Reparația unui acoperiș de bloc din Tudor a ajuns pe masa ITM și a Poliției. Nemulțumiții sunt vecini

marți, 01 octombrie 2024, 03:16
3 MIN
 Reparația unui acoperiș de bloc din Tudor a ajuns pe masa ITM și a Poliției. Nemulțumiții sunt vecini

Un bărbat din Iași a sesizat autoritățile din cauza unor lucrări executate la acoperișul unui bloc, care ar fi fost realizate fără forme legale. Concret, acesta a atras atenția asupra faptului că reparațiile ar fi fost realizate de către muncitori neasigurați din punct de vedere al siguranței și a cerut ca oamenii legii să ia măsuri urgente. La rândul lor, inspectorii de muncă spun că au fost în teren pentru a verifica cele reclamate, numai că nu a fost nimeni de găsit în zona indicată. Drept urmare, aceștia dau asigurări că „vor continua cercetările” .

„Lucrează 4 băieți în șort și adidași, fără măsuri de protecție”

Munca la negru nu este doar în vizorul inspectorilor ITM, ci și a vecinilor. O astfel de sesizare a ajuns recent pe masa autorităților cu atribuții de control, inclusiv a Poliției și Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iași. Oamenilor legii li s-a adus la cunoștință faptul că, pe un bulevard din oraș, se executau lucrări de reparații la un acoperiș, fără a fi respectate măsurile de protecția muncii. Nemulțumit de reacția autorităților, ieșeanul a reclamat problema mai departe. Am sesizat, de miercuri, ITM-ul, că pe acoperișul etajului 3 din bulevard Tudor Vladimirescu nr. 93 lucrează 4 băieți în șort și adidași, fără măsuri de protecție, am făcut sesizare și am cerut control. Nu s-a întâmplat nimic decât că au înregistrat sesizarea. Joi dimineața, la ora 10, erau 2 băieți, care iar lucrau pe acoperiș, și am sunat și am cerut control care nu mi l-au confirmat . Am sunat la secția 4 de Poliție să trimită la adresa respectivă, să verifice și în urma controlului s-au prezentat și câțiva inspectori ITM . Evident că, de joi dimineața, nu mai este nimeni pe acoperiș și, deși am cerut control și la Inspectoratul de Stat în Construcții, organele abilitate nu fac nimica (…) ”, se arată în sesizarea transmisă pe adresa redacției ZdI, de un ieșean care a dorit să rămână anonim. Contactați, reprezentanții ITM Iași au confirmat că au dat curs acelei sesizări, doar că la momentul controlului la fața locului, nu ar fi găsit pe nimeni. „Da, colegii mei au demarat un control în zona respectivă. Având în vedere că persoanele despre care este vorba în sesizare, nu au fost de găsit, vom continua cercetările privind aspectele sesizate. În contextul în care persoanele respective vor fi identificate, atunci vor atrage sancțiuni contravenționale asupra lor”, a explicat directorul ITM Iași, Costel Grojdea.

 

Munca nedeclarată atrage sancțiuni și angajatorilor, dar și angajaților

Neoficial însă, sesizarea privind munca la negru ar fi și urmare a unui conflict între vecini, iar persoana vizată ar fi încercat să-și repare acoperișul pe cont propriu, fără a apela la o firmă specializată și a încheia un contract în acest sens.

Conform legii, munca nedeclarată reprezintă acea activitate prestată de un salariat pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, fără a fi respectate prevederile legale în vigoare privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă. Potrivit Codului Muncii, art. 260, alin. 1, lit f, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, se sancționează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei. La rândul lor, angajatorii care aleg să beneficieze de munca altor persoane fără a fi încheiat un contract de muncă cu ei, riscă amenzi usturătoare. Primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei”, se arată în Codul Muncii , art. 260, alin. e .

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii