anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Repercusiunile consumului de alcool la locul de muncă! (P)

GALERIE
poza alcool
 • poza alcool
- +

Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă informează cu privire la efectele și repercusiunile ce pot apărea din cauza consumului de alcool la locul de muncă

Medicii de specialitate afirmă că alcoolismul este o boală, nu un viciu, și mai mult este o boală progresivă, fizică, mentală și spirituală, incurabilă, marcată de dependența de a consuma alcool, de aceea se recomandă asigurarea unui program de consiliere psihologică pentru lucrătorii depistați în astfel de situații.

Consumul și introducerea în incinta unității a băuturilor alcoolice, cât și prezentarea la serviciu sub influența băuturilor alcoolice vor fi interzise prin Regulamentul Intern al societății. Pentru încălcarea acestor prevederi vor fi stabilite sancțiuni disciplinare și/sau administrative.

Contestarea rezultatului probei cu alcooltestul se poate face cu condiția ca persoana în cauză să accepte recoltarea de probe biologice la IML, în aceeași zi și pe cheltuiala acesteia.

Refuzul sau sustragerea de la efectuarea probelor de alcoolemie va constitui, de asemenea abatere disciplinară.

Angajatul care consumă alcool la locul de muncă sau înainte de începerea programului de lucru își poate pune viața în pericol, precum și viața colegilor sau a altor participanți la procesul de muncă.

Consumul de alcool la locul de muncă nu reprezintă un pericol doar în construcții sau locuri de muncă la înălțime ori cu tensiune înaltă. Alcoolul poate determina accidentarea gravă a salariaților indiferent de profilul companiei și de natura sarcinilor pe care aceștia le îndeplinesc.

Alcoolul consumat sub orice formă ajunge în sânge, răspândindu-se în tot corpul, dar mai ales în creier, afectând întregul sistem nervos.

Consumul de alcool poate genera următoarele efecte:

 • scăderea capacității de a gândi limpede/concentrare;
 • alterarea memoriei;
 • tulburări de vedere;
 • scădera capacității de coordonare a mișcărilor, evidențiată prin dificultăți în mers, menținerea poziției de ortostatism și în menținerea echilibrulului;
 • risc crescut de accidente prin lipsa de orientare în timp și în spațiu;
 • vărsături (vomă);
 • deces;
 • consumul de alcool poate avea efecte negative și pe plan social (persoanele care abuzează de alcool pot fi excluse din activități, evitate, blamate sau chiar abandonate).

Obligația interzicerii alcoolului la locul de muncă revine exclusiv angajatorului care, prin Regulamentul intern sau prin instrucțiuni proprii de SSM, trebuie să prevadă sancțiuni disciplinare pentru lucrătorii care consumă alcool la locul de muncă sau sosesc la serviciu sub influența băuturilor alcoolice.

Măsuri conform Codului Muncii:

 • avertismentul scris;
 • retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;
 • reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
 • reducerea salariului de bază și/sau, după caz, a indemnizației pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
 • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Pentru securitatea și siguranța dumneavoastră și a familiei, nu uitați, sănătatea este pe primul loc!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (I)

Într-un fel chiar şi Eurovizonul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Nichita DANILOV

Catedrala simfonică a lui Eugen Doga

Dacă ar trebui să folosesc o imagine parabolică pentru percepţia muzicii sale, atunci, forţând un pic accentele, aş spune că la auzul uverturilor şi simfoniilor sale până şi pietrele de pe caldarâm se trezesc din amorţire şi încep să danseze transformându-se când în nişte clape de pian, când în nişte imense clape de armonică.

Nevoia de noroc

Michael ASTNER

Nevoia de noroc

Repet şi o spun din nou: E nevoie şi de oareşce noroc - şi în viaţă, şi în joc.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (III)*

Pornind de la constatarea că limba nu este un bloc unitar şi omogen, ci un conglomerat de varietăţi, autorul analizează funcţia limbii în configurarea identităţii naţionale.

pulspulspuls

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Musiu senator şi madam dipotat: o explicaţiune pentru a ţine de cald în uichend

Ca o mică explicaţiune despre una sau alta din cele întâmplate în politichia locală, haideţi să opinăm pe astăzi despre o ciudăţenie remarcată de unii observatori ieşeni mai atenţi din fire. 

Caricatura zilei

Isărescu Ceai de Tei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X