Reorganizarea CET-ului provoacă război între Primărie şi lichidator
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Reorganizarea CET-ului provoacă război între Primărie şi lichidator

GALERIE
cet iasi
  • cet iasi
- +

Primăria a prezentat ieri, într-un mod precar, noile planuri privind CET, pentru a evita falimentul. În paralel, lichidatorul judiciar a organizat o dezbatere privind oportunitarea unei eventuale reorganizări. Nici una din părţi nu a fost prezentă la acţiunea celuilalt. În premieră, lichidatorul Corneliu Mititelu a explicat cum a ajuns să vândă la fier vechi inclusiv turbinele funcţionale ale CET.

Marea reorganizare de la CET pare o minge de ping-pong pasată între Primărie şi administratorul judiciar Corneliu Mititelu. Niciuna dintre părţi nu a prezentat măsuri concrete de redresare a societăţii aflate în insolvenţă, în schimb şi-au împărţit acuze şi indicaţii. Problema CET, care este tot mai aproape de faliment, s-a redus ieri la un conflict făţiş între municipalitate şi firma lui Corneliu Mititelu. Edilii s-au bâlbâit pe problema reorganizării, au fluturat un plan pentru a dovedi că există şi că vor să salveze societatea de la faliment, iar firma Management Reorganizare Lichidare şi-a arătat toată disponibilitatea să lucreze cu municipalitatea. Problemele grave ale CET merg însă mai departe, spre abis.

Planurile Primăriei

Oficialii Primăriei au ieşit ieri pu­blic cu o mapă voluminoasă, care ar fi trebuit să reprezinte Planul de reorganizare a CET, societatee îngropată în datorii. Documentul reprezintă salvarea societăţii de la faliment. Edilii au refuzat să ofere orice detaliu despre măsurile concrete de redresare şi s-au limitat să transmită bunele lor intenţii privind relansarea activităţii econo­mice. Reorganizarea ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de trei ani, timp în care majoritatea creditorilor să-şi primească o parte din bani. Va­loarea totală a datoriilor se ridică la 541,4 milioane de lei. CET ar urma să aibă o activitate economică conexă producţiei de agent termic, adică mentenanţă. Edilii au transmis că au în vedere reangajarea unor foşti angajaţi şi accesarea de fonduri europene. Toate acestea au fost mai degrabă bâlbâite de reprezentanţii Primăriei. Planul de reorganizare a fost întocmit de directorul Dorin Ivana, administratorul special de la CET, care nici nu a fost prezent. În schimb, şi-au asumat măsurile directorul ethnic, Dumitru Tomorug, şi Doina Buzescu, şefa Ser­vicului Juridic de la Primărie, care nici măcar nu stăpâneau bine informaţiile legate de patrimoniul CET, personal sau datorii. „Nu putem intra în detalii cu cifre privind acest plan de reorganizare atât timp cât el nu este aprobat de judecătorul sindic. În planul nostru nu am prevăzut vânzarea de active ale CET. Nu putem intra în amă­nunte“, a declarat Doina Buzescu.
Muinicipalitatea susţine că CET a lucrat la planul de reorganizare în ultimul an, chiar dacă a fost lansat pe ultima sută de metri. Planul de reorganizare ar trebui depus la Tribunalul Sindic până pe 27 mai. Dacă ju­decătorul sindic nu-l va aproba sau creditorii nu vor fi de acord cu măsurile enumerate, societatea va intra în faliment. „Planul de reorganizare se ocupă de îndestularea creditorilor. Prin acest plan se urmăreşte o îndestulare în proporţie 100% a angajaţilor, pentru creditorii garantaţi 100%, pentru creditori bugetari se acoperă datoriile în proporţie de 13%. În cadrul procedurii de faliment se procedează la lichidarea societăţii comerciale, care înseamnă vânzarea activelor la preţ de fier vechi. Avem în acest plan nişte mă­suri care prevăd continuarea activităţii comerciale a societăţii care nu înseamnă neapărat producţia de agent termic“, a declarat Tomorug.

Varianta „Mititelu“

Reorganizarea versus faliment: în asta a constat şi subiectul unei dezbateri organizate ieri de Management Reor­ganizare Lichidare, a lui Corneliu Mititelu. Deşi invitată, Primăria nu a participat la dezbatere. Acuzat că a vândut turbinele şi fierul vechi la „băieţi deştepţi“, administratorul Miti­telu a ieşit public pentru prima dată cu explicaţii şi reacţii. Acesta a declarat că este de acord cu reorganizarea societăţii dacă planul va fi asumat de Primărie. În schimb, dacă ar fi aplicat vreun plan în cazul CET, societatea ar ajunge pe zero abia în trei ani, după care va mai dura spre şase ani plata tuturor datoriilor. „Am vrut să aduc în atenţie CET pentru că eu consider că are perspectivă într-o formă sau alta. Trebuie doar ca forţele locale să-i dea atenţie. Acum două săptămâni când am lansat noi această conferinţă, nu exista nicio intenţie de a face planul. Dacă s-a întâmplat ca Primăria să depună un plan de organizare, iar acel plan cuprinde măsuri care trebuie luate, nu pot decât să mă bucur că această conferinţă şi-a atins scopul. Planul de reorganizare poate fi extraordinar de bun. Dacă forţele locale nu vor ca planul să aibă o reuşită sau nu se implică, planul este zero“, a declarat Mititelu.

-------

Explicaţiile lui Mititelu, în premieră, privind vinderea turbinelor ca fier vechi

Administratorul judiciar de la CET susţine că a vândut prin licitaţie şi turbinele şi cazanele în încercarea de a obţine cât mai multe fonduri pentru plata salariilor compensatorii. Conform acestuia, Primăria şi-a dat acordul asupra bunurilor scoase la licitaţie, doar că s-a răzgândit în ultimul moment. Mai ales că firma Shine Concept, cea care a cumpărat prin licitaţie cele 8,6 milioane de kilograme de fier, a apucat să ridice nişte fier vechi pentru care a achitat sumade 101.914 lei. „Împreună cu administratorul special, am încercat să găsim soluţii. Am găsit deşeuri de fier vechi, la o primă estimare cantitatea rezultată reprezenta 1,6 milioane de lei faţă de 14 milioane cât era datoria către salariaţi, adică banii pe care trebuia să-i dăm, fără impozitele aferente. Am început să mărim lista de comun acord cu Primăria şi cu administratorul special. Am făcut o evaluare a acestor bunuri, am făcut raport de evaluare pe care l-am depus la Tribunal, am aşteptat să-l conteste, am avut Adunarea Creditorilor. Există raportul de evaluare în care sunt adunate aceste bunuri. Primăria a fost de acord şi în comitet, nu au rezistat niciun fel de contestaţii. În schimb, când am ajuns să predăm aceste bunuri, pur şi simplu s-au răzgândit. Nu pot să spun de ce“, a explicat Corneliu Mititelu. Acesta a respins acuzaţiile cum că ar fi trucat licitaţia pentru vânzarea fierului, spunând că a ales preţul cel mai ridicat.
Reprezentanţii Primăriei îşi continuă demersurile pentru schimbarea lui Mititelu de la CET. De asemenea, aceştia au făcut plângere penală împotriva lui pentru modul în care au fost vândute turbinele şi cazanele de la CET I. „Dacă instanţa hotărăşte ca activitatea lui este conformă, nu vom avea de ales decât să colaborăm. Sperăm însă să vină cineva care să ştie să colaboreze cu Primăria“, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. „De ce m-a ales pe mine Primăria ca şi ţap ispăşitor? Probabil eram singurul care nu era angajat la Primărie“, a conchis Corneliu Mititelu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

Filmuletul zilei

opinii

Mirel Cană - o încercare de portret

Nichita DANILOV

Mirel Cană - o încercare de portret

L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Dana ȚABREA

Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

Profilul neo-activistului american

Michael ASTNER

Profilul neo-activistului american

Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Tot felu

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.