Reşapabile
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Reşapabile

GALERIE
Stelian Dumistracel
  • Stelian Dumistracel
- +

Eşaparea drept condiţie umană pare a fi doar o realizare lingvistică spontană, având ca ipotetică (până acum) bază verbul (a) eşapa, cu sensul (problematic) ce reiese din următorul context: „Mulţi (lideri ai partidului x) au avut rezultate electorale bune, iar dacă unii au mai eşapat puţin, să-i iertăm“ (lider compătimitor, la A3, 4.11, ora 18,09). Pare că respectivul a avut în vedere vreo sinonimie cu „a greşi“, „a se abate“, poate chiar cu „a devia“.

Ca atare, pe internet, am găsit verbul doar apropo de „Conjugare pentru verbul a concede la toate modurile şi timpurile…“, dar la o listă de „Verbe aleatoare /?/: a atârna, a economiza, a eşapa, a şfărui, a suplea…“ (/conjugare.ro/). Şi atunci, de unde s-a ivit struţişor-cămila?

► Primul impuls, formal, te duce, totuşi, cu gândul la (a) reşapa, verb frecvent utilizat în vizite sau în tranzacţii pe la servicii auto: „La noi găsiţi o gamă variată de anvelope de teren noi sau reşapate la preţ promoţie“ (/dmsauto4x4.ro/), dar şi „Pot să povestesc ce-am păţit eu cu nişte cauciucuri reşapate“ (/peugeotclubromania.ro/) etc. Documentare tehnică, un video, preluat de pe Discovery Channel „How It’s Made“, poate tot cam spre descurajare: „Cum sunt făcute anvelopele reşapate“ (/youtube.com/).

Verbul, fără să se bucure de atenţia DEX-ului, este un împrumut din franceză, rechaper însemnând „a reconstitui şapa de cauciuc a unui pneu uzat“, iar cu şapa stăm şi noi ceva mai bine, dar recurgând, pe cont propriu, la analogie. Deoarece pe primul loc s-au aflat alte domenii, unde respectiva înseamnă „strat (de bitum, de asfalt etc.) care se toarnă pe suprafaţa unui element de construcţie pentru a-l impermeabiliza“. Însă, la noi, şapa pare a fi, adesea, superficial turnată; de exemplu: „Şapele au fost realizate din ciment şi nisip amestecate uscat în betonieră şi s-a adăugat puţină apă…“. Dintr-un „caiet de sarcini“, cu privire la turnarea hidroizolaţiilor: „este interzisă execuţia acestora pe timp de ploaie şi burniţă“ (/radiocom.ro/).

De pe aici, şi sensul depreciativ: „G.F. – portretul neretuşat al unui politician expirat dar mereu reşapat“ (/ziaristionline.ro/); „Narcis N., omul lui Ioan R., «reşapat» în funcţia de şef al CNIR“ (/gazetadecluj.ro/). De unde, asemănarea cu o depreciere a... bucatelor: „Sincer... mi se pare o ciorbă reîncălzită. Şi-a pierdut farmecul; atunci când voi avea timp pentru o astfel de comedie reşapată…“ (/forum.softpedia.com/).

Dar, atunci, asocierea eşapării (de mai sus) cu ideea de eşapament nu este total riscată (în legătură cu evacuarea reziduurilor de la gazele arse!).

Verbul (a) conduce, pe lângă sensurile de bază „a călăuzi“, „a avea răspunderea unei instituţii“, se fixase, din punct de vedere stilistic, în zone ale afectului şi solemnului: „a conduce la altar“, „a conduce pe ultimul drum“. Prin veriga „a însoţi“, contextul curent din discursul public actual este evocator de constrângeri: „Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere“ (/mediafax.ro/), „Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând că avea în aerul expirat o îmbibaţie alcoolică de 0,88 mg/l, acesta fiind condus la spital pentru recoltarea unor probe biologice de sânge…“ (stil inconfundabil, al poliţiei; /obiectivbr.ro/). În astfel de cazuri, conducătorilor auto li se reţine permisul „de conducere“. Prin urmare, cam aşa stăm cu actul şi actele conducerii. Dar, ce să-i faci, dacă „alcoolul dăunează parapeţilor“ (pe „burtieră“, Protv, 3.11, ora 7,35).

Şi verbul „(a) sparge“ şi-a cam pierdut hazul: „Casa senatorului Niculae B. a fost spartă de hoţi în timp ce toată familia dormea“. Detalii: „Potrivit senatorului, acesta ar fi fost acasă cu familia în timpul jafului, dormeau, şi astfel nu au simţit hoţii“ (/mediafax.ro/); „La spargerea dată în casa lui B. a fost furată şi o armă“ (/hotnews.ro/). Mai precis: familia dormea în camerele de la etaj! Şi, atunci, de ce spargere? Mai pe aproape: „Casa prădată de hoţi este cea din Bolintin Vale, judeţul Giurgiu“, sau „Casa lui Niculae B., călcată de hoţi“. „Mascaţii“ (pe care nu i-a prea văzut încă nimeni!) vor fi umblat „în vârful degetelor“, nu? Ehei, pe timpuri nu se glumea: se spărgeau pivniţele cu târnăcoape, iar pereţii magaziilor cu răngi de fier. Deşi unii nu se dezmint nici acum: „Furtul s-a produs la adăpostul nopţii, iar proprietarii spun că hoţii s-au folosit de petarde ca să acopere zgomotul pe care l-au făcut atunci când au tăiat grilajul metalic de la uşi. În plus, răufăcătorii au distrus şi geamul din sticlă securizată care cu greu poate fi străpuns chiar şi de un glonţ“ (/stirileprotv.ro/). Aşa, mai revenim la ce înseamnă a sparge!

Pardon! „Un muncitor a căzut de pe acoperişul unei biserici, unde lucra la o clopotniţă“ (Romtv, 4.11, ora 11; apoi, ori una, ori alta!). „Persoană ce se află în epicentrul atenţiei generale“ (S.R.S., mare comentator politic ce cutremură emisiuni la Romtv; 4.11, ora 11,17; ni s-a părut improbabilă eventualitatea glumei sau a ironiei).  „Cumpără anvelope reşapate online de la Acvila Romania la preţ avantajos. Livrare Rapidă! Preţuri de top“ (/acvila-romania.ro/). 

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în  cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.