Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reputat specialist ieşean, despre schema medicală a Flaviei Groşan: "Este hazardat"

GALERIE
medic pneumolog Iasi Traian-Mihaescu
  • medic pneumolog Iasi Traian-Mihaescu
- +

Prof.univ.dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog şi fost manager al Spitalului de Pneumologie din Iaşi, spune că e total incorect medical ce a făcut acel medic care spune că a vindecat 1.000 de oameni de Covid. Care sunt argumentele sale?

 

Schema de tratament folosită de medicul Flavia Groşan de la Oradea în tratarea bolnavilor de COVID-19 a fost demontată de multe voci ale sistemului medical. Prof.univ.dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog şi fost manager al Spitalului de Pneumologie din Iaşi, consideră că medicul bihorean a greşit din mai multe puncte de vedere aplicând schema de tratament declarată, respectiv cea bazată pe Claritromicină.

Cititi si: Profesorul Traian Mihăescu: „Internarea obligatorie a fost o greşeală în România. Nu a rezolvat absolut cu nimic situaţia“

“Dacă este obligatoriu în România protocolul fixat de Comisia de experţi, înseamnă că a greşit. Dacă acest protocol a avut şi are în continuare lacune, dacă nu e clar ce pacienţi trebuie trataţi şi cu ce viză, atunci sunt multe de discutat. Protocoalele de tratament în Covid sunt actualizate săptămânal în unele ţări. A afirma că dai tratament cu viză antivirală la bolnavi cu forme uşoare şi medii este hazardat! Astăzi, numai anticorpii monoclonali şi Remdesivir-ul par a avea o oarecare acţiune în prevenirea formelor grave; este încă dezbătută activitatea plasmei hiperimune! Orice tratament fără dovadă trebuie inclus într-un studiu clinic cu aprobarea comisiei de etică, şi nu dat după ureche! Nu este bine cum a procedat! Afirmă că «a vindecat peste 1.000 de pacienţi». Pentru un medic alopat, afirmaţia este nefondată! Dacă se înscria într-un studiu clinic, aşa cum a fost oferta internaţională, vedeţi Solidarity, era cu totul altceva", a declarat prof.univ.dr. Traian Mihăescu.

Cititi si: Traian Mihăescu, profesor doctor iesean: “Testați, Testați, Testați!” – dar si raționați!

Claritromicina folosită de medicul Flavia Groşan în tratamentul bolnavilor pe care susţine că i-a tratat şi vindecat de COVID-19 este un antibiotic macrolid utilizat în tratarea faringitei, amigdalitei, sinuzitei maxilare acute, bronşitei cronice, pneumoniei atipice etc. Uneori, este folosită şi pentru tratarea Legionellosis. Conform unui studiu de cohortă din Danemarca, realizat în perioada 1997-2011 şi publicat în 2014 în revista British Medical Journal, administrarea de claritromicină creşte riscul de deces cardiac cu 76%, faţă de penicilina V. Flavia Groşan a declarat în presă că, aplicând „reţeta minune”, a vindecat peste 1.000 de pacienţi cu COVID-19. Mai mult chiar, aceasta a subliniat faptul că, deşi pacientul ajunge la o saturaţie de oxigen sub 80%, nu este cazul să se prezinte la spital, declaraţia stârnind revoltă mai ales în rândul medicilor ATI, cei care se confruntă în aceste zile cu un număr mare de bolnavi care ajung foarte târziu la unităţile medicale. “Profesorul Andrew Khalil spunea: dacă pacientul merge bine, presupui că e de la medicaţie; dacă pacientul evoluează rău, presupui că e de la boală, fără a recunoaşte efectele secundare ale tratamentului”, spune profesorul Mihăescu.

Care adaugă că Janelle S. Ayres afirma, în revista Science, că antiviralele pot fi «oarecum» eficiente la cazurile medii, scurtând durata infecţiei, dar pentru pacienţii cu forme serioase de boală, ţinta terapeutică trebuie să fie susţinerea adecvată a organismului. "Pneumonia, sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS), şocul septic, disfuncţia multiorganică sunt cauzate de răspunsul inadecvat al gazdei faţă de infecţia virală. Scopul tratamentului la aceste cazuri este susţinerea adecvată a gazdei, şi doar aplicarea unui tratament cu viză antivirală, dar fără dovadă ştiinţifică de eficienţă. Nu, pacienţii gravi nu se vindecă singuri! Terapia de suport cu oxigen, ventilaţie, dexometazona, anticoagulante, terapie antibacteriană şi antifungică când este cazul etc. este esenţială!”, a adăugat prof.univ.dr. Traian Mihăescu.

Cazul medicului Flavia Groşan a ajuns şi pe masa Colegiului Medicilor din Bihor. Ieri, aceasta a fost chemată în faţa Comisiei de Etică. Potrivit dr. Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, Flavia Groşan a purtat doar o discuţie amiabilă cu membrii comisiei. Aceasta a adăugat că nu se vor lua niciun fel de măsuri asupra medicului. „Am dorit să precizez că este vorba despre încălcarea articolelor 10 şi 22, din codul de deontologie profesională, legat de denigrarea unor colegi şi de afirmarea în spaţiile publice a succesului unor protocoale de tratament care nu au fost confirmate prin studii ştiinţifice”, a spus dr. Carmen Pantiş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri