REPORTAJ Seniorii Iașului au strălucit la Gala „Seniorii Anului”. Un ansamblu de dansatori de 63-91 de ani, deliciul distracției
Sala Unirii din Iași a fost animată de energia seniorilor orașului, în cadrul unui eveniment organizat miercuri seară de Primăria Municipiului Iași prin Direcția de Asistență Socială. Cea de-a V-a ediție a Galei „Seniorii Anului” a adus pe scenă momente de dans și muzică, susținute de seniorii de la Ansamblul de Dans „Senioris” și de Grupul Vocal „Noi”. Prezența lor a adus inspirație și bucurie celor peste 750 de spectatori, majoritatea de vârsta a treia, veniți să celebreze spiritul activ al comunității din care fac parte.
Gala „Seniorii Anului” a fost o adevărată sărbătoare pentru cei prezenți, care au avut ocazia să se bucure atât de compania prietenilor și colegilor, cât și de frumusețea momentelor artistice. Primarul Mihai Chirica a deschis seara cu un discurs pentru seniori, iar Ansambul Folcloric „Doina Carpaților”, Quasar Dance, Karla Ursu, BelArt și Ira Sacenco Music au adus o notă de diversitate în program.
Ansamblul „Senioris” – pasiunea pentru dans la vârsta a treia
Pe ritmuri de vals și merengue, Ansamblul de Dans „Senioris” a oferit o demonstrație de grație și energie. Format din 21 de seniori cu vârste între 63 și 91 de ani, ansamblul reprezintă un model de viață activă și de pasiune pentru mișcare. Deși unii dintre ei nu au avut ocazia să danseze în tinerețe, au găsit acum oportunitatea de a se exprima prin dans, iar bucuria lor de a performa a fost de-a dreptul molipsitoare.
Cursurile Ansamblului de Dans „Senioris” sunt organizate la centrele, căminele și cluburile pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Iași, iar coregrafa este Cătălina Neagu.
Constantin, în vârstă de 70 de ani, unul dintre membrii ansamblului, a mărturisit că de un an ia parte la repetițiile ansamblului, de două ori pe lună, și că dansul îl ajută să rămână activ și sănătos. „La vârsta noastră, e greu să stăm acasă fără activitate, căci inactivitatea ne poate afecta sănătatea. Așa că venim la Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia, unde am învățat diverse dansuri de societate”, a explicat acesta cu zâmbetul pe buze.
Neculai, la cei 91 de ani ai săi, a dansat pe scenă cu energia unui tânăr de 21 de ani. Pentru el, această activitate e un mod de a-și menține memoria vie. Dansul a devenit pentru Neculai, cel mai în vârstă membru al Ansamblului „Senioris”, o formă de terapie și de integrare socială, o activitate care îl menține fericit și implicat.
„Am vrut să fac mișcare, să îmi păstrez memoria vie, nu vreau să cad într-o «prăpastie». Fac parte din ansamblu de anul trecut. În tinerețe, eu nu prea am avut timp de dans, dar acum, de când fac parte din ansamblu, îmi place valsul, pentru că e mai domnesc și îmi dă senzația de eleganță. Simt că sunt bolnav dacă nu sunt în colectiv, pentru că m-am obișnuit și m-am integrat foarte bine la Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia. Facem repetiții de două ori pe săptămână, însă pe lângă dansuri, mai facem și aerobic, vizite la muzee și mergem la spectacole”, a declarat Neculai pentru „Ziarul de Iași”.
Pentru Niculina, în vârstă de 75 de ani, participarea în ansamblu este o modalitate de a-și întreține condiția fizică și mentală.
„Sunt înscrisă la Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia de vreo șase ani, însă dansuri fac de vreun an de zile. M-am înscris în ansamblu pentru mișcare și condiție fizică, întrucât la vârsta noastră trebuie să ne întreținem. Și partenerului meu îi place foarte mult, pentru că el a făcut dansuri, iar eu îl însoțesc, pentru că este plăcut să fii pe scenă, să fii într-o echipă. Ne ajută condiția fizică și psihică foarte mult la vârsta noastră”, a povestit aceasta, adăugând că stilul său preferat de dans este valsul.
Maria are 90 de ani și este cea mai nouă membră a ansamblului. A mărturisit pentru „Ziarul de Iași” că a fost crescută la sat, a descoperit dansul încă din copilărie și l-a păstrat în suflet toată viața.
„Mă simt foarte bine când dansez alături de colegii mei, am chiar momente când dansez singură prin casă, pentru că îmi place foarte mult. Preferatele mele sunt dansurile populare și tango”, a precizat doamna Maria, care chiar în ziua evenimentului a împlinit un an de când se află la căminul de bătrâni din Copou.
Grupul Vocal „Noi” – cântec și prietenie dincolo de vârstă
În cadrul spectacolului „Seniorii Anului” a fost și un moment oferit de Grupul Vocal „Noi”, înființat în 2019, care reunește 18 persoane din medii și profesii diverse. Cu melodii precum „Aoleu, m-aș mărita” și „S-ar găti badea de nuntă”, grupul a câștigat simpatia publicului și a demonstrat că muzica este un puternic liant între oameni.
„Pentru mine, muzica este terapie și am ales să fac parte din acest grup pentru relaxare și sănătate”, a mărturisit Maria, una dintre membrele grupului.
Ana, inițiatoarea grupului, în vârstă de 70 de ani, a format grupul cu patru membri și a reușit să atragă noi seniori prin repertoriul și optimismul pe care le-a promovat fără încetare. Ana, fostă învățătoare, conduce grupul cu pasiune, iar condițiile de bază pentru oricine dorește să se alăture sunt dragostea pentru muzică și seriozitatea.
„Suntem încântate că ne place un repertoriu diversificat. Pe lângă activitatea pe care o avem la Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice Vovidenia, colaborăm cu două cenacluri literare – IA’ȘI SCRIE și Lira Prutului. Ne bucură foarte mult că ne petrecem perioada de pensie într-un mod atractiv, plăcut și benefic și nouă”, a spus Ana.
Gala „Seniorii Anului” a fost organizată de Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială. Evenimentul, ajuns la cea de-a V-a ediție și a adus împreună seniorii orașului, membri ai cluburilor de pensionari și beneficiari ai serviciilor sociale oferite de Căminul de Pensionari „Sfânta Cuviioasă Parascheva” și Căminul de Bătrâni „Sf. Constantin și Elena”.
Sursă foto: Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi
Publicitate și alte recomandări video