anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Advertorial (P)

Respect pentru cel ce ne sărută tălpile

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Parcă mai mult ca oricând se vorbeşte despre pământ şi apă, două elemente naturale fără de care nu poate exista viață. Dar câţi înţelegem acest lucru? În tumultul acestor vremuri, care ar trebui să îndemne mai mult la prudenţă şi raţionament, la grijă pentru mediul în care ne ducem existența, se pare că nu mai realizăm ce-ar însemna chiar şi o oră fără apă, ori câteva luni fără pământul pe care îl cultivăm pentru hrana de zi cu zi. Goana după bani şi averi parcă ne-a întunecat mințile!

Îmi aduc aminte de un citat celebru al poetului Tudor Arghezi: „Pământul ne sărută picioarele de fiecare dată când călcăm pe el. E bucuros pentru că ştie că nu îl vom părăsi niciodată!“. Fără îndoială se referea la „cel mai important mijloc de producţie“ care trebuie lucrat astfel încât să nu-i alterăm proprietăţile fizico-chimice, ba mai mult, să-i îmbunătăţim calităţile. Numai că goana după profit, tendinţa şi îndemnul la utilizarea unor produse, nu întotdeauna prietenoase cu mediul şi sub pretextul… exploatării eficiente a pământului, nu-i mai lăsăm acestuia răgazul necesar revenirii la structura şi textura iniţială. Aşa se face că importante suprafeţe de teren agricol arabil se află într-o stare avansată de degradare, în unele zone chiar de deşertificare. Fără îndoială la aceasta contribuie substanţial şi mult mediatizata încălzire globală generată, la rându-i, tot de… om.

Apoi, respect pentru pământ presupune să îl şi păstrezi aşa cum au făcut-o generaţii întregi. Înstrăinarea lui înseamnă trădare, înseamnă renunțarea la ceea ce ne-a ţinut milenii pe aceste meleaguri şi pentru care s-a vărsat mult sânge, înseamnă lipsă de recunoştinţă pentru cei ai căror urmaşi suntem.

Se vorbeşte mult, ba chiar mai mult decât se face în acest sens, despre modalităţile prin care să fie adusă apa la plantele de cultură pentru a completa ceea ce natura se încăpăţânează să ne ofere parcă din ce în ce mai puțin. Este important să diminuăm măcar o parte din efectele uneori dezastruoase generate de lipsa apei în perioadele importante de vegetaţie.

M-am întrebat de multe ori şi cu siguranţă nu sunt singurul, de ce atâta îndărătnicie, ca să nu spun nepricepere şi incompetenţă pentru valorificarea resurselor de apă existente în atâtea bazine hidrografice de care dispune România, exceptând Dunărea? Câtă economie de energie s-ar obţine utilizând forţa gravitaţională în aducerea apei prin cădere în sistemele de irigaţii şi-a făcut cineva un calcul? Dar cine să mai facă astfel de studii? Cercetare în domeniu nu mai există. Proiectare, nici atât.

Pe de altă parte, să nu uităm că şi apa este, cum spuneam, un element natural important care, ineficient gestionat mai cu seamă în vremurile pe care le trăim, ne-ar putea lipsi în bună parte în viitorul nu prea îndepărtat. Ce-ar însemna pentru omenire o criză a apei? Vă las pe dumneavoastră să vă imaginaţi. Aşadar, să respectăm ceea ce ne sărută tălpile şi ne potoleşte setea nouă – oamenilor – şi  a tot ce există pe pământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Poli - foarte bună în culise, slabă pe teren!

Ovidiu MINEA

Poli - foarte bună în culise, slabă pe teren!

Cocoşată în continuare de datorii, fără surse de finanţare clare, cu foarte puţini jucători decenţi sub contract şi cu mulţi salariaţi care consumă degeaba banii clubului, Poli poate cădea oricând în abis dacă nu schimbă radical modul de lucru.

Filmuletul zilei

opinii

Aplicaţii injurioase

Codrin Liviu CUȚITARU

Aplicaţii injurioase

Maşina se supărase că recalcitrantul conducător auto nu-i respectase instrucţiunile şi a decis să-l ejecteze. Martorii incidentului povesteau că Etonel înjura de mama focului din copac, în timp ce vehiculul îi imputa ca un apucat: „Dobitocule, când spun să mergi la dreapta, păi să mergi la dreapta, tu-ţi iezii mă-ti de pamblicar!”

Despre activitatea bancară

Alin ANDRIEȘ

Despre activitatea bancară

În ultimul deceniu, atât în România, cât şi în alte ţări, băncile sunt printre cele mai blamate instituţii. Acestea sunt acuzate, de multe ori pe bună dreptate, că sunt interesate doar de obţinerea unui profit cât mai ridicat şi că profită de puterea de piaţă, dar mai ales că sunt lipsite de etică şi responsabilitate socială. 

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

pulspulspuls

Politichie şi poveşti cu teancuri de coco ascunse printre panseluţe şi zarnacadele

Politichie şi poveşti cu teancuri de coco ascunse printre panseluţe şi zarnacadele

Ehehei, apăi, dragi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe, dacă tot a venit vremea dezvăluirilor din lumea cea ascunsă a manevrelor cu otorizaţii de milioane de coco din târg, haideţi să vă mai spunem niscai chestiuni mai vechi, ţinute la beci până acuma, ca să capete buchet şi arome specifice, ştiţi voi de care. 

Caricatura zilei

Guma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.