Repercusiunile consumului de alcool la locul de muncă! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Repercusiunile consumului de alcool la locul de muncă! (P)

GALERIE
poza alcool
 • poza alcool
- +

Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă informează cu privire la efectele și repercusiunile ce pot apărea din cauza consumului de alcool la locul de muncă

Medicii de specialitate afirmă că alcoolismul este o boală, nu un viciu, și mai mult este o boală progresivă, fizică, mentală și spirituală, incurabilă, marcată de dependența de a consuma alcool, de aceea se recomandă asigurarea unui program de consiliere psihologică pentru lucrătorii depistați în astfel de situații.

Consumul și introducerea în incinta unității a băuturilor alcoolice, cât și prezentarea la serviciu sub influența băuturilor alcoolice vor fi interzise prin Regulamentul Intern al societății. Pentru încălcarea acestor prevederi vor fi stabilite sancțiuni disciplinare și/sau administrative.

Contestarea rezultatului probei cu alcooltestul se poate face cu condiția ca persoana în cauză să accepte recoltarea de probe biologice la IML, în aceeași zi și pe cheltuiala acesteia.

Refuzul sau sustragerea de la efectuarea probelor de alcoolemie va constitui, de asemenea abatere disciplinară.

Angajatul care consumă alcool la locul de muncă sau înainte de începerea programului de lucru își poate pune viața în pericol, precum și viața colegilor sau a altor participanți la procesul de muncă.

Consumul de alcool la locul de muncă nu reprezintă un pericol doar în construcții sau locuri de muncă la înălțime ori cu tensiune înaltă. Alcoolul poate determina accidentarea gravă a salariaților indiferent de profilul companiei și de natura sarcinilor pe care aceștia le îndeplinesc.

Alcoolul consumat sub orice formă ajunge în sânge, răspândindu-se în tot corpul, dar mai ales în creier, afectând întregul sistem nervos.

Consumul de alcool poate genera următoarele efecte:

 • scăderea capacității de a gândi limpede/concentrare;
 • alterarea memoriei;
 • tulburări de vedere;
 • scădera capacității de coordonare a mișcărilor, evidențiată prin dificultăți în mers, menținerea poziției de ortostatism și în menținerea echilibrulului;
 • risc crescut de accidente prin lipsa de orientare în timp și în spațiu;
 • vărsături (vomă);
 • deces;
 • consumul de alcool poate avea efecte negative și pe plan social (persoanele care abuzează de alcool pot fi excluse din activități, evitate, blamate sau chiar abandonate).

Obligația interzicerii alcoolului la locul de muncă revine exclusiv angajatorului care, prin Regulamentul intern sau prin instrucțiuni proprii de SSM, trebuie să prevadă sancțiuni disciplinare pentru lucrătorii care consumă alcool la locul de muncă sau sosesc la serviciu sub influența băuturilor alcoolice.

Măsuri conform Codului Muncii:

 • avertismentul scris;
 • retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;
 • reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
 • reducerea salariului de bază și/sau, după caz, a indemnizației pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
 • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Pentru securitatea și siguranța dumneavoastră și a familiei, nu uitați, sănătatea este pe primul loc!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.