Reputatul neurochirug prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea a conferențiat la UPA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ADVERTORIAL

Reputatul neurochirug prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea a conferențiat la UPA

GALERIE
IMG_1423
  • IMG_1423
- +

 "Există asemănători majore între creierul uman și Capela Sixtină”, pictată de Michelangelo. La această concluzie a ajuns neurochirurgul de renume mondial, Prof. univ.dr. MsC. Hc. Alexandru Vlad Ciurea în urma conferinței ”Noi idei privind anatomia ascunsă din picturile lui Michelangelo. Capela Sixtină”, susținută la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași.
Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea a mărturisit că tema conferinței a pornit de la faptul că s-au împlinit 500 de ani de la terminarea picturii Capela Sixtină în anul 2012, sărbătorită în toată lumea.
”Plecând de la cele două tablouri care alcătuiesc Capela Sixtină pictată de Michelangelo, am constat o serie de elemente de anatomie introduse în pictura din acest tablou din perioada Renașterii. De exemplu, în tabloul care înfâțișează separația luminii de intuneric, Michelangelo nu pictează gâtul lui Dumnezeu, ci, se observă în spatele gâtului trunchiul cerebral uman. Această fapt a fost remarcat de către doi anatomiști de renume care au arătat asemănarea uluitoare dintre gâtul lui Dumnezeu și elementele de neuro-anatomie umană”, a completat Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea.
Mai mult, neurochirurgul a găsit și două explicații pentru faptul că în picturile din Geneză, ale lui Michelangelor se regăsesc părți din creierul omenesc.
”În primul rând, consider că Michelangelo era un foarte bun anatomist, cu toate că el nu a făcut niciodată disecție pe femei, ci doar pe bărbați, a reușit și a pictat-o și pe Eva în picturile sale. În al doilea rând, am o explicație ce ține de partea spirituală, pentru că a venit conform indicațiilor Papei Iulius al II-lea, care a comandat ca în picturile lui Michelangelo să existe elementul central în care Dumnezeu a creat omul dupa chipul și ființa Sa, după chipul și anatomia Sa”, a mai adăugat  Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea.
Rectorul UPA din Iași, Prof.univ.dr. Doru Tompea a declarat că este o bucurie pentru comunitatea academică a universității ca neurochirurgul să conferenție din nou.
”Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea este memebru onorific al Senatului universității dar și Doctor Homoris Causa. Ne bucurăm să îl avem din nou alături, mai ales că astăzi a ales să conferențieze pe o temă atât de interesantă”, a completat rectorul ieșean.
În final, Alexandru Vlad Ciurea a transmis comunității academice că revine întotdeauna cu plăcere și drag la UPA, mai ales că ”universitatea reprezintă un vârf prin calitatea actului didactic”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.