro-Europa Iasi a facut public un comunicat care contrazice acuzele difuzate de Alianța pentru Unitatea Romilor Iasi in legatura cu numirea noului inspector scolar pentru minoritati din ISJ Iasi.

UPDATE:

Comunicat față de comunicatul postat de d-na Elena Motaș:

«Alianța pentru Unitatea Romilor, nu are reprezentare în zona Moldovei, cu atât mai puțin în județul Iași. În consecință, nu este o organizatie cunoscută care să aibă un istoric în ceea ce privește incluziunea romilor, dezvoltarea comunității etc., în Iași.

Dezacordul exploziv pe care îl manifestă Elena Motaș față de numirea d-nei profesor Doleanu Ana-Maria în postul de inspector pentru minorități, nu este decât durerea că soțul Elenei Motaș, Viorel Motaș, nu mai ocupă acest post pe care îl ocupa de ani buni și pentru care nu îndeplinea condițiile. Nu este nimeni vinovat că în cei opt ani de “moșie” a lui Viorel Motaș, acesta nu a avut capacitatea de a urma cursurile de management care se impuneau pentru a fi inspector, precum să aibă și alte certificate de competență. Segregarea și problemele în educație în ceea ce privește minoritatea romă, pe care le acuză soția acestuia, sunt tocmai rezultatul “muncii” lui Viorel Motaș. Sigur, n-ar mai fi exprimat nici un dezacord prin vreo “organizație fantomă” de care se agață dacă ar fi fost numit soțul ei în postul de inspector pentru minorități.

Legat de așa-zisele trocuri politice pe care Elena Motaș le menționează, nu este decât o auto-caracterizare. De când aceasta a fost demisă din funcția de presedinte a “Asociației Partida Romilor Pro-Europa”, sucursala Iași, a căutat tot felul de organizații în care să se aciueze. Râvna față de “Asociația Partida Romilor Pro-Europa” a rămas profundă, deoarece la Adunarea Generală a Partidei Romilor, din 16 ianuarie 2021, a venit spășită pentru a cere iertare și a fi repusă în funcție. N-a mers, se consolează cumva cu A.U.R.

Sperăm totuși că această familie Motaș, va reveni la stări și sentimente umane, fiind mai puțin centrată spre avantaje personale.»

ȘTIRE INITIALĂ:

«Alianța pentru Unitatea Romilor Iasi își exprimă dezacordul fata de numirea pe postul de inspector pentru minoritatea romă a doamnei Doleanu Maria, si se dezice de conținutul promovat de pe o ”pagina fantoma” creată în numele organizației Partida Romilor Iași.

Facem precizarea că Sucursala Județeană Iași a Partidei Romilor are activitatea suspendatată din luna august 2020, conform comunicatului dat de președintele Nicolae Păun în data de 5 august 2020.

Precizam faptul ca organizația noastră va solicita punct de vedere Grupului Parlamentar al Minorităților, Ministerului Educației, Centrului Național de Cultura a Romilor, Agentiei Nationale a Romilor, Punctului Național de Contact pentru Romi, Consiliului Europei, liderului de grup si organizației romilor care face parte din acest grup, asupra modului de eliberare a recomandării pentru o persoana necunoscută si care nu are acordul romilor de la nivel local.

Suntem organizație care militează pentru dreptul la educație a copiilor romi, și  suntem la curent cu practica inspectoarei generale de segregare a elevilor romi precum și faptul că politizează instituția,  precum și sistemului educațional din Iasi.

Ne vom alătura demersurilor de solicitarea a demiterii acestei inspectoare, care are o atitudine rasistă si conduce o instituție a statului român ca pe propria moșie, nu este deschisă dialogului cu organizațiile de romi, instituția este lipsită de transparență  și manifestă un dezinteres total față de problematică romilor.

Consideram numirea acestei doamne ca fiind rezultatul unor trocuri politice cu PSD Iasi. Am aflat ca doamna numită a fost director pus de PSD foarte mulți ani, iar când și-a pierdut mandatul, în data de 8 ianuarie 2021, a fost recompensată cu un post pentru romi, invocând o presupusă expertiză în educația elevilor romii, fiind director într-o școală unde segregarea este prezentă iar rezultatele elevilor romi sunt foarte slabe.

Educația romilor se face ținând cont de cunoașterea specificului etnic nu cu CV-uri profesionale fabricate, fără relevanță. Prin această numire ați încălcat deliberat drepturile romilor, ați mazilit profesioniștii romi tocmai pentru că nu au fost de acord cu abuzurile dumneavoastră sub pretextul criteriilor legale, ați neglijat  elevii romi, nu v-ați preocupat ca pe perioada pandemniei să aibă acces la educație minimă.

Doamna Farcaș, în săptămâna anterioară făceați apel la depolitizarea sistemului de educație și acuzați presiunile politice din partea primarului Chirica. Acum, prin această numire făcută peste noapte, ați demonstrat implicarea dumneavoastră politică și servilismul pentru PSD.

Va solicitam imperios să ne comunicați

-       De ce această numire vine acum, când recomandarea este eliberată în septembrie 2020?

-       Cine semnează recomandarea de la nivelul județului Iași ?

-       Care organizații sau lideri locali au fost consultați?»

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.