anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Repede, la Congres!

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

O presupunere tot trebuie să facem: doamna Viorica Dăncilă nu doreşte să candideze chiar domnia sa la prezidenţiale. Este o presupunere, nu o certitudine. Ne putem închipui că doreşte, că va ajunge mai târziu să dorească sau că, dintr-un sentiment de obligaţie, va accepta să reprezinte un PSD aflat în criză acută de prezidenţiabili. Dar, oricât de interesante sunt aceste variante - şi sunt - ele nu pot fi discutate aici.

După eşecul din alegerile pentru Parlamentul European şi după încheierea oficială a epocii Liviu Dragnea, Partidul Social Democrat (PSD) se află în faţa unei opţiuni dificile şi interesante. Va trebui să selecteze, într-un interval relativ scurt, liderul partidului şi candidatul la prezidenţiale.

După cum se ştie, formaţiunea condusă astăzi de doamna Viorica Dăncilă nu exclude desemnarea unui candidat din exteriorul partidului pentru alegerile din toamnă - aşadar, mulţimea ce constituie domeniul de selecţie al prezidenţiabilului este mai vastă decât prima. Nu este o noutate: unii lideri PSD, inclusiv domnul Dragnea, păruseră în trecut receptivi faţă de ideea sprijinirii domnului Călin Popescu Tăriceanu. Acum, această variantă a dispărut, dar rămâne posibilă orientarea către o personalitate din afara PSD. Are mai puţină importanţă, pentru rândurile de mai jos, dacă un astfel de candidat ar fi încurajat sau determinat să obţină un carnet de membru sau dacă s-ar opta pentru o candidatură independentă.

Ideea centrală este, însă, aceea că vor fi două procese de selecţie. Doamna Dăncilă şi susţinătorii săi au câştigat disputa internă în forurile de conducere ale partidului, impunându-şi opţiunea: întâi conducătorul, apoi (la toamnă) candidatul. Alternativa susţinută de oponenţi - congres la toamnă - echivala cu declanşarea unui proces de selecţie dublă şi simultană. Ar fi fost, probabil, un scenariu ce i-ar fi deranjat pe membrii taberei la putere, în încercarea lor de a-şi oficializa şi consolida controlul asupra partidului, fără asumarea unei responsabilităţi directe pentru viitorul rezultat în alegeri. Responsabilitate oricum va exista, dar pentru actualul premier situaţia ar fi fost incomparabil mai grea dacă ar fi trebuit să lupte într-un congres preelectoral, în care ar fi fost nevoită să propună un candidat şi să-şi asume viitorul rezultat electoral al acestuia.

Apoi, faptul că se află în fruntea guvernului reprezintă un atu pentru doamna Dăncilă. Putem contabiliza cum vrem şansele ca sfârşitul lui iunie să o găsească în funcţie, dar în septembrie ele vor fi ceva mai mici. Sigur că se poate întâmpla ceva care să ducă la o neaşteptată izbândă a moţiunii de cenzură anunţate chiar acum, pentru sfârşitul acestei sesiuni parlamentare; dar, presupunând că guvernul se apără cu succes, la începutul toamnei opoziţia să încerce din nou, pe fondul unei posibile slăbiri a coeziunii în coaliţie. Aşadar, dacă vrea să prezideze congresul PSD din postura de şef al guvernului, doamna Dăncilă are dreptate să se grăbească. Nu discutăm aici despre cât de interesate ar putea fi partidele din opoziţia parlamentară să-şi piardă principala ţintă în viitoarele campanii - este o altă problemă.    

Dar o presupunere tot trebuie să facem: doamna Viorica Dăncilă nu doreşte să candideze chiar domnia sa la prezidenţiale. Este o presupunere, nu o certitudine. Ne putem închipui că doreşte, că va ajunge mai târziu să dorească sau că, dintr-un sentiment de obligaţie, va accepta să reprezinte un PSD aflat în criză acută de prezidenţiabili. Dar, oricât de interesante sunt aceste variante - şi sunt - ele nu pot fi discutate aici. La fel şi ipoteza care, într-o formă uşor modificată, a circulat în trecut cu referire la domnul Dragnea: date fiind şansele reduse ale oricărui candidat PSD, ce-ar fi ca un lider deja detestat de mulţi demnitari ai partidului să fie încurajat sau presat să se angajeze în cursă, spre a putea fi mai uşor înlăturat după aceea?

Aşadar, dacă doreşte să-şi întărească poziţia la vârful partidului, dar să evite atât angajarea personală în cursa prezidenţială, cât şi o cotă prea mare din responsabilitatea în caz de înfrângere, doamna Viorica Dăncilă trebuie să abordeze congresul din postura de premier. Va spune - corect - că şefia guvernului este funcţia de maximă importanţă în executivul românesc şi că e important ca domnia sa să rămână în funcţie pentru a continua să aplice programul de guvernare. Va propune, totodată, ca procesul de selecţie să fie gestionat de o comisie de înţelepţi social-democraţi din care domnia sa - ocupată cu guvernarea şi dornică să rămână neutră - nu va face parte. Mai târziu, în caz de înfrângere a candidatului PSD la prezidenţiale, îşi va pune mandatul de premier la dispoziţia partidului, lăsându-şi colegii să aleagă: din considerente tactice - a se vedea acţiunea reuşită a domnului Dragnea în perioada guvernării Cioloş - vor risca să creeze o vacanţă guvernamentală ce poate duce la alegeri legislative anticipate? Ce vor spune primarii şi ceilalţi lideri locali care văd, dintr-odată, că orizontul localelor se întunecă sensibil? Alegerile de acest tip sunt grele, dar au întotdeauna răspuns.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.