Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reîncepe fotbalul?

GALERIE
gin
  • gin
- +

Să zicem că da. Şi dacă da, pentru cine? Întrebări care frământă multe creiere.

Nebuneala cu coronavirusul a creat situaţii de neimaginat în fotbal (nemaivorbind de alte sporturi) în afară de întreruperea sine die a competiţiilor. La început, prin martie totul a părut o joacă. Belgienii au vrut să îngheţe sezonul şi au fost traşi de urechi şi ameninţaţi de UEFA în numele fair-play-ului, cu excluderea din competiţiile europene. De parcă numitul Sars Cov 2 ştie cu ce se mănâncă cuvintele astea englezeşti. Când pandemia a năpădit Franţa şi Olanda, forul condus de Alexander Ceferin a fost nevoit să lase lozincile la o parte. Campionatele sunt amânate sau limitate de variante reduse în care numai de fair-play nu au parte. Din două motive!

Primo: ca să fie omologat, un campionat trebuie să fie încheiat sau măcar „rotund” cum se spune: fiecare echipă să aibă acelaşi număr de meciuri jucate, ba chiar şi acelaşi raport acasă/depasare, ceea ce este posibil doar în cazul clasamentului final. Dacă se îngheaţă un clasament „virusat” de restanţe, cu atât mai prost. Invocarea fair-play-ului conduce la reclamaţii cu direcţia Lausanne sau chiar procese. Ceea ce, în epoca post-pandemică (încă neatinsă), este exact ceea ce justiţia n-are nevoie. Este cazul echipei Olympique Lyon, căreia i s-a retezat la masa verde şansa de a intra în Europa League, cu zece meciuri nejucate. Iar săraca Amiens se vede retrogradată la masa verde, chiar dacă şansele de salvare erau micuţe. Dar ori e fair-play, ori nu e şi Amiens dă în judecată Federaţia Franceză de Fotbal de parcă FFF a adus virusul în Hexagon ori FFF stabileşte măsurile de siguranţă în Republica Franceză şi nu medicii, guvernul sau preşedintele Macron.

Secundo: schimbarea sistemului de desfăşurare a unei competiţii nu se poate face din mers, trebuie anunţată cu un an înainte. Deci oficialii care diriguiesc fotbalul ar fi trebuit să ştie din 2019 că urmează să năpădească Mr. Covid. La noi se discută mult despre măsurile „de avarie” privind promovarea din L3 în L2 sau despre viitorul ligii secunde înseşi. Pe un plan subţire, liga a treia îngheaţă şi nu toate câştigătoarele de serii dau baraje de promovare. Două promovează direct, având diferenţe mari faţă de restul. Acestea se numesc FC Universitatea Craiova şi Aerostar Bacău. Să lăsăm deoparte o reparaţie a nedreptăţii comise de fosta conducere a FRF faţă de echipa lui Mititelu, despre care tot se discută pe forumuri; să neglijăm şi faptul că Bacăul este oraşul din care provine actualul preşedinte, Răzvan Burleanu. În liga a II-a situaţia e şi mai complicată, întrucât s-a renunţat la meciurilor echipelor de la locul VII în jos, fără retrogradare, iar primele şase vor face un play-off tur – retur pornindu-se de la clasamentul actual. Numai că, din cauza retragerilor, numărul de jocuri este inegal şi astfel s-a ajuns la sfânta înjumătăţire, cunoscută nouă din „plaiurile” Ligii I. Cluburi ca Rapid şi FC Argeş exultă, dar liderul UTA rămâne cu doar cinci puncte avans faţă de a doua. Din 11. Şi ameninţă cu TAS, chiar dacă decizia federală s-a luat cu consultarea cluburilor. E bine de ştiut. TAS nu judecă aspecte morale, ci doar măsura în care se respectă regulamentele în uz. Iar dumnealor n-au articole care prevăd pandemii. Mai mult, se vehiculează şi ideea de încheiere a play-out-ului Ligii I, care antrenează, implicit, şi schimbarea sistemului ediţiei viitoare. Toate astea în condiţiile în care noul coronavirus nu-şi va face de cap în perioada următoare, mai ales că în mai toată Europa au început, mai timid sau mai ferm, măsuri de relaxare.

Reîncepe sau nu fotbalul? Germanii, ca orice nemţi care se respectă, au dat drumul. Italienii se mai gândesc, părerile sunt împărţite chiar în sânul seriei A, în strânsă legătură cu poziţiile din clasament. În Anglia, tabloul dirijat de Boris Johnson nu arată grozav. La noi, s-a propus o dată, 15 iunie, dar decizia nu este în mâinile lui Burleanu sau ale lui Iorgulescu, ci ale lui Arafat, Tătaru, Orban, Iohannis. Sau, mai exact în tentaculele lui Sars Cov 2. Să zicem că reîncepe. Că oamenii vor da dovadă de prudenţă chiar şi în perioada următoare, în ciuda unor manifestări inconştiente prin pieţe. Că trendul uşor descendent al pandemiei se va menţine. Vreau să menţionez că, doar cu două săptămâni în urmă, vedeam ca unică soluţie „tabula rasa” la nivel continental. Fără campionate, fără Cupe Europene. Reluarea tuturor competiţiilor pe tabloul din august 2019. Acum, mijesc raze de speranţe.

Aşadar, reîncepe sau ba? Să zicem că da. Şi dacă da, pentru cine? Câte echipe de la noi sau de aiurea vor duce sezonul la bun sfârşit?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri