Reportaj de la protestele din Piața Unirii: cine sunt ieșenii de aici? „Îmi este frică. Regimul se poate schimba”

sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 05:16
5 MIN

Pentru a patra zi consecutiv, sute de ieșeni s-au adunat în Piața Unirii pentru a protesta și a-și exprima nemulțumirea față de situația politică actuală, scandând „libertate”. Manifestanții sunt îngrijorați de intențiile unuia dintre candidații la funcția de președinte, pe care îl consideră o amenințare pentru drepturile și libertățile lor fundamentale.

Servilia Oancea, o profesoară de biofizică, li s-a alăturat tinerilor

Printre zecile de mesaje afișate de protestatari, precum „mai bine în stradă decât în dictatură”, „fără democrație nu există viitor” și „fără fascism în parlament”, Servilia Oancea, o profesoară de biofizică, li s-a alăturat tinerilor participanți la protest. Ea a povestit că acum 35 de ani a votat pentru domnul Ion Rațiu, pe care l-a considerat singurul om democrat din România capabil să devină președinte. Ion Rațiu spunea că, dacă românii doreau să se orienteze spre est, trebuia să-l voteze pe Ion Iliescu, iar dacă își doreau un viitor mai apropiat de vest, trebuia să-l aleagă pe el. În final, poporul român l-a ales pe Ion Iliescu.

„Domnule, acest om ori nu înțelege ce spune, ori are niște idei complet greșite, ori este cineva care a fost pus să rostească niște aberații, din perspectiva unui fizician. Îmi este frică pentru că, în România, regimul se poate schimba. Este posibil, și chiar probabil, având în vedere că, dacă atunci au votat pentru Iliescu, acum ar putea vota pentru Georgescu. La 5 ani, comisarii sovietici ne-au dat afară dintr-o parte din casă și nu aveam voie să ieșim pe poarta principală, ci doar pe poarta din spate. Spuneau că mă vor împușca. Eram patru copii, dar nu ne-au dat afară din toată casa, doar dintr-o parte din ea. Tatăl meu, care era preot, a fost închis timp de 7 ani, iar noi, frații mei și cu mine, am fost dați afară din școală. În 1998, am fost la o conferință de biofizică, iar după aceea am avut ocazia să vizitez piramidele. Am o poză cu mine lângă o cămilă acolo”, a explicat Servilia Oancea.

Ioana subliniază că scopul protestului este să arătăm că, uniți, putem apăra această democrație fragilă

Ioana, o tânără de 27 de ani, se află pentru a doua oară la protest, susținând că a venit singură, fără a fi influențată de vreun partid politic. Ea afirmă că a participat dintr-un simț civic, pentru că crede că, împreună, putem proteja democrația. Ioana subliniază că scopul protestului este să arătăm că, uniți, putem apăra această democrație fragilă, nu să fim împotriva celor care gândesc diferit. Deși au apărut speculații că protestele ar fi dominate de persoane cu îmbrăcăminte feminină sau că ar fi un eveniment dedicat comunității LGBT, Ioana consideră că, din păcate, încă trăim într-o societate homofobă. Ea subliniază că avem mult de învățat în ceea ce privește respectul reciproc și acceptarea egalității între oameni.

„Este foarte trist și, chiar dacă oamenii ar veni îmbrăcați în rochii și pe tocuri, nu ar trebui să fie nicio problemă. Pentru că toți suntem egali și toți venim aici cu același scop, să fim bine împreună. Cred că este important să avem un cuvânt de spus, pentru că democrația este esențială, iar viitorul nostru trebuie să fie unul în care toți să avem șanse egale. Scandăm împotriva declarațiilor periculoase ale candidatului Călin Georgescu, care sunt extremiste, misogine și homofobe. Aceste declarații ne creează frică și ne fac să ne simțim neputincioși, având în vedere contextul actual. Totuși, am și speranța că, împreună, putem face ceva pentru a ne asigura că lucrurile vor fi mai bine și că vom lupta împotriva dictaturii. Ne opunem extremismului, fascismului și regionalismului, având în vedere declarațiile sale. Mi-e frică de dictatură, mi-e frică să nu pierdem libertatea și drepturile pentru care încă luptăm și care sunt esențiale pentru noi”, precizat Ioana.

Decizia luată de Curtea Constituțională de a renumăra voturile peste noapte a fost „picătura care a umplut paharul”

Bogdan, în vârstă de 31 de ani și cu studii în științe politice, spune că decizia luată de Curtea Constituțională de a renumăra voturile peste noapte a fost „picătura care a umplut paharul”. El consideră că aceasta a fost un moment decisiv pentru el. De asemenea, Bogdan remarcă faptul că, fix în aceeași zi, acum 7 ani, era tot aici, în același loc, protestând, însă pentru un alt motiv, legat de Dragnea și PSD.

„În legătură cu candidatul pentru care protestăm, sunt de acord cu opinia generală, îl consider o amenințare pentru viitorul României și pentru siguranța noastră. Cred că mulți l-au votat fără a fi pe deplin informați și, deși nu vreau să intru în teorii ale conspirației, este clar că votul a fost dat în necunoștință de cauză. Totuși, la finalul zilei, acest vot este un mesaj clar de avertisment, oamenii s-au săturat și cred că este timpul pentru o schimbare. Din păcate, nu consider că au ales persoana potrivită, din perspectiva noastră, dar trebuie să respectăm alegerea lor, pentru că, până la urmă, votul este un drept al lor”, a explicat Bogdan.

Bogdan spune că nu are frică de scenariile precum ieșirea din UE sau NATO, deoarece acestea nu sunt procese care se pot întâmpla de pe o zi pe alta. Este nevoie de un referendum, de o majoritate și de discuții cu instituțiile respective, astfel că nu crede că România va ieși din Uniunea Europeană sau din NATO. În schimb, consideră că alegerile din această duminică, cele parlamentare, sunt mult mai importante. Bogdan crede că efectele imediate pe care le va resimți România vor fi economice și de imagine la nivel internațional. În opinia sa, România nu își permite să aibă o imagine negativă pe plan internațional, iar având în vedere că suntem deja într-o perioadă de declin economic, un astfel de candidat nu ar face decât să adâncească această situație.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii