Reportaj din cele mai năpăstuite școli din județ, cu trei zile înainte de festivitatea de deschidere. Aici a murit un copil căzut în latrină

vineri, 06 septembrie 2024, 03:33
6 MIN
 Reportaj din cele mai năpăstuite școli din județ, cu trei zile înainte de festivitatea de deschidere. Aici a murit un copil căzut în latrină

La 50 de kilometri de municipiul Iași, în comuna Brăești, pregătirile pentru începerea noului an școlar sunt în toi. Sălile de clasă au fost văruite, mobilierul a fost curățat și urmează să fie așezat pe poziții, iar panourile și picturile copiilor vor fi puse la locul lor zilele acestea. Rămâne, însă, valabilă vechea problemă din mediul rural: toaleta din curte. Din trei unități de învățământ ale comunei Brăești, la care s-au prezentat reporterii „Ziarul de Iași”, doar una va avea toaletă în interior. Și aici, începând cu octombrie.

În comuna Brăești învață 316 preșcolari și școlari, din cinci sate: Brăești, Cristești, Buda. Albești și Rediu. Începând cu anul școlar trecut, copiii din satele Albești și Rediu au fost relocați la Școala Profesională din Brăiești, care din această toamnă se va numi Școala Gimnazială Brăești. Aceasta este și singura unitate de învățământ din comună care va avea grup sanitar în interior, începând cu luna octombrie, când ar urma să fie finalizate lucrările. Mai exista toaletă în interior la Albești, însă, după cum am menționat, elevii au fost relocați. La Cristești și la Buda, copiii încă mai folosesc toaleta din spatele școlii, cu WC turcesc.

Toaleta, încă o problemă pentru școlile din mediul rural

 

De satul Buda din comuna Brăești ați mai auzit în urmă cu aproximativ 5 ani, când un copil de doar 3 ani, care nu era încă la grădiniță, și-a însoțit frații mai mari la școală și a căzut în fosa septică. Copilul a decedat, întrucât a fost găsit mult prea târziu și nu a mai putut fi salvat.

Miercuri, 4 septembrie, ne-am oprit și la Școala Primară din Buda. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) din Iași a transmis o listă cu 15 unități de învățământ din județ care încă mai au toalete neconforme, în exterior. Brăești figurează cu un singur corp de clădire în această situație, așa că ne-am oprit la fiecare școală din comună pentru a-l identifica. Însă, am descoperit 3 școli cu baie afară, dintre care una are 2 corpuri de clădire în aceeași curte și doar într-unul dintre acestea urmează să fie finalizat grupul sanitar în interior până în luna octombrie.

La școala din Buda ne-a întâmpinat un cadru didactic, care ne-a explicat că în unitate mai studiază doar 23 de elevi, clasele 0-IV, în două săli, simultan, și 15 preșcolari într-o grupă mixtă. Potrivit directorului școlii, Cătălin Bența, micuții ar urma să fie relocați în anul școlar 2025-2026, la noua școală din satul Cristești, care este în acest moment în construcție.

Pesemne că oficialitățile au considerat că vreme de 5-6 ani, după accidentul din 2019, copiii din Buda pot utiliza în continuare toaleta din exterior, până vor fi mutați la o altă structură din comună.

 

Același WC turcesc de odinioară

 

De la poarta școlii din Buda, aleea te conduce către intrarea în școală, prevăzută, pe lângă scări, și cu o rampă. Din holul pictat cu desene de un cadru didactic, ajungi în trei săli  două pentru clasele 0-IV și una pentru grădiniță. Când reporterii „Ziarul de Iași” au ajuns la școală, sălile erau încă în proces de pregătire pentru noul an școlar. Într-o încăpere încă văruiau, iar în celelalte urmau să fie așezate la loc băncile, scaunele, panourile cu planșe și alte materiale didactice.

La toaleta din curte ajungi doar pe la ușa principală, după ce treci de colțul clădirii și depășești camera centralei. În partea stângă este baia fetelor, iar în partea dreaptă a băieților, acestea fiind separate de toaleta cadrelor didactice. În spatele ușilor de tablă erau băi curate, dar nepotrivite pentru timpurile actuale. Ușile gri ascundeau WC-uri turcești, o chiuvetă și un robinet. În plus, în anotimpul rece, acestea nu beneficiază de încălzire.

Au fost, însă, făcute îmbunătățiri la fosa septică, locul cu pricina, unde a avut loc regretatul incident din anul 2019. Capacul fosei a fost betonat, iar perimetrul din spatele grupului sanitar a fost delimitat de un gard de plasă. Acum, locul nu pare că ar fi cunoscut acea tragedie, însă conducerea școlii, cadrele didactice și sătenii rememorează cu tristețe evenimentul.

Fosa septică în care a murit copilașul de 3 ani în 2019

  • Tragedie: un copil a murit în fosa şcolii, „asigurată” cu un buştean!

 

O nouă școlară este construită în Cristești

 

Un al doilea grup sanitar în exterior l-am găsit la Școala Gimnazială din Cristești, comuna Brăești. Este o școală modulară care, începând cu anul școlar 2025-2026, ar trebui să fie mutată într-o nouă clădire, chiar alături, unde în acest moment este șantier. Noua școală va avea toaletă în interior și îi va adăposti atât pe copiii din Cristești, cât și pe cei din Buda. Până anul viitor, însă, baia rămâne afară, la 200-300 de metri de clădirea școlii.

Când reporterii „Ziarul de Iași” au ajuns la unitatea de învățământ, au găsit cadrele didactice și femeia de serviciu amenajând școala atât în interior, cât și pe exterior. Scările de la intrare erau proaspăt reparate, iar obiectele din sălile de clasă urmau să fie reașezate la locul lor, după ce toată clădirea a fost văruită pe interior.

„La Cristești este un șantier început în vară. Lucrările decurg destul de bine. Se construiește o școală nouă, pentru că am cam rămas în urmă la aspectul legat de spații de învățământ. Populația școlară nu a crescut, dar am rămas în urmă cu spațiile, cu dotările. La nivel de Consiliu Local a fost obținută o finanțare și este construită noua școală de la Cristești. Nu vom învățat la Cristești în condiții de șantier, pentru că terenul e delimitat, și-au asigurat perimetrul”, a menționat directorului școlii, Cătălin Bența.

  • Filmul unei tragedii. Copilul a murit în fosa septică, iar trei ore nu l-a căutat nimeni

 

Noi speranțe pentru condiții mai bune

 

Școala Gimnazială din Brăești, cea de care aparțin cele menționate până acum, este formată din două corpuri, A și B, dintre care unul este tip școală modulară. Momentan, toaleta este afară, în capătul curții, însă este aproape finalizată baia din interiorul corpului B. Urmează să fie montate ușile și obiectele sanitare. Directorul unității de învățământ a aproximat că în luna octombrie acest grup sanitar ar urma să fie dat în folosință.

Căbănuța albă, proaspăt vopsită, din capătul curții adăpostește toaletele școlii, în spatele ușilor albe, de lemn, cu zăvor, respectând tiparul de la celelalte unități: WC turcesc. În simplitatea lor, toaletele erau curate și proaspăt văruite. Dacă în alte unități de învățământ toaletele sunt moderne și asortate, cu oglinzi mari și multe cabine, se pare că la unele școli din mediul rural ar fi un lux existența unui vas de toaletă sau chiar a unui rezervor de WC.

„În vară a fost demarat și în proporții de 95% este finalizată amenajarea unui grup sanitar în interior. Eram deficitari la aspectul acesta. Am fi printre ultimele școli din județ care nu au grup sanitar în interior”, a precizat directorul.

 

În ceea ce privește mobilierul din sălile de clasă, Cătălin Bența a explicat că școala va primi mobilier și materiale didactice prin intermediul unui proiect PNRR, în a doua jumătate a lunii octombrie. În plus, școala este și în a doua rundă a Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, fiind prevăzute trei săli de clasă care urmează să fie dotate. Astfel, ar fi rezolvat necesarul de mobilier de la Școala Gimnazială Brăești. La Cristești, proiectul de școală nouă prevede dotarea cu cele necesare unei școli.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii