Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Vedem că reapare entuziasmul”. Ce secret au medicii de aici care să-i convingă pe oameni?

Reportaj: satul pro-vacciniștilor. Trei medici de familie conving sute de oameni să se vaccineze la Ciortești

GALERIE
Ciortesti_vaccinare_reportaj2
  • Ciortesti_vaccinare_reportaj2
- +

De la începutul campaniei de vaccinare în cabinetele medicilor de familie, în comuna Ciorteşti s-au imunizat în numai câteva zile aproximativ 125 de oameni, iar peste 100 de localnici îşi aşteaptă rândul. Asta pe lângă cei care au mers în lunile anterioare să se vaccineze la oraş. Par numere mici, dar este o netă performanţă pozitivă în raport cu alte comune comparabile din judeţ, unde în mare parte vorbim de zeci de oameni vaccinaţi. Dacă tinerii vor să se vaccineze ca să poată călători sau să plece la muncă în străinătate, cei mai în vârstă o fac dintr-un fel de datorie socială, după ce s-au sfătuit cu medicul care îi are în grijă şi au ajuns împreună la concluzia că este cel mai bine pentru sănătatea lor. Încrederea în medicul de familie, consilierea om cu om a celor nehotărâţi şi discuţiile aplicate cu fiecare sunt elementele care au dus la un număr mare de persoane imunizate în scurt timp. „Ziarul de Iaşi” a fost ieri în acest aşa-numit sat al pro-vacciniştilor din judeţ şi a stat de vorbă cu oamenii, dar şi cu medicii. „Vedem că reapare entuziasmul”, spun ei. Iată-le „secretul” cu care îi conving pe oameni!

 

Într-o săptămână şi jumătate, la cabinetul medicilor Olguţa şi Viorel Olăraşu s-au vaccinat 100 de localnici, iar încă 25 s-au imunizat la cabinetul medicului Francisc Popescu. Zilele trecute, medicii Olăraşu au mai primit de la Direcţia de Sănătate Publică încă 100 de doze şi deja au oameni programaţi pe următoarele zile. Inclusiv duminică urmează să fie imunizate 15 persoane. „În ultima perioadă începe să se încline balanţa către dorinţa de vaccinare. A mai fost aşa un entuziasm la începutul campaniei, dar neavând posibilitatea să o facem aici, oamenii s-au dezumflat repede, pentru că nu sunt dispuşi să plece la o distanţă mare la un centru de vaccinare. Atunci mulţi au rămas să aştepte să vaccinăm aici, dar între timp au apărut anumite zvonuri şi entuziasmul a scăzut. Acum vedem că reapare”, a povestit dr. Olăraşu. Celălalt medic din comună, Francisc Popescu, a imunizat deja 25 de oameni şi a mai cerut 30 de doze de la DSP, însă pe care nu le-a primit încă. „Oamenii vin pentru prevenţie, din proprie iniţiativă, alţii vor să plece în străinătate şi au nevoie de adeverinţă. Acum vor să se vaccineze, am solicitări, dar nu am mai primit doze. Sper să vină cât mai repede”, spune dr. Popescu.

Temeri învinse prin informare

„Pe mine m-a determinat să mă vaccinez în primul rând faptul că vreau să călătoresc, dar şi pentru că m-am gândit la siguranţa mea. Vreau să fiu sigură că, dacă iau virusul de undeva, nu voi face o formă gravă. Sper să îşi facă datoria vaccinul”, spune sigură pe ea Maria Vieru, o tânără localnică. Femeia a fost printre primele paciente vaccinate

Ieri-dimineaţă în cabinetul medicului de familie Viorel Olăraşu, şi enumeră pe rând pe cei din familie care s-au imunizat sau care urmează: soacra şi-a făcut ambele doze, mama ei e programată, la fel şi soţul său. Ea a aşteptat să fie disponibil vaccinul la medicul de familie din două motive: ca să nu fie nevoită să meargă până la Iaşi, dar şi ca să nu facă două doze, ştiind că Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză. „Ştiam că urmează să vină aici vaccinul şi am aşteptat anumit pentru asta. Eu în general gândesc pozitiv: dacă un vaccin e făcut şi dat către populaţie, înseamnă că e bun”, mai spune Maria. S-a informat din surse sigure, după cum spune ea, începând de la informaţiile date de Ministerul Sănătăţii şi până la medicul de familie, şi a luat decizia abia când a considerat că este sigură pe ea.

Convinsă să facă vaccinul la 74 de ani

La rândul său, Elena Maxin s-a vaccinat fără nicio teamă, şi spune că, dacă a născut nouă copii natural, nu are nicio emoţie că vaccinul i-ar face vreun rău. Recunoaşte că medicul a convins-o de importanţa vaccinării, pentru că ea avea mai multe temeri de care nu putea să treacă. „Domnul doctor a zis să fac vaccinul că nu păţesc nimic, nu mă doare nimic. Am probleme cu spatele, cu ficatul, şi mă gândeam să nu am probleme”, spune femeia, care a împlinit de curând 74 de ani. Zona în care se află cabinetele medicilor de familie e în centrul satului, alături de sediul poliţiei, o farmacie şi un magazin, astfel încât e mereu populată de localnici aflaţi în trecere.

Mihai Tomulescu spune că s-a vaccinat deja de aproape două săptămâni, tot la medicul de familie, şi nu a avut nicio problemă. „Nu m-a deranjat nimic, nici mâna nu m-a durut. M-am vaccinat pentru că am vrut să fiu şi eu în rând cu lumea. Am o nuntă, şi un botez în Italia la care trebuie să merg... Ferească Dumnezeu de orice boală”, spune bărbatul. Tinca Anastasie are şi ea mai multe probleme de sănătate - astm, suferă şi de mai multe alergii, şi de probleme cu inima, însă intenţionează să se vaccineze. Mai întâi vrea să discute cu medicul său, şi să ia împreună o decizie. „Mi-a zis mai demult să vin, dar mai stau să văd cine mai face, cum se simte unul-altul. Nu e vorba că m-aş teme, eu nu m-am temut niciodată de injecţii. Chiar anul acesta nici răcită nu am fost, am făcut astă-toamnă vaccinul antigripal, pe care îl fac de mulţi ani”, povesteşte femeia.

Pacienţii au nevoie de garanţii

Medicii cred că, dacă ar fi fost implicaţi de la început în campania de vaccinare, acum numărul persoanelor imunizate ar fi fost mult mai mare, având în vedere că fac parte din viaţa oamenilor din comunitate. Pentru mulţi pacienţi, distanţa până la un centru de vaccinare a fost un factor important, care a făcut diferenţa. „Am fost cumva daţi la o parte la început, autorităţile nu au discutat cu noi, sau dacă au discutat ne-au pus în faţa faptului împlinit. Dacă porneau cu medicii de familie eram în altă zonă acum, asta e părerea mea, şi cred că este şi părerea colegilor mei”, a precizat dr. Viorel Olăraşu.

Pe lista medicilor sunt şi foarte multe persoane care s-au programat şi vaccinat în alte centre din Iaşi, astfel încât, dacă ar fi vaccinate încă 100 de persoane, ar ajunge la ţinta pe care au estimat-o. Spre exemplu, numărul este asemănător cu cel al persoanelor pe care le vaccinează antigripal, adică în jur de 300. „Noi vaccinăm în fiecare sezon pentru gripă, am cerut cam 500 de doze, vaccinăm curent cam 300. La sfârşitul celor 300 cu greu mai găseam oameni, şi atunci făceam oricărui doritor, pentru că nu voiam să rămânem cu doze nefolosite, deci cam aceasta ar fi media”, a explicat dr. Olăraşu.

Frica este principala barieră în calea vaccinării, crede medicul, care spune că cei mai mulţi pacienţi se tem să nu se îmbolnăvească sau să nu moară din cauza vaccinului. Însă încrederea în medicul de familie încă funcţionează, astfel că a reuşit să îi convingă pe mulţi din cei care erau nehotărâţi sau incorect informaţi. „Mulţi vor un fel de garanţii - «cine îmi garantează mie că nu mă îmbolnăvesc după vaccin?» Îţi trebuie multă diplomaţie ca să poţi să îl întorci pe un om care are o convingere fără un suport real. Mai este şi puterea exemplului: vaccinând mai mulţi oameni, ei află unii de la alţii, şi atunci prind încredere mai mult. Aşa se rostogoleşte bulgărele şi creşte tot mai mare”, a completat medicul de familie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri