Repetabila istorie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Advertorial

Repetabila istorie

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +


          Sursa sintagmei "pâine şi circ" provine sigur de la luptele cu gladiatori din Roma Antică, adică acele manifestări populare din care toată lumea avea de câştigat. Spectatorii savurau circul, în timp ce organizatorii se alegeau cu "pâinea". Ulterior, expresia s-a întipărit în minţile noastre ca reprezentând o nevoie de bază a celor mulţi. Mai exact, pentru a nutri dorinţe de schimbare, cei multi trebuie păcăliţi cu mult circ şi cu puţină pâine, pâine care să-i ajute să nu moară de foame.
 

          Dar să trecem la concret! Deşi până la alegerile prezidenţiale mai e ceva vreme, în politica românească au prins a curge, pe de o parte râuri de lapte şi miere, iar pe de altă parte cele cu venin. Indiferent ce sondaj am crede, e limpede: între combatanţii primei runde a meciului se anunţă o luptă pe viaţă şi pe moarte. Chiar dacă conform sondajelor unul a scăzut la capitolul popularitate, un al doilea a scăzut la încredere, în timp ce al treilea contabilizează suma scăderilor celor doi, rămâne în discuţie acea vorbă românească care spune că “cine plăteşte lăutarul alege muzica”. Şi de această dată e muzica procentelor!
 

          Nu de puţină vreme asistăm la un interminabil meci local-kombat în arena politică naţională. Miza schimbului de pumni politici e atât de mare încât, oricâte lovituri ar încasa combatanţii, nimeni nu pare dispus să arunce prosopul. Dacă ne referim la candidatul partidelor de la guvernare, ca orice sportiv de cursă lungă, acesta deja a investit în meciul vieţii sale o cantitate uriaşă de energie. Vara asta a bătut ţara-n lung şi-n lat, zâmbind frumos către pensionari şi pici, a strâns mâini, dar a şi aruncat cu suliţe otrăvite la adresa "ălor răi".
 

          Mai trebuie spus că plimbările cu pricina sunt însă faţa cuminte a campaniei începute neoficial, dacă e să le comparăm cu ale celorlalţi candidaţi, care prin eleganţă şi bun simţ aproape că trec neobservate. Să nu uităm că în campanie reversul medaliei e cel obişnuit. Se adună scandalurile, ies la iveală documente şi informaţii compromiţătoare, este vânat şi exploatat orice punct slab al contracandidatului şi al apropiaţilor săi.
 

          Cert este că mai avem puţin de aşteptat. Şi ne-am putea aştepta ca după ordonanţa cu migraţia să avem parte şi de secţii speciale pentru cei care nu vor fi în localitatea de reşedinţă în ziua alegerilor prezidenţiale. Doar aşa, şi-or plimba liniştiţi alegătorii cu microbuzele fără să se strige – fraudă sau migraţie electorală.
 

          Pînă una alta, noi alegătorii, ne vom lupta cu nemiloasa criză, despre care se tot vorbeşte la Palatul Victoria, dar nu se face nimic şi firesc … rămâne să nutrim speranţa biblică prin care “cei din urmă vor fi cei dintâi”!
 

          Ing.dr.ec Traian Dobre 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.