Reînceperea anului școlar: Panică vs sfidare. ”Nu vom respecta nicio regulă!”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Reînceperea anului școlar: Panică vs sfidare. ”Nu vom respecta nicio regulă!”

GALERIE
copii, scoala
  • copii, scoala
- +

„Cum să ne trimitem copiii la şcoală? Vor să îi îmbolnăvim? Nu, îl retrag pe al meu anul acesta!” „Măşti? Virusul nu există, totul e la nivel politic. Eu nu-mi trimit copilul la şcoală cu masca. Nu suntem sclavii nimănui. Le arătăm noi că nu suntem proşti şi ne revoltăm! Nu vom respecta nicio regulă!”

Iată două abordări la poli opuşi care nu fac altceva decât să transmită copiilor că mediul este foarte periculos şi că oamenii sunt nedrepţi, rău intenţionaţi. 
Este cunoscut faptul că un copil se adaptează oricăror schimbări mult mai bine decât un adult, ceea ce înseamnă că răzvrătirea în şcoli a unor mase de elevi s-ar traduce prin imitarea modelelor din familie. În momentul în care noi, ca părinţi, avem o anumită stare, aceasta ajunge la copil în mod direct chiar dacă aparent credem că am mascat-o. Este foarte important mai ales în contextul actual, când sănătatea ne este pusă în pericol, dar şi ţinând cont de faptul că nu vom şti durata efectivă, să ne educăm copiii corespunzător şi să-i ajutăm să treacă firesc prin ceea ce se întâmplă. Încărcându-i cu supoziţiile noastre nu facem decât să-i expunem, în plus, şi la un dezechilibru emoţional. 
 
Perioada de izolare şi mutarea cursurilor în mediul on-line au destabilizat din punct de vedere emoţional toţi copiii şi există probabilitatea dezvoltării unei demenţe a tehnologiei, văzută chiar ca o boală. Foarte mulţi părinţi şi-au adus copiii în cabinet după ridicarea restricţiilor şi am fost şocată să constat ravagiile existente. Limita dintre uz şi abuz a fost una extrem de fină, insesizabilă, pe care a trebuit să o descopăr împreună cu familiile afectate. Au existat cazuri rare de copii cu tentative de suicid.
 
În prezent, a refuza trimiterea la şcoală a copilului şi a nu-l învăţa despre expunerea cu anumite reguli de prevenţie, înseamnă uciderea lui socio-emoţională. Nu putem sta izolaţi la nesfârşit, la fel cum nu ne putem expune inconştient, fără nicio protecţie unui virus în plină pandemie. A vă învăţa copilul să nu respecte regulile impuse şi a-l înrăi în mod nejustificat reprezintă un act de transformare al micuţului în cobai. Gândiţi-vă cum ar fi dacă i s-ar întâmpla ceva lui sau vouă? Cum aţi manageria sentimentul de vină? Purtarea măştii în şcoli nu este o tiranie, ci doar o măsură. Eficientă sau nu, decizia nu ne aparţine. Dovada unei conduite responsabile este dată de respectarea regulilor şi uşurarea activităţii celor din învăţământ care au menirea de a-i forma pe copiii voştri în viitori adulţi, şi nu de a sta cu gura pe ei să facă ceva ce deja ar fi trebuit să înveţe încă de dinaintea începerii şcolii. Masca este deja purtată în spaţii închise, în locuri aglomerate, astfel încât comportamentul poate fi uşor interiorizat. Sigur că nu e confortabil să stai cu masca atâtea ore, însă consider că în curtea şcolii pot fi ieşiri, pe rând, în număr limitat, în pauze, ale elevilor, astfel încât să poată fi scoasă periodic. Faptul că nu vor avea voie să se atingă este o altă măsură ce îi revoltă pe părinţii care fac comparaţii între şcoala ca închisoare şi terasele unde, în limita a patru persoane, se pot lua şi în braţe. De acord! Dar măsura aceasta din şcoli intervine tocmai pentru a reduce la minimum posibila infectare în acel loc şi a o răspândi către alţi şi alţi elevi. Nu este cel mai fericit scenariu, însă regimul în care suntem acum permite întâlniri în afara orelor de curs unde restricţiile sunt atât cât decide fiecare vizavi de atingeri sau purtarea măştii.
 
Vă încurajez să lăsaţi lucrurile să se desfăşoare, atât cât se poate, normal şi să facem apel la calmitate, înţelegere, răbdare şi înţelepciune.
Multu succes în noul an şcolar, copii de pretutindeni!
 
Psiholog Monica Dobrea

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.