anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Reportaj - Am luat la pas toate autogările-chichineţe din Iaşi. E jale! Suntem singurul oraş mare care de 20 de ani are doar improvizaţii

GALERIE
WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.32 (3)WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.31 (2)WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.32 (1)WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.33 (2)WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.33WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.34 (1)WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.35
 • WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.32 (3)
 • WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.31 (2)
 • WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.32 (1)
 • WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.33 (2)
 • WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.33
 • WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.34 (1)
 • WhatsApp Image 2022-11-21 at 18.23.35
- +

În 2014 Primăria Municipiului Iaşi lansa pentru prima dată proiectul unei autogări unice, moderne. Planuri ambiţioase au fost atunci puse pe hârtie, chiar s-au scris proiecte. Dar, în timp, din toate nu s-a făcut absolut nimic. După opt ani, ieşenii sunt în aceeaşi situaţie: cu autogări amenajate prea puţin, bănci şi scaune rupte, dar şi staţii improvizate cu oameni care aşteaptă microbuzele direct pe trotuar, în picioare, ca în scene din lumea a treia. Am făcut un tur al autogărilor din Iaşi, ca să vedem la faţa locului cumau mai evoluat, sau involuat, lucrurile: am bifat trei dintre cele oficiale, dar şi două improvizate, pentru a vedea condiţiile pe care un călător le are, când îşi aşteaptă autobuzul, în unul dintre cele mai mari oraşe ale ţării.

Prima autogară privată pe care am vizitat-o a fost Eurovoyage, de pe strada Al. O. Teodoreanu, nr. 49. Din staţia de tramvai care te duce spre Baza 3 eşti nevoit să mergi câteva minute bune printre blocuri şi mici magazine pentru a găsi autogara, iar odată ce ai ajuns aici, deşi eşti aproape de Carrofour Felicia, aproape şi de Leroy Merlin, simţi de parcă ai ieşit deja din oraş.

Cu un drum plini de gropi, peroane cu câte 2-3 scaune amplasate şi o masă veche din lemn pentru două persoane, în miez de zi autogara Eurovoyage este pustie. Scaunele de la peroane sunt şi ele la fel de vechi: din plastic, rupte sau murdare, pe care nici nu îţi vine să te aşezi. Cum intri pe partea stângă există locurile amenajate pentru microbuzele care pleacă, iar pe cealaltă parte locurile pentru sosiri sunt mult mai puţine.

La peroane sunt mai multe maşini parcate decât microbuze. Nu există o sală de aşteptare, ci doar o clădire înăuntrul căreia se află un tonomat de unde îţi poţi lua cafeaua. E şi asta o consolare...

Autogări neasfaltate şi locuri insuficiente pentru călători

Următoarea autogară bifată pe listă este Transbus Codreanu, probabil şi cea mai renumită autogară din Iaşi, vizavi de Gara mare. Călătorii au mai multe facilităţi, însă nici aici nu s-a modernizat nimic. Sunt mai multe bănci pe care călătorii se pot aşeza, precum şi ghişee pentru informaţii şi pentru cumpărarea biletelor.

Există şi o sală de aşteptare, e drept mică, cu scaune degradate, şi toalete neîngrijite. Majoritatea călătorilor preferă să stea afară să aştepte microbuzele. Unii se aşază pe bănci, iar alţii care nu mai au loc stau în picioare: fie pe peronul unde trebuie să gareze şoferii, fie pe lângă băncile deja ocupate. Aleg să stea afară, mâncând de la fast food şi stând la o masă în picioare.

„Ar fi bine dacă ar fi mai multe locuri pentru noi, să avem unde sta jos. Şi să fie acoperite, pentru că pe timpul iernii îngheţi dacă stai pe băncile de afară până urci în microbuz”, ne declară o doamnă care aştepta pe bancă microbuzul de Hârlău, ce urma să vină.

Cea de-a treia autogară pe care am vizitat-o este cea din Păcurari, numită Iaşi-Vest. Aici, spre deosebire de Transbus Codreanu, situaţia este mai gravă, atât pentru şoferi, cât şi pentru călători. Drumul este neasfaltat, plin de gropi şi pietruit, ceea ce poate fi un chin pentru şoferii de microbuze. Locurile disponibile pentru călători sunt reduse, doar câteva bănci din lemn vechi, sub un acoperiş de tablă.

Practic, călătorii care nu au loc pe bănci sunt nevoiţi să stea în picioare sau, în cel mai bun caz, dacă microbuzele sunt deja acolo, să urce şi să stea în acestea până la plecare.

Sunt şi „autogări” improvizate pe străzi

Pe lângă autogările private, în Iaşi sunt improvizate alte staţii pentru transportul intrajudeţean prin diferite zone ale Iaşului. Una dintre ele se află în zona pieţei Nicolina, în parcarea Kaufland din zonă. De aici se pleacă de regulă spre Bosia şi Golăieşti. Aici oamenii stau cu bagajele pe jos în parcare aşteptând microbuzul.

În faţa parcării există doar două bănci, fiind ocupate tot timpul. Unii ajung mai devreme şi stau prin parcare vorbind la telefon până ce pleacă microbuzul: „Pleacă la 14:15, mă mai plimb pe aici până atunci”, spune o doamnă în timp ce vorbeşte la telefon, nevoită să-şi petreacă jumătate de oră în picioare până la plecare. Alţii îşi lasă bagajele în grija altor călători, până ce îşi mai fac câteva cumpărături din Kaufland, pentru a mai trece timpul de aşteptare.

O altă autogară improvizată se află chiar în apropierea Gării, pe strada Silvestru, pe dreapta cum mergi spre Podul de Piatră. De-a lungul străzii se vede un şir mare de microbuze cu plecări spre localităţile din afara oraşului: Ţibana, Ţibăneşti, Voineşti etc.. Fie cu uşile închise, fie cu ele deschise, şoferii aşteptă în plină stradă călători care să meargă cu aceste curse.

Din cauza lipsei de locuri, ieşenii ocupă cea mai mare parte din trotuar. Astfel, în orele de vârf, pietonilor le este greu să treacă prin zonă. Dimineaţa şi la terminarea şcolii (13:00-14:00), maxi-taxiurile sunt burduşite atât de elevi, cât şi de alţi călători. Totodată, lipsa unui spaţiu special amenajat duce şi la mizeria pe care unii dintre ieşenii o lasă.

Pe trotuar sunt aruncate deşeuri, precum paharele goale după terminarea cafelei sau a ambalajelor de la mâncare. Microbuzele de aici pleacă la ore fixe. Chiar dacă nu există un program afişat, călătorii care circulă regulat cu aceste curse cunosc orele de plecare.

„Ar fi de mare folos o autogară pentru toate cursele. Să dispună de locuri amenajate pentru toţi călătorii, pentru a nu mai fi nevoiţi să stăm pe străzi cu bagaje până vine un microbuz”, ne-a declarat un bărbat care aştepta pe trotuar, navetist.

Ce se va întâmpla în continuare cu planul pentru o autogară unică?

Ce spune, de cealaltă parte, Primăria? „Noi am avut un proiect integrat Centru Intermodal Autogara Iaşi, a cărei locaţie trebuia să fie in locul bazei CTP din Tudor Vladimirescu. Din păcate, el nu a prins finanţare europeană nerambursabilă pe exerciţiul financiar trecut. Primăria nu a renunţat la proiect, iar in momentul în care vor fi publicate ghidurile de finanţare pentru exerciţiul bugetar actual al Uniunii Europene, vom actualiza documentaţia şi o vom depune spre finanţare nerambursabilă. Primăria a cerut Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului Dezvoltării ca astfel de proiecte sa fie eligibile la finanţare, iar imediat să depunem proiectul pentru finanţare. Valoarea proiectului, estimativ vorbind, se ridica undeva la 20 milioane euro. Actualele garaje din Tudor vor fi relocate, o parte în zona Fortus, iar altă parte la depoul din Dacia, unde deja avem semnat un contract cu BERD”, ne declară Buraga Sebastian, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Aşadar, un nou plan, dar în fapt acelaşi din 2014. Să sperăm că nu ne vom trezi peste alţi opt ani în aceeaşi situaţie... 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.