REPORTAJ: Cum se aplică în judeţ Ordonanţa Militară? Sute de ieşeni au simţit pe pielea lor

vineri, 27 martie 2020, 02:50
3 MIN

Atenţie mare, ieşeni: oamenii legii au dat în judeţ, în numai 24 de ore, amenzi de un milion de lei. Cele mai multe le-au primit cei care umblă nejustificat sau fără documente la ei. Multe sancţiuni au fost date şi în mediul rural, unde Poliţia descinde masiv în satul în care sunt sesizări. Un astfel de raid, în comunitatea de romi din Zmău – Lungani, a fost surprins şi de reporterul nostru. Ce am putut vedea aici te îngrozeşte de-a binelea.

 

Este jale în multe sate din judeţ: numeroşi oamenii pur şi simplu nu vor să înţeleagă să stea în case pentru a contribui la restrângerea răspândirii virusului. Într-o zi, poliţiştii şi jandarmii ieşeni au dat sute de amenzi pentru cei care umblă în mod ilegal. De altfel, ieri, la Zanea, poliţiştii şi jandarmii au mers cu toată dotarea, deoarece aici s-a semnalat faptul că oamenii stau mai mult în drum decât în case. Jurnaliştii „Ziarului de Iaşi“ au mers şi ei acolo.

Ce am văzut te face să îţi pui mâinile în cap. În cifre, în numai o singură zi, de pe 25 martie ora 8 dimineaţa şi până pe 26, la 8 dimineaţa, poliţiştii şi jandarmii ieşeni au dat 417 sancţiuni, amenzi în valoare de un milion de lei: adică o valoare medie a amenzii de circa 2.400 lei. Numărul celor amendaţi putea fi mai mare dacă poliţiştii opreau toate maşinile de pe străzi. De altfel, poliţia a instituit patrule la 9 dintre ieşirile din Iaşi, însă nu fac faţă să oprească toate autoturismele care circulă. „Avem mai multe schimburi, acţionăm atât la ieşirile din Iaşi, cât şi în interiorul municipiului. Mai sunt şi patrulele de la secţiile de poliţie“, ne-a spus Gheorghiţă Ciobanu, comisar-şef în cadrul Biroului Rutier. Miercuri la orele prânzului, poliţiştii au fost sesizaţi că în localitatea Zmău, din Lungani, unde populaţia e majoritar romă, oamenii nu stau deloc izolaţI în case. În jurul orei 16, aici s-au deplasat mai multe forţe alcătuite din poliţişti şi jandarmi cu portavoce şi au început să circule prin sat. De cum au intrat, am observat circa zece copii ce jucau fotbal plus trei autoturisme şI mai mulţi tineri care ascultau manele. Iar căruţele şi oamenii circulau pe drumuri în voie, ba chiar şi un porc zburda liber pe un drum prăfuit. Poliţiştii şi jandarmii au luat mai întâi la întrebări doi tineri care şi-au lăsat maşina fix în intersecţie, blocând drumul. Unul dintre ei era băut, fiind luat pe sus şI dus la secţia rurală. Alţi trei tineri se plimbau pe o altă stradă, fiind întorşI din drum, spre casele lor. Un altul, băut bine, ne-a strigat de la depărtare: „Dacă vreţi să ne omorâţi, măcar să nu stăm în casă“, apoi a intrat rapid în casă. Uimirea poliţiştilor a fost atunci când au observat un microbuz oprit pe marginea drumului. Din acesta tot ieşeau oameni.

Fiecare dintre ei a fost verificat la documente, câţiva dintre ei fiind sancţionaţi. Şoferul a spus că şi-a luat vecinii din Târgu Frumos, de pe drum. „Eram prin zonă şi i-am văzut cum făceau din mână. I-am luat cu mine“, a spus şoferul microbuzului, râzând. Acesta nu a scăpat de amendă, nefiind crezut de poliţişti. De altfel, în trei ore cât a durat acţiunea, oamenii legii au dat multe amenzi. „În comuna Lungani, în urma neregulilor constatate, în intervalul orar 16 – 19, poliţiştii au aplicat 38 de sancţiuni, în valoare de 64.550 lei, pentru nerespectarea ordonanţelor militare“, a precizat Ioana Bîlea, din cadrul IPJ Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii