anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 01.10.2022

Advertorial

Repetabila istorie

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +


          Sursa sintagmei "pâine şi circ" provine sigur de la luptele cu gladiatori din Roma Antică, adică acele manifestări populare din care toată lumea avea de câştigat. Spectatorii savurau circul, în timp ce organizatorii se alegeau cu "pâinea". Ulterior, expresia s-a întipărit în minţile noastre ca reprezentând o nevoie de bază a celor mulţi. Mai exact, pentru a nutri dorinţe de schimbare, cei multi trebuie păcăliţi cu mult circ şi cu puţină pâine, pâine care să-i ajute să nu moară de foame.
 

          Dar să trecem la concret! Deşi până la alegerile prezidenţiale mai e ceva vreme, în politica românească au prins a curge, pe de o parte râuri de lapte şi miere, iar pe de altă parte cele cu venin. Indiferent ce sondaj am crede, e limpede: între combatanţii primei runde a meciului se anunţă o luptă pe viaţă şi pe moarte. Chiar dacă conform sondajelor unul a scăzut la capitolul popularitate, un al doilea a scăzut la încredere, în timp ce al treilea contabilizează suma scăderilor celor doi, rămâne în discuţie acea vorbă românească care spune că “cine plăteşte lăutarul alege muzica”. Şi de această dată e muzica procentelor!
 

          Nu de puţină vreme asistăm la un interminabil meci local-kombat în arena politică naţională. Miza schimbului de pumni politici e atât de mare încât, oricâte lovituri ar încasa combatanţii, nimeni nu pare dispus să arunce prosopul. Dacă ne referim la candidatul partidelor de la guvernare, ca orice sportiv de cursă lungă, acesta deja a investit în meciul vieţii sale o cantitate uriaşă de energie. Vara asta a bătut ţara-n lung şi-n lat, zâmbind frumos către pensionari şi pici, a strâns mâini, dar a şi aruncat cu suliţe otrăvite la adresa "ălor răi".
 

          Mai trebuie spus că plimbările cu pricina sunt însă faţa cuminte a campaniei începute neoficial, dacă e să le comparăm cu ale celorlalţi candidaţi, care prin eleganţă şi bun simţ aproape că trec neobservate. Să nu uităm că în campanie reversul medaliei e cel obişnuit. Se adună scandalurile, ies la iveală documente şi informaţii compromiţătoare, este vânat şi exploatat orice punct slab al contracandidatului şi al apropiaţilor săi.
 

          Cert este că mai avem puţin de aşteptat. Şi ne-am putea aştepta ca după ordonanţa cu migraţia să avem parte şi de secţii speciale pentru cei care nu vor fi în localitatea de reşedinţă în ziua alegerilor prezidenţiale. Doar aşa, şi-or plimba liniştiţi alegătorii cu microbuzele fără să se strige – fraudă sau migraţie electorală.
 

          Pînă una alta, noi alegătorii, ne vom lupta cu nemiloasa criză, despre care se tot vorbeşte la Palatul Victoria, dar nu se face nimic şi firesc … rămâne să nutrim speranţa biblică prin care “cei din urmă vor fi cei dintâi”!
 

          Ing.dr.ec Traian Dobre 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.