Restaurantele, fast-foodurile şi cofetăriile vor plăti taxe mai mari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Nu era greu de intuit: pentru majorări salariale, Primăria ia bani din economia privată

Restaurantele, fast-foodurile şi cofetăriile vor plăti taxe mai mari

GALERIE
Cofetarie
  • Cofetarie
- +

De exemplu, un fast-food care plăteşte acum 1.400 de lei, anul viitor va scoate din cont 3.500 de lei.

Primăria vrea să mărească diverse taxe locale pentru a acoperi creşterile salariale. În general, majorările fac referire la taxe speciale şi sunt de 20% sau 31%, iar cei mai afectaţi vor fi întreprinzătorii. Taxele care vor creşte cu 31% fac referire la utilizarea temporară a locurilor publice, la organizarea de şantier, folosinţa terenului agricol şi a domeniului public pentru aparate de autoservire. Totodată, o creştere de 31% va fi şi în cazul taxei pentru desfăşurarea mai multor tipuri de activităţi (agrement, circuri, spectacole în aer liber, alte evenimente şi activităţi cu caracter temporar). De asemenea, taxe mai mari, pentru autorizarea anuală, vor plăti firmele care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică.

Spre exemplu, dacă în acest an un fast-food achita 1.398 de lei, în 2018 va scoate din cont 3.500 de lei. În aceeaşi situaţie sunt şi cofetăriile, ceainăriile, cantinele şi terasele/grădini de vară. În cazul în care suprafaţa pe care acestea îşi desfăşoară activitatea este mai mare de 500 mp, atunci taxa va creşte de de la 2.097 la 5.000 de lei. Şi în restul activităţilor de alimentaţie publică au fost prevăzute creşteri pentru avizele anuale, majorările fiind cuprinse între 19% şi 66%. De exemplu, un restaurant clasic, cu o suprafaţă de peste 500 mp, va achita 8.000 de lei în 2018 faţă de 6.000 de lei în 2017. O altă majorare, de 27%, vizează taxele speciale din cadrul Biroului Avize Mici Întreprinzători (eliberare aviz de principiu, eli­berare autorizaţii). Totodată, ieşenii care vor alege să se căsătorească sâmbătă vor achita 97 de lei (faţă de 74 de lei în 2017), în timp ce duminica taxa va fi de 255 de lei (faţă de 194 de lei în 2017). Creşteri vor fi şi în cazul taxelor speciale din cadrul Biroului de Protecţie Civilă, respectiv de 31%, în funcţie de suprafaţa construcţiilor.

Aceeaşi majorare este prevăzută şi în cazul taxelor speciale de la Birou Versanţi, ale Biroului de Străzi Municipale sau ale Biroului Re­glementare Transporturi Urbane. Inclu­siv parcarea în spaţiile speciale amenajate va creşte cu 33% (de la 1,5 lei/oră la 2 lei/oră). Alte majorări vizează unele taxe de la Baia Publică sau închirierea unor terenuri la Ciric. Proiectul taxelor şi impozitelor locale va fi supus votului Consiliului Local în şedinţa de mâine, dar unii liberali au anunţat deja că nu vor vota. „Primăria loveşte în antreprenorii locali prin aceste creşteri de taxe locale. În loc să eficientizeze cheltuielile publice, să reducă cheltuielile inutile din Primărie, primarul Mihai Chirica recurge la cea mai facilă soluţie: creşterea poverilor fiscale“, a declarat consilierul Răzvan Timofciuc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.