marti, 28.06.2022
După exact 100 de ani, autorităţile locale şi cele centrale au dezvelit sâmbătă un monument în memoria victimelor cumplitei catastrofe feroviare din 31 decembrie 1916 (13 ianuarie, după calendarul actual). Cum s-a petrecut acel accident înfiorător? De ce sunt atâtea necunoscute legat de tragedie?
Autorităţile locale şi centrale au participat, sâmbătă, în Ciurea, la dezvelirea unui monument în memoria victimelor catastrofei feroviare din decembrie 1916 din localitate. Evenimentul a fost organizat de către Primăria Ciurea, în parteneriat cu Statul Major al Forţelor Navale. „Trebuie să recunosc, la fel ca mulţi ieşeni, că nu ştiam foarte multe detalii despre tragicul accident care a avut loc în urmă cu un secol. Nu există multe informaţii despre ceea ce s-a întâmplat atunci, deşi, din punctul de vedere al victimelor înregistrate, accidentul feroviar de la Ciurea este unul dintre cele mai grave din întreaga lume. De aceea, apreciez în mod deosebit iniţiativa Primăriei Ciurea de a amenaja un monument în memoria celor aproximativ 1.000 de persoane care şi-au pierdut viaţa atunci“, a declarat prefectul Iaşului, Marian Grigoraş. Slaba mediatizare a tragediei de atunci, dar şi controversele legate de minimalizarea numărului victimelor de către autorităţi, trebuie puse pe seama anilor de război: autorităţile nu par a fi avut atunci interes să anunţe numărul real de victime, fiind vorba de un tren cu regim militar, pentru a nu fi înregistrate ca victime de război. Lucrurile au rămas însă relativ neclare până astăzi.
Implicarea Statului Major al Forţelor Navale a venit în contextul în care printre victimele accidentului s-a numărat şi comandorul Alexandru Cătuneanu, cel care a coordonat toate măsurătorile care au dus la întocmirea primei hărţi a coastei româneşti a Mării Negre. „Şi el a fost onorat astăzi (sâmbătă, n.r.) prin dezvelirea unei plăci comemorative. De remarcat eforturile Marinei Militare în a menţine vie amintirea ofiţerului care a pus Marea Neagră pe hartă“, a mai spus reprezentantul Guvernului în teritoriu. Monumentul (o troiţă) de la Ciurea a fost realizat de dirijorul corului Catedralei Mitropolitane, Mirel Nechita. După dezvelirea acestuia şi a plăcii comemorative, în cadrul evenimentului a fost oficiată o slujbă de pomenire, oficialităţile au ţinut alocuţiuni şi s-au depus coroane de flori. „Este, cred, primul eveniment pe care o autoritatea locală sau judeţeană îl organizează în memoria celor peste 800 victime care au decedat în acel tragic accident. Vrem să menţinem o tradiţie ca în fiecare an să comemorăm victimele acestui accident“, a spus primarul din Ciurea, Cătălin Lupu. Din partea Forţelor Navale, la eveniment au participat contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea şi comandorul Marian Săvulescu.
Cum s-a petrecut cumplita tragedie?
În plin război mondial, pe 31 decembrie 1916 (sau 13 ianuarie 1917, conform calendarului actual), o garnitură de 26 de vagoane încărcată cu soldaţi şi refugiaţi civili a părăsit Galaţiul, îndreptându-se spre Bârlad şi apoi Iaşi. La coborârea pantei dintre Bârnova şi Ciurea, frânele de mână cu care erau echipate vagoanele nu au putut fi acţionate de conductori din cauza aglomeraţiei din vagoane, una peste ce ne putem imagina astăzi. Speriaţi de ce vedeau, angajaţii gării Ciurea au schimbat în ultimul moment un macaz, pentru ca trenul să nu intre în coliziune cu un altul, încărcat cu păcură, care staţiona. Din cauza vitezei foarte mari, doar locomotiva şi un vagon au reuşit să treacă pe cealaltă linie, restul trenului deraind. Ciocnirea extrem de violentă a celor două trenuri a fost urmată de un puternic incendiu, alimentat din plin de păcura din cel de-al doilea tren. În lipsa unei anchete oficiale, numărul victimelor nu este cunoscut, el variind în funcţie de sursă între 600 şi peste 1.000 de morţi. Ceea ce face din catastrofa de la Ciurea fie al doilea, fie al patrulea accident feroviar din lume, ca număr de victime. Cea mai mare catastrofă feroviară a omenirii a fost provocată de tsunami-ul din decembrie 2004, acesta lovind şi un tren care parcurgea un traseu pe coasta insulei Sri Lanka, la sud de India. Accidentul s-a soldat cu circa 1.700 de morţi. O altă tragedie feroviară, a doua (înainte de cea de la Ciurea) sau a treia (după cea de la Ciurea) din istorie, a avut loc în Franţa, tot în timpul Primului Război Mondial, în 1917. Atunci, un tren care transporta circa 1.000 de soldaţi francezi, de pe frontul italian, a deraiat în Saint-Michel-de-Maurienne. Aproape 800 de persoane au murit în acel accident, cel mai grav din istoria Franţei.
Cuvinte cheie: + monument, Ciurea, victime, accident feroviar, 1916
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ucraina: O bombă a lovit o şcoală în care se adăposteau 90 de persoane
Penalul Adrian Chesnoiu, aplaudat de colegii din PSD în Parlament
Ciolacu, încă un atac indirect la PNL, după ce i-a făcut „tiriplici”
Un fost gardian SS, în vârstă de 101 ani, condamnat la cinci ani de închisoare
(FOTO) Pieton, lovit de un taxi în zona bisericii catolice din Nicolina
Kremlinul anunţă că-şi va termina ofensiva în Ucraina atunci când capitulează Kievul
Armata rusă minte cum respiră în privinţa mall-ului bombardat în Ucraina
Ciucă a anunţat că România va avea până la 1 noiembrie depozitele de gaz la capacitate de 80%
Andrew Fletcher de la Depeche Mode a murit din cauza unei rupturi a unei artere
Erdogan anunţă, înainte să plece la summitul NATO, o posibilă întâlnire cu Biden la Madrid
Primăria Miroslava îşi îndeamnă locuitorii să consume apă în mod raţional
Şeful PSD: Impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta şi cred că nici anul viitor
Marcel Ciolacu, declaraţii importante despre compensarea preţului la carburanţi
Armata Ucraina primeşte din partea SUA 18 ambarcaţiuni de război
Pentagonul are cel mai mare buget din istoria ţării: 810 miliarde de dolari
Absolvenţi de filologie cu note de 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum este posibil?
Vin trei zile de foc! Meteorologii anunţă temperaturi care pot ajunge la 37 - 38 de grade Celsius
Numărul victimelor bombardamentului mall-ului din Kremenciug urcă la 18 morţi
Cauți rochie de nuntă pentru femei plinuțe? Iată recomandările noastre (P)
Dezbatere interesantă la Iaşi pe marginea documentelor secrete
AUR se laudă că a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea preşedintelui Iohannis
"Telefonul negru", cu Ethan Hawk, a dominat box office-ul românesc de weekend (VIDEO)
Soprana Anna Netrebko vrea compensaţii de 350.000 de dolari din partea Metropolitan Opera
Descoperire macabră într-un camion în Texas: 46 de morţi şi 16 răniţi!
Schimbări majore în strategia NATO. Ce se întâmplă pe flancul estic şi în zona Mării Negre
Simona Halep o va întâlni astăzi în primul tur la Wimbledon pe Karolina Muchova
Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, ameninţă cu al treilea război mondial
Zelenski acuză că statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume
Ruşii au luat la ţintă un centru comercial din Ucraina în care se aflau peste 1.000 de oameni
Surpriza campaniei de transferuri a verii? Poli Iaşi urcă la munte
Cu ce mesaje au plecat în lume cei 1.540 de absolvenți de la Medicină
(VIDEO) La Chicerea, Tomeşti, apa curge doar la miezul nopţii, cât un fir de aţă
Maşina este pe numele soţiei, dar o conduce soţul. La cine rămâne la divorţ?
Briscan ZARAEducaţia colaterală |
Cristina DANILOVSe mărită Adriana! |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.