Dezmăţ cu droguri, amor şi peste 100 de tineri la un loc. Adunarea beizadelelor de bani gata
Scandal urias la o pensiune de lux din Bucium: doi tineri “întreprinzatori” fara p (...)
citeste totluni, 12.04.2021
Primăria a prezentat ieri, într-un mod precar, noile planuri privind CET, pentru a evita falimentul. În paralel, lichidatorul judiciar a organizat o dezbatere privind oportunitarea unei eventuale reorganizări. Nici una din părţi nu a fost prezentă la acţiunea celuilalt. În premieră, lichidatorul Corneliu Mititelu a explicat cum a ajuns să vândă la fier vechi inclusiv turbinele funcţionale ale CET.
Marea reorganizare de la CET pare o minge de ping-pong pasată între Primărie şi administratorul judiciar Corneliu Mititelu. Niciuna dintre părţi nu a prezentat măsuri concrete de redresare a societăţii aflate în insolvenţă, în schimb şi-au împărţit acuze şi indicaţii. Problema CET, care este tot mai aproape de faliment, s-a redus ieri la un conflict făţiş între municipalitate şi firma lui Corneliu Mititelu. Edilii s-au bâlbâit pe problema reorganizării, au fluturat un plan pentru a dovedi că există şi că vor să salveze societatea de la faliment, iar firma Management Reorganizare Lichidare şi-a arătat toată disponibilitatea să lucreze cu municipalitatea. Problemele grave ale CET merg însă mai departe, spre abis.
Oficialii Primăriei au ieşit ieri public cu o mapă voluminoasă, care ar fi trebuit să reprezinte Planul de reorganizare a CET, societatee îngropată în datorii. Documentul reprezintă salvarea societăţii de la faliment. Edilii au refuzat să ofere orice detaliu despre măsurile concrete de redresare şi s-au limitat să transmită bunele lor intenţii privind relansarea activităţii economice. Reorganizarea ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de trei ani, timp în care majoritatea creditorilor să-şi primească o parte din bani. Valoarea totală a datoriilor se ridică la 541,4 milioane de lei. CET ar urma să aibă o activitate economică conexă producţiei de agent termic, adică mentenanţă. Edilii au transmis că au în vedere reangajarea unor foşti angajaţi şi accesarea de fonduri europene. Toate acestea au fost mai degrabă bâlbâite de reprezentanţii Primăriei. Planul de reorganizare a fost întocmit de directorul Dorin Ivana, administratorul special de la CET, care nici nu a fost prezent. În schimb, şi-au asumat măsurile directorul ethnic, Dumitru Tomorug, şi Doina Buzescu, şefa Servicului Juridic de la Primărie, care nici măcar nu stăpâneau bine informaţiile legate de patrimoniul CET, personal sau datorii. „Nu putem intra în detalii cu cifre privind acest plan de reorganizare atât timp cât el nu este aprobat de judecătorul sindic. În planul nostru nu am prevăzut vânzarea de active ale CET. Nu putem intra în amănunte“, a declarat Doina Buzescu.
Muinicipalitatea susţine că CET a lucrat la planul de reorganizare în ultimul an, chiar dacă a fost lansat pe ultima sută de metri. Planul de reorganizare ar trebui depus la Tribunalul Sindic până pe 27 mai. Dacă judecătorul sindic nu-l va aproba sau creditorii nu vor fi de acord cu măsurile enumerate, societatea va intra în faliment. „Planul de reorganizare se ocupă de îndestularea creditorilor. Prin acest plan se urmăreşte o îndestulare în proporţie 100% a angajaţilor, pentru creditorii garantaţi 100%, pentru creditori bugetari se acoperă datoriile în proporţie de 13%. În cadrul procedurii de faliment se procedează la lichidarea societăţii comerciale, care înseamnă vânzarea activelor la preţ de fier vechi. Avem în acest plan nişte măsuri care prevăd continuarea activităţii comerciale a societăţii care nu înseamnă neapărat producţia de agent termic“, a declarat Tomorug.
Reorganizarea versus faliment: în asta a constat şi subiectul unei dezbateri organizate ieri de Management Reorganizare Lichidare, a lui Corneliu Mititelu. Deşi invitată, Primăria nu a participat la dezbatere. Acuzat că a vândut turbinele şi fierul vechi la „băieţi deştepţi“, administratorul Mititelu a ieşit public pentru prima dată cu explicaţii şi reacţii. Acesta a declarat că este de acord cu reorganizarea societăţii dacă planul va fi asumat de Primărie. În schimb, dacă ar fi aplicat vreun plan în cazul CET, societatea ar ajunge pe zero abia în trei ani, după care va mai dura spre şase ani plata tuturor datoriilor. „Am vrut să aduc în atenţie CET pentru că eu consider că are perspectivă într-o formă sau alta. Trebuie doar ca forţele locale să-i dea atenţie. Acum două săptămâni când am lansat noi această conferinţă, nu exista nicio intenţie de a face planul. Dacă s-a întâmplat ca Primăria să depună un plan de organizare, iar acel plan cuprinde măsuri care trebuie luate, nu pot decât să mă bucur că această conferinţă şi-a atins scopul. Planul de reorganizare poate fi extraordinar de bun. Dacă forţele locale nu vor ca planul să aibă o reuşită sau nu se implică, planul este zero“, a declarat Mititelu.
-------
Administratorul judiciar de la CET susţine că a vândut prin licitaţie şi turbinele şi cazanele în încercarea de a obţine cât mai multe fonduri pentru plata salariilor compensatorii. Conform acestuia, Primăria şi-a dat acordul asupra bunurilor scoase la licitaţie, doar că s-a răzgândit în ultimul moment. Mai ales că firma Shine Concept, cea care a cumpărat prin licitaţie cele 8,6 milioane de kilograme de fier, a apucat să ridice nişte fier vechi pentru care a achitat sumade 101.914 lei. „Împreună cu administratorul special, am încercat să găsim soluţii. Am găsit deşeuri de fier vechi, la o primă estimare cantitatea rezultată reprezenta 1,6 milioane de lei faţă de 14 milioane cât era datoria către salariaţi, adică banii pe care trebuia să-i dăm, fără impozitele aferente. Am început să mărim lista de comun acord cu Primăria şi cu administratorul special. Am făcut o evaluare a acestor bunuri, am făcut raport de evaluare pe care l-am depus la Tribunal, am aşteptat să-l conteste, am avut Adunarea Creditorilor. Există raportul de evaluare în care sunt adunate aceste bunuri. Primăria a fost de acord şi în comitet, nu au rezistat niciun fel de contestaţii. În schimb, când am ajuns să predăm aceste bunuri, pur şi simplu s-au răzgândit. Nu pot să spun de ce“, a explicat Corneliu Mititelu. Acesta a respins acuzaţiile cum că ar fi trucat licitaţia pentru vânzarea fierului, spunând că a ales preţul cel mai ridicat.
Reprezentanţii Primăriei îşi continuă demersurile pentru schimbarea lui Mititelu de la CET. De asemenea, aceştia au făcut plângere penală împotriva lui pentru modul în care au fost vândute turbinele şi cazanele de la CET I. „Dacă instanţa hotărăşte ca activitatea lui este conformă, nu vom avea de ales decât să colaborăm. Sperăm însă să vină cineva care să ştie să colaboreze cu Primăria“, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. „De ce m-a ales pe mine Primăria ca şi ţap ispăşitor? Probabil eram singurul care nu era angajat la Primărie“, a conchis Corneliu Mititelu.
Cuvinte cheie: + cet iasi, reorganizare, Corneliu Mititelu
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Pregătiţi certificatul de vaccinare: Grecia deschide graniţele pentru turişti din 16 aprilie
Vremea în Moldova: De bine ce s-a încălzit, temperaturile vor scădea din nou
Presa austriacă: OMV discută despre vânzarea Petrom la arabi
„Călăreţul din Iaşi”, un ţepar? Cu banii donaţi de Moroşanu pentru casă şi-a luat un Range Rover
MARC O’POLO a deschis primul magazin din regiunea de nord-est, la Palas Iași
Moarte cumplită pentru o tânără de 23 de ani: Ucisă de centrala de apartament
Uber, Free Now si Bolt au propriile locuri pentru preluarea clientilor la Aeroportul Otopeni
Munca într-o multinațională: 4 avantaje de neratat, pentru care merită să te angajezi la Luxoft (P)
Municipiul Iași rămâne în scenariul roșu, deși rata de infectare a scăzut
Circulația tramvaielor de pe traseele 1b și 9 întreruptă pe Copou
Foarte puține cazuri noi raportate la Iași după weekend. S-au făcut puține teste
Doar 2.323 cazuri noi, dar multe decese raportate în ultimele 24 de ore - 113
Managerul Spitalului Foișor, de unde au fost mutați bolnavii noaptea, 6.200 euro/lună
Cristoiu, reclamat la CNCD pentru că a sugerat că Arafat e homosexual
Urmăriţi internaţional, dar liberi. De ce scapă unii infractori și inculpați
LIVE VIDEO: Incendiu într-un bloc din Dacia. Fumul gros se vede de la distanță
Elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie vor avea un curriculum tranzitoriu
VIDEO: Puiul de urs găsit duminică seară pe marginea drumului, hrănit cu biberonul
Rareș Bogdan, atac la Andreea Moldovan: ”Poate vorbește mai puțin și se ocupă mai mult de minister”
Rareș Bogdan: Raed Arafat ar trebui să înţeleagă că nu există oameni care să aibă doar calităţi
Rareș Bogdan: Cel care cere înlocuirea unui ministru este premierul
LIVE VIDEO: Incendiu în Iași la Green Park. Oamenii sunt evacuați
IMAGINI: Academicianul Ioan Caproșu, condus de cei dragi pe ultimul drum
Ministrul de Interne: Românii care vor să meargă la mare de 1 mai, să o facă cu încredere
Prinţul Harry a ajuns în Anglia pentru funeraliile bunicului său fără Meghan Markle
Rabla pentru electrocasnice s-a modificat. Ce valoare au acum voucherele
Victor Socaciu, în stare gravă la spital după ce a fost diagnosticat cu COVID-19
Bode, după scandalul de la Spitalul Foișor: Nimeni nu este de neînlocuit, inclusiv Raed Arafat
VIDEO: Cei de la FC Hermannstadt au ajuns la Iași pentru meciul cu Poli
Gheorghiță: Nu au fost anulate programări pentru doza de rapel cu AstraZeneca
Prințul Andrew a dezvăluit cum suportă regina Elisabeta ideea morții soțului ei
O nouă tranşă de vaccin Pfizer BioNTech soseşte luni în România
Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep luni cursurile online
Dezmăţ cu droguri, amor şi peste 100 de tineri la un loc. Adunarea beizadelelor de bani gata
Cinci ore de negocieri dure aseară, între Mihai Chirica şi Cosette Chichirău. Ce s-a stabilit?
Cele trei mari dorinţe ale preotului Merticariu. Cu una dintre ele a plecat în mormânt, neîmplinită
Iniţiativă a unui preot ieşean: strângere de fonduri pentru un parc de joacă la ţară
VIDEO Marşul motorizat pentru A8 s-a încheiat cu "Proclamaţia de la Cristeşti"
Student economist găsit spânzurat în pădure. Gestul, un mister total
Rata de infectare continuă să scadă uşor la Iaşi. Vin alte 52.000 de doze Pfizer
Istoricul Caproşu, înmormântat azi. Va fi vecin etern cu Simirad
Un an şi jumătate pentru reamenajarea unui parc din centrul Iaşului
Zece zile dedicate elevilor, la Politehnica ieşeană. Noutăți despre admitere
America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu
Pensionar jefuit de banii de înmormântare, de cea pe care o angajase să aibă grijă de el
Ajutoare de 3,5 milioane lei lunar pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţul Iaşi
Nichita DANILOVMirel Cană - o încercare de portret |
Dana ȚABREAGrădinărit uman. Despre oameni şi câini |
Michael ASTNERProfilul neo-activistului american |
L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.