Repede, la Congres!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Repede, la Congres!

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

O presupunere tot trebuie să facem: doamna Viorica Dăncilă nu doreşte să candideze chiar domnia sa la prezidenţiale. Este o presupunere, nu o certitudine. Ne putem închipui că doreşte, că va ajunge mai târziu să dorească sau că, dintr-un sentiment de obligaţie, va accepta să reprezinte un PSD aflat în criză acută de prezidenţiabili. Dar, oricât de interesante sunt aceste variante - şi sunt - ele nu pot fi discutate aici.

După eşecul din alegerile pentru Parlamentul European şi după încheierea oficială a epocii Liviu Dragnea, Partidul Social Democrat (PSD) se află în faţa unei opţiuni dificile şi interesante. Va trebui să selecteze, într-un interval relativ scurt, liderul partidului şi candidatul la prezidenţiale.

După cum se ştie, formaţiunea condusă astăzi de doamna Viorica Dăncilă nu exclude desemnarea unui candidat din exteriorul partidului pentru alegerile din toamnă - aşadar, mulţimea ce constituie domeniul de selecţie al prezidenţiabilului este mai vastă decât prima. Nu este o noutate: unii lideri PSD, inclusiv domnul Dragnea, păruseră în trecut receptivi faţă de ideea sprijinirii domnului Călin Popescu Tăriceanu. Acum, această variantă a dispărut, dar rămâne posibilă orientarea către o personalitate din afara PSD. Are mai puţină importanţă, pentru rândurile de mai jos, dacă un astfel de candidat ar fi încurajat sau determinat să obţină un carnet de membru sau dacă s-ar opta pentru o candidatură independentă.

Ideea centrală este, însă, aceea că vor fi două procese de selecţie. Doamna Dăncilă şi susţinătorii săi au câştigat disputa internă în forurile de conducere ale partidului, impunându-şi opţiunea: întâi conducătorul, apoi (la toamnă) candidatul. Alternativa susţinută de oponenţi - congres la toamnă - echivala cu declanşarea unui proces de selecţie dublă şi simultană. Ar fi fost, probabil, un scenariu ce i-ar fi deranjat pe membrii taberei la putere, în încercarea lor de a-şi oficializa şi consolida controlul asupra partidului, fără asumarea unei responsabilităţi directe pentru viitorul rezultat în alegeri. Responsabilitate oricum va exista, dar pentru actualul premier situaţia ar fi fost incomparabil mai grea dacă ar fi trebuit să lupte într-un congres preelectoral, în care ar fi fost nevoită să propună un candidat şi să-şi asume viitorul rezultat electoral al acestuia.

Apoi, faptul că se află în fruntea guvernului reprezintă un atu pentru doamna Dăncilă. Putem contabiliza cum vrem şansele ca sfârşitul lui iunie să o găsească în funcţie, dar în septembrie ele vor fi ceva mai mici. Sigur că se poate întâmpla ceva care să ducă la o neaşteptată izbândă a moţiunii de cenzură anunţate chiar acum, pentru sfârşitul acestei sesiuni parlamentare; dar, presupunând că guvernul se apără cu succes, la începutul toamnei opoziţia să încerce din nou, pe fondul unei posibile slăbiri a coeziunii în coaliţie. Aşadar, dacă vrea să prezideze congresul PSD din postura de şef al guvernului, doamna Dăncilă are dreptate să se grăbească. Nu discutăm aici despre cât de interesate ar putea fi partidele din opoziţia parlamentară să-şi piardă principala ţintă în viitoarele campanii - este o altă problemă.    

Dar o presupunere tot trebuie să facem: doamna Viorica Dăncilă nu doreşte să candideze chiar domnia sa la prezidenţiale. Este o presupunere, nu o certitudine. Ne putem închipui că doreşte, că va ajunge mai târziu să dorească sau că, dintr-un sentiment de obligaţie, va accepta să reprezinte un PSD aflat în criză acută de prezidenţiabili. Dar, oricât de interesante sunt aceste variante - şi sunt - ele nu pot fi discutate aici. La fel şi ipoteza care, într-o formă uşor modificată, a circulat în trecut cu referire la domnul Dragnea: date fiind şansele reduse ale oricărui candidat PSD, ce-ar fi ca un lider deja detestat de mulţi demnitari ai partidului să fie încurajat sau presat să se angajeze în cursă, spre a putea fi mai uşor înlăturat după aceea?

Aşadar, dacă doreşte să-şi întărească poziţia la vârful partidului, dar să evite atât angajarea personală în cursa prezidenţială, cât şi o cotă prea mare din responsabilitatea în caz de înfrângere, doamna Viorica Dăncilă trebuie să abordeze congresul din postura de premier. Va spune - corect - că şefia guvernului este funcţia de maximă importanţă în executivul românesc şi că e important ca domnia sa să rămână în funcţie pentru a continua să aplice programul de guvernare. Va propune, totodată, ca procesul de selecţie să fie gestionat de o comisie de înţelepţi social-democraţi din care domnia sa - ocupată cu guvernarea şi dornică să rămână neutră - nu va face parte. Mai târziu, în caz de înfrângere a candidatului PSD la prezidenţiale, îşi va pune mandatul de premier la dispoziţia partidului, lăsându-şi colegii să aleagă: din considerente tactice - a se vedea acţiunea reuşită a domnului Dragnea în perioada guvernării Cioloş - vor risca să creeze o vacanţă guvernamentală ce poate duce la alegeri legislative anticipate? Ce vor spune primarii şi ceilalţi lideri locali care văd, dintr-odată, că orizontul localelor se întunecă sensibil? Alegerile de acest tip sunt grele, dar au întotdeauna răspuns.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.