
Cum am primit rețetă de antibiotic fără niciun simptom sau analiză la un centru de permanență din Iași? Precizările Centrului

Cozile de la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul „Sf. Spiridon” au depășit în 2025 toate recordurile înregistrate până în prezent. Oamenii vin direct la UPU cu orice fel de problemă, chiar dacă nu este foarte grav, „rupând” lanțul recomandat pentru tratarea unei probleme: medic de familie sau centru de permanență înaintea ajungerii la Urgențe.
„Ziarul de Iași” a făcut un experiment: pornind de la o experiență personală, am ajuns într-o zi de duminică, la prânz, la Clinica Hermamed Iași, centru de permanență din apropierea Casei de Cultură a Studenților. Am găsit un cabinet aproape pustiu, personal rece, dispus mai degrabă să admonesteze pacienții, decât să îi ajute, și am plecat cu o rețetă de antibiotice, fără nicio investigație medicală care să recomande acest tratament.
La finalul articolului publicăm și precizările oficialului Centrului, trimise redacției după publicare.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
În momentul de față, la nivelul județului Iași, funcționează 23 de centre de permanență, atât în mediul rural, cât și în urban. Importanța acestora este reluată de fiecare dată, atât de medicii de familie, cât și de specialiștii care lucrează în sistemul de urgență: pot rezolva acele cazuri mai ușoare, pentru care pacienții așteaptă și câte 10 ore pe holuri la UPU. De altfel, „Ziarul de Iași” a scris despre un astfel de caz, cu Centrul de permanență din Ciohorăni, unde lucrează de peste 30 de ani soții Olărașu – Viorel și Olguța. Un centru fără de care oamenii trebuiau să aștepte și până la două ore sosirea unei ambulanțe în cazul unei urgențe. (mai multe detalii aici)
Am ajuns la ora prânzului la Clinica Hermamed Iași. Centrul se află într-o clădire cu două etaje, ușor de recunoscut datorită pancartei cu numele clinicii amplasate pe fațadă. Am intrat la parter, unde, deși recepția era goală, pe partea dreaptă se afla cabinetul centrului de permanență. Odată intrați, reporterii „Ziarul de Iași” au fost întâmpinați de o asistentă cu o atitudine rece, deranjată vizibil de faptul că trebuia să sune medicul pentru veni să efectueze consultația. Medic care nu se afla în cabinet la momentul sosirii noastre.
Medicul a insistat asupra termometrului
Contrar practicii comune, anamneza nu a constat doar în întrebări care vizau starea directă de sănătate a bolnavului, în cazul de față, reporter „Ziarul de Iași”, ci insistau asupra unui detaliu care nu ar fi trebuit să conteze: dacă exista sau nu un termometru la domiciliul pacientului. Doctorița care ne-a întâmpinat nu a avut nevoie să stabilească un diagnostic înainte să își dea seama că cel mai bun tratament este cel cu antibiotice. A fost suficient să audă că este vorba de o durere severă în gât, febră și frisoane. A insistat doar asupra faptului că pacientul nu știa să îi spună ce temperatură a avut cu o seară înainte. Singura procedura medicală efectuată? Ascultarea plămânilor cu stetoscopul.
Prescrierea antibioticului nu a fost precedată de niciun fel de întrebare: între care și potențialele alergii pe care le-ai putea avea la astfel de medicamente. Ulterior, medicul de familie a criticat decizia doctoriței și a sugerat continuarea tratamentului deja început cu antibiotic, până la cele cinci zile, pentru a nu dezvolta complicații, rezistență la antibiotic și cu speranța că o eventuală infecție bacteriană ascunsă poate fi astfel combătută.
„Antibioticele nu sunt eficiente împotriva virozelor”
Am discutat ulterior cu prof.dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, și prof.dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, care mi-au explicat că, în mod normal, un antibiotic ar trebui prescris doar atunci când este absolut necesar, fiind mai degrabă o excepție decât o regulă.
„În general, virozele prezintă modificări diferite față de pneumonii sau alte infecții bacteriene, iar de obicei nu se prescriu antibiotice în astfel de cazuri. Acestea sunt necesare doar atunci când există semne clare care sugerează o pneumonie, o otită sau alte complicații bacteriene. Sigur, există circumstanțe în care administrarea unui antibiotic este justificată, dar, în mod obișnuit, această decizie trebuie luată cu prudență. Abordarea standard în astfel de situații este tratarea simptomatică, deoarece antibioticele nu sunt eficiente împotriva virozelor. Majoritatea infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare din această perioadă sunt de origine virală, fie că este vorba de gripă sau de alte viroze respiratorii”, a precizat prof.dr. Liviu Oprea, președinte al Colegiului Medicilor din România, filiala Iași.
Dr. Florin Roșu: Infecțiile virale nu se tratează cu antibiotic
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, explică faptul că infecțiile virale nu se tratează cu antibiotice, deoarece acestea sunt eficiente doar împotriva infecțiilor bacteriene. Totuși, o infecție virală poate fi complicată de o suprainfecție bacteriană, adică, pe fondul unui sistem imunitar slăbit, poate apărea și o infecție bacteriană. În astfel de cazuri, administrarea unui antibiotic devine necesară, însă acesta este prescris exclusiv pentru tratarea infecției bacteriene.
„Este important ca, atunci când avem simptome asemănătoare unei viroze respiratorii, să mergem la medic pentru un consult de specialitate și, dacă este necesar, pentru investigații suplimentare. De asemenea, dacă starea de sănătate se agravează în timpul evoluției bolii, este esențial să ne prezentăm din nou la medic pentru o reevaluare și un nou set de analize. Acest lucru ajută la identificarea unei posibile suprainfecții bacteriene, caz în care tratamentul poate fi ajustat, incluzând, dacă este necesar, și un antibiotic”, a explicat medicul.
Precizările Centrulului de Permanență HermaMed:
Într-un comunicat remis redacției după apariția articolului, oficialii Centrulului de Permanență HermaMed au prezentat unele explicații privind faptele prezentate în articolul ZDI.
«Ca urmare a informațiilor apărute în articol, Centrul de Permanență HermaMed Center consideră necesar să facă următoarele precizări:
Pacientul menționat în articol s-a prezentat la unitatea noastră în data de 02.02.2025, acuzând simptome specifice unei afecțiuni respiratorii severe. Medicul de gardă l-a consultat în mod complet, respectând toate procedurile medicale și protocoalele în vigoare. În cadrul consultației, medicul a inițiat tot protocolul de diagnosticare de care dispune, în limitele disponibile serviciului medical de permanență, efectuând evaluarea clinică amănunțită și stabilind conduita terapeutică adecvată.
În urma examinării, s-a luat decizia de a iniția un tratament antibiotic adecvat, având în vedere riscul unei suprainfectări bacteriene.
Menționăm că medicul care a consultat pacientul este medic primar cu o experiență de peste 40 de ani în domeniul medical, având o vastă expertiză în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii. În fiecare gardă, acesta evaluează și tratează constant pacienți cu patologii similare, luând decizii terapeutice bazate pe experiență clinică solidă și pe protocoalele medicale actuale.
Fiecare pacient care ajunge la Centrul de Permanență HermaMed Center beneficiază de o consultație detaliată și de îngrijiri medicale corespunzătoare. Medicii noștri acționează cu responsabilitate, profesionalism și empatie, având ca principal obiectiv sănătatea pacienților. În cazul în care se impune un consult de specialitate suplimentar sau investigații mai ample, pacientului i se oferă recomandările necesare pentru a merge mai departe în traseul său medical.
Înțelegem preocuparea legată de supraaglomerarea unităților de primiri urgențe, și dorim să subliniem că, în cadrul centrului nostru, primim frecvent pacienți redirecționați de la unitatea de primiri urgențe (UPU), tocmai pentru a contribui la decongestionarea acesteia și pentru a veni în sprijinul pacienților care au nevoie de asistență medicală în regim de permanență. Astfel, activitatea noastră este complementară sistemului de urgență și ajută la gestionarea eficientă a cazurilor care nu necesită intervenție medicală de specialitate într-un spital , însă este esențial ca pacienții să fie corect informați cu privire la rolul și atribuțiile centrelor de permanență. Acestea au ca scop principal gestionarea urgențelor minore, de cod alb si albastru oferind acces rapid la îngrijiri medicale în afara orelor de program ale cabinetelor de medicină de familie.
Considerăm că o informare corectă și echilibrată presupune includerea tuturor părților implicate, astfel încât cititorii să poată avea o imagine clară și corectă asupra situației prezentate.
Reiterăm angajamentul nostru de a oferi servicii medicale de înaltă calitate și de a asigura îngrijirea corespunzătoare fiecărui pacient care ne solicită ajutorul.
Centrul de Permanență HermaMed Center»
Publicitate și alte recomandări video