anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Repercusiunile consumului de alcool la locul de muncă! (P)

GALERIE
poza alcool
 • poza alcool
- +

Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă informează cu privire la efectele și repercusiunile ce pot apărea din cauza consumului de alcool la locul de muncă

Medicii de specialitate afirmă că alcoolismul este o boală, nu un viciu, și mai mult este o boală progresivă, fizică, mentală și spirituală, incurabilă, marcată de dependența de a consuma alcool, de aceea se recomandă asigurarea unui program de consiliere psihologică pentru lucrătorii depistați în astfel de situații.

Consumul și introducerea în incinta unității a băuturilor alcoolice, cât și prezentarea la serviciu sub influența băuturilor alcoolice vor fi interzise prin Regulamentul Intern al societății. Pentru încălcarea acestor prevederi vor fi stabilite sancțiuni disciplinare și/sau administrative.

Contestarea rezultatului probei cu alcooltestul se poate face cu condiția ca persoana în cauză să accepte recoltarea de probe biologice la IML, în aceeași zi și pe cheltuiala acesteia.

Refuzul sau sustragerea de la efectuarea probelor de alcoolemie va constitui, de asemenea abatere disciplinară.

Angajatul care consumă alcool la locul de muncă sau înainte de începerea programului de lucru își poate pune viața în pericol, precum și viața colegilor sau a altor participanți la procesul de muncă.

Consumul de alcool la locul de muncă nu reprezintă un pericol doar în construcții sau locuri de muncă la înălțime ori cu tensiune înaltă. Alcoolul poate determina accidentarea gravă a salariaților indiferent de profilul companiei și de natura sarcinilor pe care aceștia le îndeplinesc.

Alcoolul consumat sub orice formă ajunge în sânge, răspândindu-se în tot corpul, dar mai ales în creier, afectând întregul sistem nervos.

Consumul de alcool poate genera următoarele efecte:

 • scăderea capacității de a gândi limpede/concentrare;
 • alterarea memoriei;
 • tulburări de vedere;
 • scădera capacității de coordonare a mișcărilor, evidențiată prin dificultăți în mers, menținerea poziției de ortostatism și în menținerea echilibrulului;
 • risc crescut de accidente prin lipsa de orientare în timp și în spațiu;
 • vărsături (vomă);
 • deces;
 • consumul de alcool poate avea efecte negative și pe plan social (persoanele care abuzează de alcool pot fi excluse din activități, evitate, blamate sau chiar abandonate).

Obligația interzicerii alcoolului la locul de muncă revine exclusiv angajatorului care, prin Regulamentul intern sau prin instrucțiuni proprii de SSM, trebuie să prevadă sancțiuni disciplinare pentru lucrătorii care consumă alcool la locul de muncă sau sosesc la serviciu sub influența băuturilor alcoolice.

Măsuri conform Codului Muncii:

 • avertismentul scris;
 • retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;
 • reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
 • reducerea salariului de bază și/sau, după caz, a indemnizației pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
 • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Pentru securitatea și siguranța dumneavoastră și a familiei, nu uitați, sănătatea este pe primul loc!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri