Unchiul lui Chirica scapă de amendă, după ce a distrus o banca în parc. Şefii Poliţiei Locale au refuzat să trimită înregistrăile video
“Unchiul Vasile” a semnat procesul verbal de contraventie fara sa faca alte mentiuni, da (...)
citeste totmarti, 05.07.2022
Vaccinarea cu doza patru a început timid în cabinetele medicilor de familie din Iaşi. După o perioadă în care numărul cazurilor de COVID-19 este în scădere, iar discuţiile despre vaccin s-au mai estompat odată cu eliminarea măsurilor de protecţie, cei mai mulţi oameni spun că nu mai văd necesitatea acestei doze. În dimineaţa zilei de joi, pe holurile cabinetelor de medicina familiei din zona Moara de Foc erau zeci de oameni care aşteptau să intre la consultaţii. Doar o mică parte dintre aceştia erau veniţi să se vaccineze, după ce s-au programat cu câteva zile înainte. „De la începutul săptămânii am vaccinat cam 18 oameni, unii spun că pleacă în străinătate, alţii sunt vârstnici şi se gândesc că au nevoie. Azi (n.r. - joi) am vaccinat deja 5 oameni, încă unul urmează să vină după-amiază”, spune una dintre asistente. Oamenii nu mai găsesc, aşadar, argumente pro vaccinare. Le au însă medicii.
Printre persoanele care aşteptau pe holurile cabinetelor după administrarea dozei era şi fostul şef al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, medicul Dana Scumpu. „M-am vaccinat pentru că trebuie. Din păcate, nu înţeleg de ce 50% din populaţia României nu vrea să se vaccineze; cred că este o problemă de educaţie. Lipseşte educaţia primară, oamenii nu ştiu să asculte, nu înţeleg autoritatea, ştiu să execute, dar nu încearcă să şi înţeleagă. Caută să îşi explice singuri anumite chestiuni, şi asta cred că ţine de educaţie”, a precizat dr. Dana Scumpu.
O altă teamă pe care o au oamenii care evită să se vaccineze este cea de efecte adverse, însă nu cele care apar imediat după administrare, ci cele care ar putea să apară pe termen lung. „Îmi spunea şi mie o prietenă că nu îşi face vaccinul pentru că aşteaptă să vadă care sunt efectele adverse pe termen lung. I-am zis că până atunci nici măcar nu vom trăi, vom fi «oale şi ulcele». Datele ştiinţifice infirmă acest riscuri, astfel că aş sfătui categoric pe toată lumea să se vaccineze”, a mai completat medicul ieşean.
Un bărbat de aproximativ 40 de ani s-a vaccinat pentru că urmează să plece în străinătate, şi are nevoie de adeverinţa care arată că s-a imunizat. În timp ce aşteaptă primirea documentului, asistenta îl întreabă de ce nu a venit şi soţia sa să se vaccineze împreună cu el. „Eu chiar am nevoie ca să plec din ţară, de asta am venit. Dacă ea nu vrea. De acum ce să facem: divorţăm?”, spune bărbatul, glumind.
Înaintea sa, au mai fost două persoane, soţ şi soţie, care, deşi nu se află pe lista medicilor de la cabinetele respective, au venit să se vaccineze aici. „Vrem să mergem la fata noastră, în Germania, şi de asta ne-am vaccinat. Ne simţim mai siguri aşa”, a spus Ilie Hrubaru.
O femeie care aşteaptă să intre la o consultaţie este mirată că au reînceput discuţiile despre vaccinarea anti-COVID. „Dar ce doză se mai face acum?”, întreabă femeia, nedumerită. Aceasta spune că a făcut primele două doze, însă s-a oprit pentru că între timp s-a infectat cu SARS-CoV-2 şi a simţit că vaccinul nu a ajutat-o în niciun fel. „Deşi, recunosc, am avut o formă uşoară, dar acum parcă nu ştiu ce să mai cred. Fata mea e în străinătate, a făcut trei doze şi s-a îmbolnăvit, are acum un fibrom. Eu cred că e de la vaccin, dar cine ştie? Nu prea putem fi siguri de nimic, îi las pe cei mai tineri să se vaccineze, eu am deja atâtea boli”, spune femeia de aproximativ 50-60 de ani.
Medicii de familie spun că se aşteaptă ca, în perioada următoare, ritmul de vaccinare să fie mai crescut, măcar în rândul persoanelor vârstnice sau cu boli cronice, care sunt mai expuse în faţa virusului. „Este binevenită această administrare a dozei patru, mai ales pentru cei care au o imunitate mai precară, au o patologie cronică. A ne întări imunitatea faţă de acest virus ne protejează de posibilitatea de a face forme grave, care pot duce chiar la deces. În acest moment, adresabilitatea persoanelor expuse anterior este destul de limitată, există o tendinţă de a mai aştepta «să vedem ce se întâmplă»”, a explicat dr. Anca Deleanu, medic de familie ieşean şi preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, filiala Iaşi.
De asemenea, medicul atrage atenţia că persoanele care au făcut doar primele două doze de vaccin şi nu au făcut şi doza „booster”, cea de-a treia, nu sunt protejate în faţa virusului. „Aceste persoane care au făcut primele două doze, însă nu o vor şi pe a treia, au un mare risc, pentru că doar o vaccinare primară nu reuşeşte să stimuleze celulele cu memorie care să asigure o acoperire în timp şi o protecţie mult mai bună”, a completat dr. Anca Deleanu.
În judeţul Iaşi sunt 174 de medici de familie care pot administra vaccinurile anti-COVID, însă este nevoie de o programare telefonică înainte de a ne prezenta la cabinet.
Cuvinte cheie: + reportaj, doza patru, holurile cabinetelor
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Incendiu la Războieni. Un bărbat rănit în timp ce își salva animalele
FOTO Iată de ce Clujul este mult înaintea Iașului. Ce face Boc în loc de plantat panseluțe
Sincope în furnizrea cu apă în județul Iași. Seceta își arată colții
Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei Române
Stoltenberg: NATO a lansat procesul de ratificare pentru aderarea Suediei şi Finlandei
O căţeluşă fără stăpân, călcată intenţionat cu maşina, a fost salvată de poliţişti
Cum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Un nou val de căldură din 18 iulie
Pompierii români intervin azi pentru lichidarea unui incendiu de vegetaţie izbucnit la nord de Atena
Doi nou-născuţi în stare gravă, preluaţi de la Iaşi şi duşi la Pisa de o aeronavă C-27 J Spartan
Puteți primi 600 de euro pentru un zbor anulat, anunță ANPC. Care sunt pașii
Prima veste buna pe care o vei primi in cadrul unui curs de public speaking! (P)
Profesoară hărțuită 10 ani pentru că a avertizat despre mafia de la olimpiadele şcolare
Vrei să devii pompier? Zeci de locuri scoase la concurs în Iaşi
Mexic: Şapte membri ai aceleiaşi familii asasinaţi în estul ţării
Cui i-e frică de recensământ? Iaşul, sub media pe ţară. Când vei fi vizitat acasă
Meseria cu salariu de 3.000 euro pentru care nu e nevoie de Bac sau experienţă
O furtună geomagnetică va lovi miercuri Pământul. Ce fenomene periculoase se pot întâmpla
Apă potabilă, cu program la Pietrărie şi Păun. Urmează Iaşul?
Domnul Goe. Chirica, eternul repetent al fondurilor europene (P)
Corpurile de iluminat din lemn și modul în care acestea transformă designul interior al casei (P)
Trupul sucevencei ucise de rechin, găsit la două zile după ce fusese dată dispărută de la hotel
Deputatul Marius Ostaficiuc: Stop abuzurilor împotriva jurnalismului! (P)
China neagă că vrea să preia Luna, ca parte a unui program militar
Exista femei carora sa nu le placa manichiura cu gel UV? Iata raspunsul specialistilor! (P)
UNITER 2022: „Plugarul şi Moartea”, jucat la Iaşi, cel mai bun spectacol al anului
Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?
Un găinar parcă a vrut înadins să intre după gratii. După mai multe încercări i-a reuşit
A vrut să profite de nurii iubitei altuia. Ce a urmat a ajuns pe masa judecătorilor din Paşcani
Poli Iaşi: Mulţi veniţi, unul singur ales: Ciaun de la Miroslava
15 ani de puşcărie, după o ceartă pe avere. Şi-a ucis unchiul cu satârul, apoi a băut o bere
Un hoţ de îngheţată s-a apărat în instanţă spunând că e în depresie: l-a părăsit soţia
Contract de 2 milioane de euro pentru refacerea unei grădiniţe
Locuri de parcare scoase la licitaţie în toate cartierele oraşului
Zid în jurul lui Alexe. Zid în jurul lui Baba. Cine va plăti prejudiciile? (LIVE-VIDEO)
Nemaiîntâlnit: un acuzat cere încadrarea la o pedeapsă mai mare!
Recondiționare turbosuflantă sau filtru de particule? Există TurboDoctor VIDEO (P)
Record absolut pe Aeroportul din Iaşi: 172.500 de persoane au tranzitat aerogara în iunie
Vremea se răceşte în Moldova: Revin ploile. Temperaturi de 12 grade în timpul nopţii
Cătălin ONOFREIDe ţinut minte |
Briscan ZARACine mai vrea să fie liber |
Cristina DANILOVCurcubeul deasupra unei lumi intolerante |
Nichita DANILOVUzul raţiunii |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.