anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Reportaj - Sediul Egros, plin de refugiaţi: mame cu mulţi copii şi fraţi fără părinţi

GALERIE
Imagini centru refugiati Egros (6)
 • Imagini centru refugiati Egros (6)
- +

Ieri erau 150 de oameni şi se mai pregăteau 100 de saltele. Voluntarii ne-au spus că ar fi nevoie de obiecte de igienă, pamperşi pentru copiii mici, şerveţele umede sau uscate, dar şi conserve de orice fel.

La clădirea de birouri de la Egros, de deasupra SUPECO, s-a organizat aproape ad-hoc un centru pentru refugiaţi care putea adăposti ieri, 2 martie, aproximativ 150 de refugiaţi, iar voluntarii de aici făceau eforturi pentru a suplimenta locurile cu încă 100 pentru că cele 150 erau deja ocupate aproape în totalitate. Au vrut iniţial, cei de la clădirea de birouri, să facă şi ei ceva pentru refugiaţi şi au amenajat într-un colţ de sală, la etajul al II-lea al clădirii, 10 paturi suprapuse pentru eventualitatea în care oamenii le vor cere sprijinul.

Pe nesimţite şi aproape peste noapte s-au transformat însă în centru de tranzit pentru refugiaţi, iar numărul de saltele a tot crescut şi continuă să crească, în cursul zilei de ieri fiind aşteptate 100 de saltele de la o societate comercială împortantă din Iaşi. „Oamenii s-au mobilizat extraordinar. În primele zile, înainte ca oamenii să ştie de noi şi să aducă donaţii, am cumpărat noi ce mai era nevoie. Între timp au venit şi voluntari care să ne ajute să vorbim cu refugiaţii, studenţi din Republica Moldova sau Ucraina care ştiu engleză, ucraineană sau rusă”, explică un reprezentant al sediului de birouri.

La intrarea în clădire vin în permanenţă ieşeni care aduc donaţii, de la alimente neperisabile şi care pot fi consumate fără pregătire specială, până la pilote şi pături. Acum, spun voluntarii, ar avea nevoie de obiecte de igienă, pamperşi pentru copiii mici, şerveţele umede sau uscate, dar şi conserve de orice fel ar fi utile şi, cel mai important, voluntari care să ştie limba engleză sau ucraineană dispuşi să ajute ziua sau noaptea.

„Acum avem câţiva voluntari care stau aici şi ne ajută, dar cei mai mulţi pot rămâne ziua. Ar fi nevoie să rămână persoane care ştiu limba şi pe timpul nopţii pentru că atunci vin şi cei mai mulţi refugiaţi. De obicei ajung seara, iar unii pleacă a doua zi”, explică unul dintre voluntari.

Mame cu mulţi copii şi fraţi fără părinţi

Oamenii care stau pe saltele răspândite în cele două săli, de la etajul al II-lea şi al III-lea al clădirii, par obosiţi şi îngrijoraţi. Doar cei câţiva copii care alergă de colo până colo le mai stârnesc zâmbete aproape imperceptibile. O mamă îşi priveşte cei doi copii care se joacă cu puşti de plastic, care se aleargă şi mimează împuşcături, cu un zâmbet forţat.

Au fugit din calea puştilor şi a gloanţelor, iar acum copiii ei se „împuşcă”, chiar şi în joacă, în unul dintre primele locuri în care se simt cu adevărat în siguranţă după fuga din Ucraina. „Sunt foarte multe mame singure care vin, dar am întâlnit şi o fată de 21 de ani care era doar cu fratele ei de 15 ani. Noaptea trecută a stat într-un colţ şi privea în gol. Nu se poate ca aşa ceva să nu te emoţioneze”, povesteşte o tânără voluntară, care încearcă să ajute conversând cu refugiaţii care cunosc limba engleză.

Tot această tânără povesteşte că marţi seara a venit o familie cu 10 copii, familie care a plecat mai departe, spre altă ţară, în cursul zilei de miercuri. E complicat să se organizeze pentru că nu ştiu niciodată cât vor sta refugiaţii şi când vor pleca, iar o astfel de întrebare nu are nimeni de aici inima atât de împietrită încât să o adreseze unor oameni care au fugit din calea războiului. „Cum ar fi să îi întrebăm noi pe oamenii care abia au ajuns «Dar cât staţi?» sau «Când plecaţi». Ne coordonăm cum putem”, explică un alt voluntar de la centrul de la Egros.

Cum pot ieşenii să ajute

Cel mai important în acest moment pentru demersul celor de la Egros sunt voluntarii, oameni care ştiu limba ucraineană sau măcar limba engleză, şi care sunt dispuşi să vină aici şi pe timpul nopţii, atunci când e cea mai mare nevoie de ajutor.

O altă nevoie presantă este cea a transportului, fiind nevoie mai ales în intervalul orar 07.00 – 23.00 de a duce/aduce oameni la aeroport sau gară. Ieşenii mai pot ajuta şi cu  donaţii de alimente neperisabile pentru consum în centrul de primire, unde sunt amenajate bucătării în care refugiaţii îşi pot pregăti diferite tartine, dar şi obiecte de igienă (şerveţele umede şi uscate), lenjerii, pampers, borcănele cu hrană pentru copii. Ieşenii care doresc să îşi ofere sprijinul o pot face direct la intrarea în Egros, clădirea de birouri de deasupra SUPECO, fie pot contacta reprezentanţii clădirii de birouri pe adresa de e-mail office@egros.ro.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.