anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Reparaţiile Pasajului Socola n-au început, dar s-au scumpit cu 4 milioane de lei

GALERIE
Pasajul Socola
 • Pasajul Socola
- +

Reabilitări de şcoli şi de străzi, dar şi acordarea mai multor titluri de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi se numără printre proiectele de la următoarea şedinţă a Consiliului Local.

 

Consilierii locali se reunesc vineri într-o şedinţă de plen cu peste 30 de proiecte de hotărâre pe ordinea de zi. Printre acestea se află şi adoptarea indicatorilor tehnico-economici pentru reparaţiile capitale şi modernizarea Pasajului Socola. Devizul propus de comisia omonimă este de 38 de milioane de lei, cu 4 milioane mai mult decât se estima anul trecut, înainte de atribuirea contractului de proiectare.

În proiect se precizează că gabaritul podului va rămâne acelaşi, ca să nu trebuiască făcute exproprieri, şi că a cincea bandă destinată traficului rutier (pe sensul Centru-Socola) va fi realizată îngustând trotuarele şi celelalte benzi. Practic, benzile de lângă axul drumului vor avea 3,25 metri lăţime, iar celelalte, 3 metri. Pe trotuare se vor monta parapeţi şi vor fi amenajate şi piste de biciclete cu un singur sens. Lucrările vor dura un an, dar licitaţia de atribuire a contractului încă nu a fost lansată.

Un alt proiect vizează acordarea cetăţeniei de onoare a oraşului tuturor personalităţilor distinse cu titlul de Doctor Honoris Causa de către universităţile ieşene. Separat, cunoscuta actriţă originară din Iaşi Rodica Mandache va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului şi, la fel, Marcel Gutman, supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi.

Aleşii locali se vor pronunţa apoi asupra costurilor estimate pentru reabilitarea termică a mai multor şcoli şi grădiniţe, grupate în două loturi, în valoare totată de 31 de milioane de lei. Este vorba de 4 grădiniţe, 5 colegii şi 2 licee şi de 3 şcoli.

O sumă similară a fost estimată pentru refacerea a două străzi – Ciurchi şi Aurel Vlaicu, pe toată lungimea lor: 32 de milioane de lei. Termenul de execuţie este tot de 12 luni.

La categoria PUZ-uri, patru blocuri cu tot atâtea niveluri vor răsări în Moara de Vânt, dacă aleşii vor fi de acord. De asemenea, pe o suprafaţă de 6.600 mp de pe strada Trei Fântâni va fi construit un ansamblu industrial cu funcţiuni mixte.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.