Reîncepe fotbalul?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 10.04.2021

Reîncepe fotbalul?

GALERIE
gin
  • gin
- +

Să zicem că da. Şi dacă da, pentru cine? Întrebări care frământă multe creiere.

Nebuneala cu coronavirusul a creat situaţii de neimaginat în fotbal (nemaivorbind de alte sporturi) în afară de întreruperea sine die a competiţiilor. La început, prin martie totul a părut o joacă. Belgienii au vrut să îngheţe sezonul şi au fost traşi de urechi şi ameninţaţi de UEFA în numele fair-play-ului, cu excluderea din competiţiile europene. De parcă numitul Sars Cov 2 ştie cu ce se mănâncă cuvintele astea englezeşti. Când pandemia a năpădit Franţa şi Olanda, forul condus de Alexander Ceferin a fost nevoit să lase lozincile la o parte. Campionatele sunt amânate sau limitate de variante reduse în care numai de fair-play nu au parte. Din două motive!

Primo: ca să fie omologat, un campionat trebuie să fie încheiat sau măcar „rotund” cum se spune: fiecare echipă să aibă acelaşi număr de meciuri jucate, ba chiar şi acelaşi raport acasă/depasare, ceea ce este posibil doar în cazul clasamentului final. Dacă se îngheaţă un clasament „virusat” de restanţe, cu atât mai prost. Invocarea fair-play-ului conduce la reclamaţii cu direcţia Lausanne sau chiar procese. Ceea ce, în epoca post-pandemică (încă neatinsă), este exact ceea ce justiţia n-are nevoie. Este cazul echipei Olympique Lyon, căreia i s-a retezat la masa verde şansa de a intra în Europa League, cu zece meciuri nejucate. Iar săraca Amiens se vede retrogradată la masa verde, chiar dacă şansele de salvare erau micuţe. Dar ori e fair-play, ori nu e şi Amiens dă în judecată Federaţia Franceză de Fotbal de parcă FFF a adus virusul în Hexagon ori FFF stabileşte măsurile de siguranţă în Republica Franceză şi nu medicii, guvernul sau preşedintele Macron.

Secundo: schimbarea sistemului de desfăşurare a unei competiţii nu se poate face din mers, trebuie anunţată cu un an înainte. Deci oficialii care diriguiesc fotbalul ar fi trebuit să ştie din 2019 că urmează să năpădească Mr. Covid. La noi se discută mult despre măsurile „de avarie” privind promovarea din L3 în L2 sau despre viitorul ligii secunde înseşi. Pe un plan subţire, liga a treia îngheaţă şi nu toate câştigătoarele de serii dau baraje de promovare. Două promovează direct, având diferenţe mari faţă de restul. Acestea se numesc FC Universitatea Craiova şi Aerostar Bacău. Să lăsăm deoparte o reparaţie a nedreptăţii comise de fosta conducere a FRF faţă de echipa lui Mititelu, despre care tot se discută pe forumuri; să neglijăm şi faptul că Bacăul este oraşul din care provine actualul preşedinte, Răzvan Burleanu. În liga a II-a situaţia e şi mai complicată, întrucât s-a renunţat la meciurilor echipelor de la locul VII în jos, fără retrogradare, iar primele şase vor face un play-off tur – retur pornindu-se de la clasamentul actual. Numai că, din cauza retragerilor, numărul de jocuri este inegal şi astfel s-a ajuns la sfânta înjumătăţire, cunoscută nouă din „plaiurile” Ligii I. Cluburi ca Rapid şi FC Argeş exultă, dar liderul UTA rămâne cu doar cinci puncte avans faţă de a doua. Din 11. Şi ameninţă cu TAS, chiar dacă decizia federală s-a luat cu consultarea cluburilor. E bine de ştiut. TAS nu judecă aspecte morale, ci doar măsura în care se respectă regulamentele în uz. Iar dumnealor n-au articole care prevăd pandemii. Mai mult, se vehiculează şi ideea de încheiere a play-out-ului Ligii I, care antrenează, implicit, şi schimbarea sistemului ediţiei viitoare. Toate astea în condiţiile în care noul coronavirus nu-şi va face de cap în perioada următoare, mai ales că în mai toată Europa au început, mai timid sau mai ferm, măsuri de relaxare.

Reîncepe sau nu fotbalul? Germanii, ca orice nemţi care se respectă, au dat drumul. Italienii se mai gândesc, părerile sunt împărţite chiar în sânul seriei A, în strânsă legătură cu poziţiile din clasament. În Anglia, tabloul dirijat de Boris Johnson nu arată grozav. La noi, s-a propus o dată, 15 iunie, dar decizia nu este în mâinile lui Burleanu sau ale lui Iorgulescu, ci ale lui Arafat, Tătaru, Orban, Iohannis. Sau, mai exact în tentaculele lui Sars Cov 2. Să zicem că reîncepe. Că oamenii vor da dovadă de prudenţă chiar şi în perioada următoare, în ciuda unor manifestări inconştiente prin pieţe. Că trendul uşor descendent al pandemiei se va menţine. Vreau să menţionez că, doar cu două săptămâni în urmă, vedeam ca unică soluţie „tabula rasa” la nivel continental. Fără campionate, fără Cupe Europene. Reluarea tuturor competiţiilor pe tabloul din august 2019. Acum, mijesc raze de speranţe.

Aşadar, reîncepe sau ba? Să zicem că da. Şi dacă da, pentru cine? Câte echipe de la noi sau de aiurea vor duce sezonul la bun sfârşit?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.