anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

Advertorial

Repetabila istorie

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +


          Sursa sintagmei "pâine şi circ" provine sigur de la luptele cu gladiatori din Roma Antică, adică acele manifestări populare din care toată lumea avea de câştigat. Spectatorii savurau circul, în timp ce organizatorii se alegeau cu "pâinea". Ulterior, expresia s-a întipărit în minţile noastre ca reprezentând o nevoie de bază a celor mulţi. Mai exact, pentru a nutri dorinţe de schimbare, cei multi trebuie păcăliţi cu mult circ şi cu puţină pâine, pâine care să-i ajute să nu moară de foame.
 

          Dar să trecem la concret! Deşi până la alegerile prezidenţiale mai e ceva vreme, în politica românească au prins a curge, pe de o parte râuri de lapte şi miere, iar pe de altă parte cele cu venin. Indiferent ce sondaj am crede, e limpede: între combatanţii primei runde a meciului se anunţă o luptă pe viaţă şi pe moarte. Chiar dacă conform sondajelor unul a scăzut la capitolul popularitate, un al doilea a scăzut la încredere, în timp ce al treilea contabilizează suma scăderilor celor doi, rămâne în discuţie acea vorbă românească care spune că “cine plăteşte lăutarul alege muzica”. Şi de această dată e muzica procentelor!
 

          Nu de puţină vreme asistăm la un interminabil meci local-kombat în arena politică naţională. Miza schimbului de pumni politici e atât de mare încât, oricâte lovituri ar încasa combatanţii, nimeni nu pare dispus să arunce prosopul. Dacă ne referim la candidatul partidelor de la guvernare, ca orice sportiv de cursă lungă, acesta deja a investit în meciul vieţii sale o cantitate uriaşă de energie. Vara asta a bătut ţara-n lung şi-n lat, zâmbind frumos către pensionari şi pici, a strâns mâini, dar a şi aruncat cu suliţe otrăvite la adresa "ălor răi".
 

          Mai trebuie spus că plimbările cu pricina sunt însă faţa cuminte a campaniei începute neoficial, dacă e să le comparăm cu ale celorlalţi candidaţi, care prin eleganţă şi bun simţ aproape că trec neobservate. Să nu uităm că în campanie reversul medaliei e cel obişnuit. Se adună scandalurile, ies la iveală documente şi informaţii compromiţătoare, este vânat şi exploatat orice punct slab al contracandidatului şi al apropiaţilor săi.
 

          Cert este că mai avem puţin de aşteptat. Şi ne-am putea aştepta ca după ordonanţa cu migraţia să avem parte şi de secţii speciale pentru cei care nu vor fi în localitatea de reşedinţă în ziua alegerilor prezidenţiale. Doar aşa, şi-or plimba liniştiţi alegătorii cu microbuzele fără să se strige – fraudă sau migraţie electorală.
 

          Pînă una alta, noi alegătorii, ne vom lupta cu nemiloasa criză, despre care se tot vorbeşte la Palatul Victoria, dar nu se face nimic şi firesc … rămâne să nutrim speranţa biblică prin care “cei din urmă vor fi cei dintâi”!
 

          Ing.dr.ec Traian Dobre 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.