anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 23.09.2020

Reînceperea anului școlar: Panică vs sfidare. ”Nu vom respecta nicio regulă!”

GALERIE
copii, scoala
  • copii, scoala
- +

„Cum să ne trimitem copiii la şcoală? Vor să îi îmbolnăvim? Nu, îl retrag pe al meu anul acesta!” „Măşti? Virusul nu există, totul e la nivel politic. Eu nu-mi trimit copilul la şcoală cu masca. Nu suntem sclavii nimănui. Le arătăm noi că nu suntem proşti şi ne revoltăm! Nu vom respecta nicio regulă!”

Iată două abordări la poli opuşi care nu fac altceva decât să transmită copiilor că mediul este foarte periculos şi că oamenii sunt nedrepţi, rău intenţionaţi. 
Este cunoscut faptul că un copil se adaptează oricăror schimbări mult mai bine decât un adult, ceea ce înseamnă că răzvrătirea în şcoli a unor mase de elevi s-ar traduce prin imitarea modelelor din familie. În momentul în care noi, ca părinţi, avem o anumită stare, aceasta ajunge la copil în mod direct chiar dacă aparent credem că am mascat-o. Este foarte important mai ales în contextul actual, când sănătatea ne este pusă în pericol, dar şi ţinând cont de faptul că nu vom şti durata efectivă, să ne educăm copiii corespunzător şi să-i ajutăm să treacă firesc prin ceea ce se întâmplă. Încărcându-i cu supoziţiile noastre nu facem decât să-i expunem, în plus, şi la un dezechilibru emoţional. 
 
Perioada de izolare şi mutarea cursurilor în mediul on-line au destabilizat din punct de vedere emoţional toţi copiii şi există probabilitatea dezvoltării unei demenţe a tehnologiei, văzută chiar ca o boală. Foarte mulţi părinţi şi-au adus copiii în cabinet după ridicarea restricţiilor şi am fost şocată să constat ravagiile existente. Limita dintre uz şi abuz a fost una extrem de fină, insesizabilă, pe care a trebuit să o descopăr împreună cu familiile afectate. Au existat cazuri rare de copii cu tentative de suicid.
 
În prezent, a refuza trimiterea la şcoală a copilului şi a nu-l învăţa despre expunerea cu anumite reguli de prevenţie, înseamnă uciderea lui socio-emoţională. Nu putem sta izolaţi la nesfârşit, la fel cum nu ne putem expune inconştient, fără nicio protecţie unui virus în plină pandemie. A vă învăţa copilul să nu respecte regulile impuse şi a-l înrăi în mod nejustificat reprezintă un act de transformare al micuţului în cobai. Gândiţi-vă cum ar fi dacă i s-ar întâmpla ceva lui sau vouă? Cum aţi manageria sentimentul de vină? Purtarea măştii în şcoli nu este o tiranie, ci doar o măsură. Eficientă sau nu, decizia nu ne aparţine. Dovada unei conduite responsabile este dată de respectarea regulilor şi uşurarea activităţii celor din învăţământ care au menirea de a-i forma pe copiii voştri în viitori adulţi, şi nu de a sta cu gura pe ei să facă ceva ce deja ar fi trebuit să înveţe încă de dinaintea începerii şcolii. Masca este deja purtată în spaţii închise, în locuri aglomerate, astfel încât comportamentul poate fi uşor interiorizat. Sigur că nu e confortabil să stai cu masca atâtea ore, însă consider că în curtea şcolii pot fi ieşiri, pe rând, în număr limitat, în pauze, ale elevilor, astfel încât să poată fi scoasă periodic. Faptul că nu vor avea voie să se atingă este o altă măsură ce îi revoltă pe părinţii care fac comparaţii între şcoala ca închisoare şi terasele unde, în limita a patru persoane, se pot lua şi în braţe. De acord! Dar măsura aceasta din şcoli intervine tocmai pentru a reduce la minimum posibila infectare în acel loc şi a o răspândi către alţi şi alţi elevi. Nu este cel mai fericit scenariu, însă regimul în care suntem acum permite întâlniri în afara orelor de curs unde restricţiile sunt atât cât decide fiecare vizavi de atingeri sau purtarea măştii.
 
Vă încurajez să lăsaţi lucrurile să se desfăşoare, atât cât se poate, normal şi să facem apel la calmitate, înţelegere, răbdare şi înţelepciune.
Multu succes în noul an şcolar, copii de pretutindeni!
 
Psiholog Monica Dobrea

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Lucian DÎRDALA

Cifre, voturi şi coaliţii (III)

Fără a uita că duminică votăm în alegeri locale, că răspunsul la întrebarea unui operator este altceva decât votul şi că scorurile din sondaje nu „călătoresc” de la un scrutin la altul, ar fi realist să observăm, totuşi, că PNL nu are motive majore de insatisfacţie.

Filmuletul zilei

opinii

Perfectul diplomat

Florin CÎNTIC

Perfectul diplomat

A plecat dintre noi, săptămâna trecută, unul dintre cei mai eleganţi şi influenţi, la nivel internaţional, oameni pe care i-a avut vreodată Federaţia Română de Fotbal: Mircea Pascu.

O istorie de plâns în batiste

Radu PĂRPĂUȚĂ

O istorie de plâns în batiste

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Ioan MILICĂ

Cuvinte mici, dificultăţi mari

Printre românii trecuţi prin învăţătură ca Trăsnea prin şcoală, am auzit, în repetate rânduri, spusa că gramatica e „chestia aia” pe care trebuie să o înveţi cândva, când eşti mic, şi pe care o uiţi atunci când te faci mare. N-ai, dom’le, ce face cu ea! E aridă şi inutilă!

pulspulspuls

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Cum a fost făcut “muci” Maricel Popa chiar de şeful lui?

Noi înţelegem că emisiunile astea electorale sunt puse mai pe seară la teveuri, ca să aibă lumea răgaz să se uite la ele mai pe îndelete, dar nu le mai duceţi, bă nene, mult după ora 20, că iote ce se întâmplă cu ăştia ce au faimă să nu le prea ducă la ureche!

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.