Iașul, cel mai periculos județ pentru șoferi. Suntem campionii accidentelor
În 2019 aveau loc putin peste 31.000 de accidente rutiere cauzatoare de vatamari corporale. Ce (...)
citeste totduminica, 29.05.2022
83 de copii şi familiile lor vor ţine minte mulţi ani de aici înainte ziua de ieri. Moşul cel bun a ajuns la copilaşii din Cioca Boca, care l-au aşteptat cu emoţie şi nerăbdare, iar darurile au putut ajunge în siguranţă datorită celor două maşini mari puse la dispoziţie de omul de afaceri Viorel Blăjuţ. Chiar dacă educatoarea şi învăţătoarele i-au anunţat pe copilaşi să vină începând cu ora 11, pe clase, cu un decalaj de 15-20 de minute între ele pentru a evita aglomeraţia, prichindeii, morţi de curiozitate şi nerăbdare încă de când au deschis ochii ieri-dimineaţă, au venit să întrebe de daruri încă de pe la ora 9.30. Iar Moş Crăciun - datorită generozităţii celor peste 100 de donatori, companii, persoane publice, dar şi simpli ieşeni - a reuşit să îi îmbrace pe toţi din cap până în picioare, având în pachete, fiecare, de la şoseţele, maiou, chiloţei, până la geci de iarnă, ghetuţe îmblănite din piele, adidaşi pentru sport, mai multe bluziţe de schimb, pantalonaşi sau trening complet, dar şi articole de igienă sau rechizite, toate noi-nouţe şi de calitate. Toţi au recunoscut că o aşa bucurie nu a mai fost niciodată în sat.
VIDEO: Un copil extrem de emoționat de întâlnirea cu ursulețul de pluș
Emoţia Crăciunului s-a simţit cu adevărat la Cioca Boca în cursul zilei de ieri, când toţi cei 83 de copilaşi din clasele 0-IV şi de la grădiniţă au primit daruri de la Moş Crăciun, mai darnic ca niciodată datorită generozităţii ieşenilor, dar şi a unor persoane care au donat, în contul deschis de către şcoală, din ţară şi din străinătate. Micuţii au început să întrebe de cadouri, după cum au povestit învăţătoarele, încă de alaltăieri, iar de dimineaţă, câţiva nu au mai avut răbdare până la ora anunţată şi au venit la şcoală să vadă dacă a ajuns Moşul.
Uliţa şcolii a devenit neîncăpătoare
Pe rând, copilaşii însoţiţi de către părinţi au umplut uliţa şcolii. Învăţătoarele i-au chemat la ore diferite, în funcţie de fiecare clasă, pentru a nu se aglomera şi pentru ca fiecare să poată păstra distanţa fizică, dar tot s-au găsit unul sau doi elevi mai nerăbdători, care au aşteptat însă cuminţi afară să le vină rândul. În drumul lor spre clasă, mai întâi şi-au primit ursuleţii de pluş, care, cel puţin pentru cei de grădiniţă, a avut grijă să le alunge lacrimile aduse de despărţirea de părinţi la intrarea în şcoală. Treptat, lacrimile le-au fost înlocuite de zâmbete sau priviri uimite atunci când au primit ghetuţele, sacii cu hăinuţe, dar mai ales sacoşa consistentă de rafie plină ochi cu fructe şi dulciuri.
Copiilor de la clasa pregătitoare nu le venea să creadă cât de moi şi pufoase sunt jucăriile de pluş. Le duceau la faţă, le mângâiau şi apoi le strângeau în braţe, de parcă micuţele animăluţe din material textil le-au devenit cei mai apropiaţi prieteni, iar bucuria li se putea citi în ochi, chiar dacă zâmbetul le era ascuns de măştile de protecţie.
Donatorii acestei campanii au reuşit să le facă un Crăciun acestor copii cum poate, cel puţin pentru marea majoritate, nu au avut niciodată. Datorită donaţiilor şi generozităţii unor oameni care poate au la rândul lor probleme am reuşit împreună să le oferim un strop de speranţă şi bucurie unor copii pentru care Crăciunul, de obicei, nu este decât o zi ca oricare alta.
Daruri au primit şi cele trei familii
În cursul zilei de ieri am ajuns cu daruri mai consistente şi la cele trei familii ale căror poveşti le-aţi aflat în paginile Ziarului de Iaşi. Aceste familii, pe lângă pachetele donate de către ieşeni la sediul redacţiei şi pachetele cu alimente special donate pentru ei, au primit şi articole achiziţionate din fondurile oferite de o parte din donatorii campaniei, totodată fiecare familie primind câte un aragaz nou cu butelie. Menţionăm că sumele de bani donate special pentru aceste familii au ajuns în numerar la persoanele în numele cărora li s-au donat sumele.
La familia Smău, Matei, mezinul, nu se mai dădea jos de pe bicicleta pe care un ieşean a donat-o la redacţie, iar Alexandra, fata cea mare care le-a devenit sprijin fraţilor mai mici după ce mama a plecat de acasă, îşi stăpânea cu greu lacrimile când a văzut telefonul nou, donat special pentru ea, pentru a-şi putea continua studiile online. Îţi vine cu greu să crezi că, vreme de câteva luni, fata din clasa a X-a, micuţă şi firavă, a ţinut o casă întreagă cât tatăl lor era plecat să muncească prin sat.
Copiii familiei Bujor săreau de pe un picior pe celălalt şi îşi doreau să care fiecare pachet, chiar dacă unele erau de două ori cât ei, şi abia le puteau urni. „Să vă dea Dumnezeu sănătate, la toţi, că ne-aţi ajutat”, au transmis părinţii, emoţionaţi până la lacrimi, care nu mai ştiau ce să mai zică sau cum să mai mulţumească. Acasă la Maria şi Andreea Ciudai l-am găsit şi pe tată de această dată, bărbatul fiind la muncă prima dată când i-am vizitat. Era însă îngrijorat că, în urma articolului Ziarului de Iaşi în care îi prezentam povestea, asistenţi sociali l-au vizitat şi, spune acesta, ar vrea să îi ia copiii de lângă ei. L-am liniştit cu greu pe tatăl care îşi iubeşte copiii ca pe ochii din cap. Cele două fete şi doi băieţi sunt îngrijiţi de bunici şi tată, cu toţii având grijă să nu le lipsească nimic, atât cât le permite situaţia financiară. În plus, după cum spun învăţătoarele, copiii merg mereu la şcoală, învaţă şi îşi fac temele.
Cum au fost împărţite cadourile
Darurile, dezinfectate complet de la sediul redacţiei cu lămpi UV, au fost împărţite pe rând, pe clase, în sală păstrându-se limita de 20 de persoane în acelaşi timp. După ce fiecare elev şi-a primit darurile, distribuite nominal, în funcţie de măsurătorile oferite de învăţătoare şi educatoare, fiecare copil a fost ajutat să îşi ducă darurile până afară, unde erau aşteptaţi de către părinţi. Apoi le luau locul elevii din următoarea clasă. Menţionăm faptul că fiecărui elev i s-au oferit măşti de protecţie, pe care le-au purtat pe toată durata şederii în sala de clasă, timp care nu a depăşit 15-20 de minute. La final, am putut pleca abia după ce copiii ne-au pus să le promitem că ne vom întoarce în sat la ei. Cu siguranţă ne vom întoarce. Ieri, la Cioca Boca a fost cu adevărat sărbătoare în sat: vor avea cu toţii un Crăciun mai fericit.
Ce a primit fiecare copil
Fiecare dintre cadourile micuţilor este personalizat, ajutoarele lui Moş Crăciun lucrând cu învăţătoarele şi educatoarele. Astfel, am avut la dispoziţie lista cu măsurătorile fiecărui copil, de la mărimea la picior şi până la cea pentru articolele de îmbrăcăminte. De asemenea, toate rechizitele elevilor vor fi distribuite de către fiecare cadru didactic în parte, pe clase, în funcţie de nevoi (caiete tip 1, tip 2 ) sau alte rechizite necesare per clasă.
Lista completă cu daruri:
Articole pentru şcoală
În contul şcolii au fost lăsaţi şi 2.000 de lei, bani pe care şcoala îi va utiliza pentru alte cheltuieli necesare acesteia. În cadrul campaniei, din donaţii, au fost achiziţionate:
Pachete familii
Pentru familii au fost achiziţionate aceleaşi produse, cu menţiunea că familia Smău este singura cu curent electric, deci a primit câteva lucruri suplimentare. De asemenea, în funcţie de dorinţa donatorilor, familiile vor primi şi bani donaţi în plic. Totodată, bunurile donate de ieşeni la sediul redacţiei au ajuns şi ele la familii.
Un emoționant reportaj foto, în care puteți vedea filmul complet de la Cioca Boca, de la descărcarea darurilor până la explozia de bucurie de pe fața copiilor puteți vedea AICI.
Lista onorabilă a donatorilor
FOTO: Dan LUCA
Cuvinte cheie: + campanie, Craciun, Cioca Boca, Ziarul de Iasi, donatii
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Doliu în sportul românesc, a murit o legendă a fotbalului, Virgil Dridea
Zelenski: Rusia trebuie declarată un stat terorist. După Ucraina, cine va urma?
VIDEO: Ied de capră neagră, filmat în timp ce este alăptat de mama sa, în Parcul Natural Bucegi
VIDEO: Pod inaugurat la Mihăești cu preoți și copii de grădiniță
Iașul, cel mai periculos județ pentru șoferi. Suntem campionii accidentelor
Cine-l ridică pe ”bizon”? De două zile și-a parcat așa mașina în centrul Iașului
Schimbări în programul Romanian Fashion Week Iași din cauza ploii
VIDEO: Real Madrid, regina Europei pentru a 14-a oară: 1-0 vs Liverpool, în finala Champions League
FOTO: Trasee pregătite de studenții de la Geografie și fanii Codrii Iașilor în pădurea Bârnova
VIDEO: Ieșenii înfruntă ploaia pentru a vedea creațiile designerilor români la Fashion Week
VIDEO: Inna, huiduită la Satu Mare, după ce a salutat publicul în maghiară
VIDEO: Două mașini au luat foc după ce s-au izbit una în alta la semafor
Turiștii au început să meargă la plajă. Înotul, interzis în Marea Neagră
VIDEO: Polițiști obligați să pedaleze o barcă de agrement pentru prinderea unui infractor
Oamenii lui Kadîrov răpesc bărbați pe care-i forțează să lupte „voluntar” în Ucraina
Biden, avertizat că trece „linia roșie” dacă dă Ucrainei lansatoare multiple de rachete
Evaluare națională mincinoasă: 9,8 - media din gimnaziu, nota 4 la examen. Cîmpeanu vrea schimbare
O badantă română din Italia a încercat să salveze viața bătrânei, dar a omorât-o
VIDEO: Prima reacție a Irinei Begu după ce a ajuns în optimi la Roland Garros
Tematica și bibliografia pentru concursul de admitere la UMF Iași, valabile pentru anul 2023
Rușii din Herson au închis „granița” cu Ucraina și au anunțat trecerea la ora Moscovei
VIDEO: Incendiu devastator la un ghetou al romilor din Cluj-Napoca. Colibele au fost făcute scrum
GALERIE VIDEO/FOTO Prezentări de modă fascinante la Romanian Fashion Week Iași
Biserica Ortodoxă Ucraineană, până acum subordonată Patriarhiei Ruse, anunţă desprinderea de aceasta
VIDEO: Este sau nu voie să circuli pe linia de tramvai ”ca să nu fie blocaje”?
VIDEO: Rusia folosește în Donbas aruncătoare grele de flăcări: soldații, arși de vii în tranșee
FOTO ”Minune” mare în Podu Roș. Au fost marcate benzile de circulație din intersecție
VIDEO: Momente inedite la absolvirea liceului: coronițe, baloane, vals
O româncă arbitru îi "zăpăcește" pe francezi cu frumusețea ei
VIDEO: Un copil a luat premiul de 120.000 de euro de la "Românii au talent"
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!
Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Concurenţă acerbă la ultima sesiune de testări pentru admiterea în clasa a V-a la liceele ieșene
Două propuneri pentru noul sediu al Primăriei. O clădire fără colțuri
ZdI TV - Gabriel Mardarasevici: Cât timp şi cât de mult se va mai câştiga în industria IT
„Iașul a fost umilit!“ „Suspiciuni mari legate de modul în care au fost repartizați banii ieșenilor“
Azi se deschid bazele de agrement de la Ciric, Ştrand şi Plaja Nicolina
În centrul Iaşului, un hoţ i-a furat maşina în timp ce vorbea cu un prieten
Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990
Nicolae GRECUC-aşa-i în tenis!Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial. |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)* |
pr. Constantin STURZUCinematografie, mit şi ideologie |
Aurelian-Petruș PLOPEANU„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă |
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.