Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Repede ochire asupra alegerilor locale

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

Alegeri cu final previzibil în vreme de pandemie. PNL a reuşit parţial să reziste asaltului populist iresponsabil al stângii. Sunt semnele disperării în operaţiunea acesteia. Prin ea, stânga încearcă să ţină ţara pe loc şi să o condamne la subdezvoltare. Prima concluzie preliminară este aceea că alegerile locale nu au un mare câştigător. PNL nu a reuşit să se detaşeze în câştigător major, deşi şi-a consolidat poziţia întâia în preferinţele electoratului. Dar e mai mult o confirmare a trendului. Atenţie însă, trendurile vin şi pleacă! Este deja a treia victorie succesivă, după europarlamentare şi prezidenţiale, dar mult sub aşteptările liderilor, care au afişat un optimism uşor exagerat. Sunt multe învăţăminte pe care PNL trebuie să le tragă din recenta campanie electorală. Depinde doar de el dacă va avea luciditatea să facă o analiză profundă şi nu una circumstanţială. Victoria PNL este pe muchie de cuţit, în vreme ce alegerile parlamentare se anunţă tumultoase. Dacă nu va promova personalităţi cu greutate politică, morală şi intelectuală, PNL riscă să fie tot mai mult asociat cu trecutul combinaţiilor de la masa verde. Deocamdată mai funcţionează inerţia electoratului captiv faţă de un partid sau altul. Dar în regiunile dinamice din ţară, opţiunile sunt tot mai atent filtrate. Partidele care nu vor valorifica potenţialul de maturitate al electoratului riscă să devină tot mai puţin semnificativ. Se întrevede clar că nu vom mai avea lideri locali cu multe mandate decât în cazuri excepţionale. Rata de înnoire se va accentua, cu excepţia zonelor sărace şi încremenite mental în trecut. Or din păcate, mai mult de jumătate din Moldova, dar şi Oltenia în totalitate, sunt în această situaţie. Un alt adevăr confirmat de aceste alegeri este că Transilvania se detaşează în provincie fruntaţă nu doar economic, dar şi politic, prin dinamism şi europenitate.

PNL are două opţiuni majore în urma acestor alegeri: 1. să colaboreze cu USR, întărind astfel convingerea că este un partid pentru viitor; 2. să se întoarcă la modelul combinatorist, colaborând cu PSD pentru a obţine puterea. Abia aici joacă PNL marea carte a viitorului. Dacă înţelege să renunţe la metehnele din trecutul recent, are şansa să-şi consolideze poziţia de lider politic. Nu este simplu să colaborezi cu USR PLUS. Dar abia aici este testul maturităţii. Generaţia care-şi doreşte schimbări majore abia a intrat în acţiune, iar poziţia ei se va întări. Aceasta va sancţiona combinaţiile pe sub masă, de dragul funcţiilor, a victoriei de moment şi a spiritului prădalnic al găştilor.

USR PLUS este vedeta acestor alegeri. Fără trecut şi cu o identitate ideologică destul de confuză, a avut determinarea să se bată pentru scoaterea penalilor din politică şi a luptat la baioneta cu PSD. Ei au adus un nou suflu în politică şi au confirmat. Acum au cea mai mare îndreptăţire să-şi aroge victoria de la Bucureşti. Orice s-ar spune, Nicuşor Dan este produsul culturii lor politice, iar scorul de la Consiliul Local Bucureşti o confirmă. Victoria lui Nicuşor Dan este una a bunului simţ, dincolo de toate ingredientele otrăvite ale campaniei Gabrielei Firea. Succesul lui confirmă faptul că nu trebuie sa fii nici vedetă, nici măcar retor, că nu e obligatoriu să ai nici carismă pentru a câştiga. Aşa greoi la vorbă cum este, Nicuşor Dan a avut determinarea şi tenacitatea de a se bate pentru Bucureşti, reuşind din a treia încercare. Cu el s-ar putea să apară o generaţie de politicieni oneşti şi fără zorzoane.

Declaraţia zilei la Iasi îi aparţine lui Cosette Chichirău: „Am câştigat bătălia valorilor!”. De reflectat, nu de tratat cu uşurinţă şi superioritate.

PSD moare, dar nu se predă! Aceasta se vede din rezultatul alegerilor locale, pe care de treizeci de ani le câştigă fără probleme. Dar pârghia populismului a început să slăbească. PSD este atât de împotmolit în trecut, încât nu mai poate câştiga decât la sate şi în târguri. Aceste alegeri au confirmat caracterul reacţionar şi ultrapopulist al acestui partid. Nu exclude ca prin apropierea lui Pavelescu de la PNŢCD să încerce chiar preluarea zestrei electorale ţărăniste.

Orice partid responsabil care-şi leagă numele de PSD se autodistruge. Aviz amatorilor! Aviz nostalgicilor USL! Trebuie să ai maturitatea să pierzi puterea, dar să nu te aliezi cu Partidul Sărăciei Durabile (PSD). Îmi vin în minte vorbele bătrânului Cato: Cartago delenda est!

PMP câştigă ici-colo, deşi dispariţia lui nu ar lăsa niciun gol. Dacă un partid îşi datorează existenţa unui om, acela este PMP. Dar el va dispărea curând, la fel ca PRM. PMP-işti, pregătiţi-vă să-l împăiaţi pe Băsescu şi să-l puneţi la fereastră! Este „popular” PMP? Adunătura de fesenişti a devenit peste noapte creştin-democratică?

Alte revelaţii ale localelor sunt dispariţia ALDE şi lovitura sub centură încasată de partidul lui V. Ponta. Îi asociez pe liderii lor întrucât sunt egali în ticăloşie. Este foarte bine. Scena politică se va mai curăţi de personaje sinistre, care au mizat totul pe tupeu şi combinaţii. Dacă nu vor fi salvaţi de PSD, în mod logic ar trebui să dispară. Aşa se va întâmpla cu toate partidele care nu văd cu ochiul liber că poporul este mai dinamic, mai inteligent şi mai hotărât decât ele. Era şi timpul, după treizeci de ani de lucrare a poporului român asupra lui însuşi.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri