La numai 45 de ani, Martin Nowak este unul dintre cei mai reputati cercetatori la nivel mondial in domeniul biologiei matematice. Profesor la Universitatea Harvard si fost cercetator la prestigioasele universitati Princeton si Oxford, Nowak reprezinta o voce puternica in domeniul stiintei, fiind si fondator al Programului de Dinamica Evolutiva, domeniu care studiaza formulele matematice care descriu elementele constitutive ale procesului evolutiv. "Prin aceasta noua arie de cercetare profesorul Nowak ilustreaza magistral la Harvard spiritul interdisciplinar dorit de conducerea universitatii", a declarat rectorul Universitatii "Cuza", prof.dr. Vasile Isan, in Laudatio cu ocazia acordarii titlului de Doctor Honoris Causa. Ceremmonia a avut loc in Aula Magna a Universitatii.
– Domnule profesor Martin Nowak, sinteti reputat pentru preocuparile dumneavostra in domeniul biologiei matematice. Ati facut cercetari in domeniul dinamicii bolilor infectioase, cancerului si ati aratat cum actioneaza virusul HIV asupra sistemului imunitar. Care sint cele mai importante concluzii ale acestor cercetari si cum contribuie acestea la controlul si eradicarea acestor afectiuni?
– Obiectul meu de studiu este matematica aplicata in biologie, in special in domeniul evolutiei. Ceea ce este fascinant este ca evolutia este acea teorie care unifica tot ceea ce inseamna biologia. Evolutia este un proces bine definit cu fundamente matematice ferme. De aceea eu studiez aceste fundamente ale evolutiei. Am incercat sa formulez legile naturii care descriu evolutia. Acest lucru m-a dus, de asemenea, si spre domeniul bolilor infectioase sau cancer, care sint ambele procese evolutive. Virusii se schimba intotdeuna, de cind infecteaza oameni si pe masura ce procesul continua. Cancerul este tot o consecinta a procesului de evolutie, deoarece celulele au, la rindul lor, mutatii. In principiu, folosesc evolutia pentru a descrie multe aspecte diferite ale biologiei si unul dintre acestea tine si de medicina si de aceea include si cancerul si bolile infectioase.
– Ati declarat ca "exista modalitati clare incare limbajul poate creste sansele de supravietui si, astfel, poate contribui la o bunastare biologica". Puteti detalia putin aceasta idee si cum ati ajuns la aceasta concluzie?
– Una dintre cele mai fascinante intrebari in evolutie este cum a aparut limbajul uman. Ce este limbajul uman. Evolutia poate construi trasaturi care imbunatatesc sansele de supravietuire. O astfel de trasatura la fel de complicata cum este limbajul uman poate aparea numai daca are consecinte importante in ceea ce priveste supravietuirea indivizilor. De aceea comunicarea intre oameni a dus la interactiune, ceea ce acorda sanse mai mari de supravietuire grupurilor de oameni. Este un proces care a evoluat in ultimele 5 milioane de ani. Cimpanzeii nu au limbaj, in timp ce noi avem, iar separarea de cimpanzei s-a intimplat acum aproape 5 milioane de ani. Deci, undeva in acesti 5 milioane de ani a aparut limbajul si a inceput sa evolueze.
– Ati demonstrat efectele negative ale pedepsei in activitatile scolare si in cooperarea dintre oameni. Ce consecinte credeti ca vor avea aceste cercetari?
– Sper ca aceste cercetari vor duce la o abordare mai pozitiva asupra intelegerii societatii umane. O abordare propusa pina acum era ca oamenii lucreaza impreuna numai sub amenintarea unei pedepse. Deci daca nu reuseau sa faca acel lucru erau pedepsiti. Pedeapsa inseamna ca un individ face un lucru rau asupra altuia. Aceasta este o ridicare a conflictului la un alt nivel si am aratat ca aceasta crestere a conflictului este o cale rea de a obtine cooperarea. De cele mai multe ori cooperarea trebuie sa fie voluntara. Interactiunile dintre oamni trebuie sa fie voluntare. Oamenii trebuie sa se abtina de la pedeapsa. Poate este chiar necesar sa se realizeze relatii bazate pe cooperare. Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa existe pedepse pentru cei care nu respecta legea. Este un lucru complet diferit.
– Ati declarat ca religia si stiinta sint doua componente esentiale pentru cautarea adevarului. Cum contribuie religia la aflarea adevarului, in opinia dumneavoastra?
– Cred ca religia este ceea ce da scop tuturor oamenilor. Este foarte greu sa gasesti un scop in viata de zi cu zi in afara religiei. Aceasta este perspectiva mea personala. Am putea gasi un scop pe termen scurt in absenta religiei, dar pe termen lung acest lucru este mai complicat. Cred ca aceasta cautare pentru ideile religioase si pentru conceptele din acest domeniu este adinc inradacinata in oameni.
A consemnat Dana CHIRU
Publicitate și alte recomandări video