Relansarea Programului Tomata, gura de oxigen salvatoare pentru agricultorii români și produsele autohtone (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

Relansarea Programului Tomata, gura de oxigen salvatoare pentru agricultorii români și produsele autohtone (P)

GALERIE
toma 800x500
 • toma 800x500
- +

Luptă pentru supraviețuire. Aceasta a caracterizat în ultimii 2 ani, activitatea agricultorilor români, care au fost lăsați efectiv singuri în fața tuturor problemelor și dezastrelor.

De la seceta pedologică, dăunători, la inundații și pandemie. Timp în care măsurile de sprijin au fost aproape inexistente. Lipsă de dialog și consultare reale, lipsă de susținere, lipsa unor soluții țintite. Lipsă a fost cuvântul de ordine în tot ceea ce a însemnat gestionarea agriculturii din România.

Timp de mai bine de 3 ani, de la inițierea sa de către Partidul Social Democrat, Programul Tomata a reprezentat una dintre măsurile semnificative de sprijin pentru legumicultori și el a funcționat fără nicio abatare.

Însă fosta guvernare a considerat că roșiile românești și agricultura românească în general nu mai merită. De fapt, dacă este să judecăm după ce s-a făcut sau, mai bine zis, nu s-a făcut, s-a considerat că merită doar să piară.

Cu toții cunoaștem efectele produse de modul absolut deficitar în care au implementat Programul Tomata și cum, în final, le-a fost mult mai ușor să îl închidă decât să găsească soluții.

Acum, a venit momentul în care gestionarea acestui domeniu esențial se face prin raportarea reală la nevoile agricultorilor români. Prin consultare reală, prin cooperare și respect față de munca a zeci de mii de oameni și față de tot ce înseamnă agricultura și produsele românești.

Una dintre primele măsuri esențiale pe care Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Adrian Chesnoiu, le aplică este refuncționalizarea Programului Tomata care, practic, reprezintă gura de oxigen salvatoare pentru legumicultorii români. Vorbim despre sprijin pentru tomatele cultivate în spații protejate, tomate timpurii, în așa fel încât consumatorii români să beneficieze de produse autohtone, iar agricultorii să treacă de la stadiul de luptă pentru supraviețuire la cel de dezvoltare și recunoaștere din toate punctele de vedere a rolului pe care îl dețin.

Anul 2022 înseamnă reluarea Programului Tomata într-o formă îmbunătățită printr-un act normativ care să reunească nevoile legumicultorilor, cu obiective clare și care să ofere toate informațiile și cadrele concrete pentru ca aceștia să ştie exact cum să-şi gestioneze întregul proces și lanț de muncă.

 Pe această cale, salut acest demers mai mult decât necesar, care a reprezentat una dintre marile probleme pe care fermierii ieșeni mi le-au sesizat în ultimii doi ani și care, cu siguranță, va marca un nou început atât pentru întregul sector agricol românesc și reprezentanții lui, cât și pentru consumatorii români.

Vasile TOMA

Deputat PSD de Iași

Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X